Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Posjet utvrdi Dubovac


Utvrda Dubovac o kojoj malo znamo

Kad bi tražio korijene ovog posta, onda bi se trebao vratiti jedno 4-5 godina u rikverc. Putujući autocestom prema Rijeci, negdje iza Karlovca, netko je u autu povikao: Vidi dvorac na brdu. I vidi vraga, stvarno je bio. Kad se prođe tunel Sv. Marka (mali tunel) na nekoliko sekundi se vidi neki dvorac, pa malo brda, pa ga se opet vidi i onda ga se više ne vidi (najednostavnije opisano). I onda me počeo interesirati taj dvorac, ali nigdje ni riječi o njemu. A i nisam se nešto previše trudio ga naći.

Onda sam prošle godine, lutajući po blogosferi, naišao na post baš o tom dvorcu, koji također objašnjava ovo o sekundama, brdima i tunelima, baš kao i ja. Tako sam počeo vrbovati frendove da odemo tamo, nabavio sam topo-kartu kako doći do tamo i usput u traženju po širokom Internetu, naišao sam i na ovaja dvorac na sjeverozapadnom dijelu Karlovca.

Utvrđeni grad Dubovac

Pa eto kako sam već bio u tom Karlovcu, red je bio vidjeti i taj dvorac, utvrđeni grad Dubovac.
Dubovac je od kaštela u 15. stoljeću, postao pravi dvorac. Tu su stolovali razni plemići - Sudari, Zrinski, Frankopani, Šubići. Danas je dvorac obnovljen, ali nekako mi se čini da nema nikakvog marketinga i/ili promocije tog dvorca, tako da jako malo ljudi zna za njega. U njemu je smješten kafić za koji dečko koji tamo radi kaže da će se uskoro zatvoriti, jer nema dovoljno prometa.

Iako su cijene pića jeftinija nego što su u gradu, zasigurno rijetko tko dolazi tamo. I tako umjesto da grad ili županija vrati novac koji je utukla u obnovu tako što će tamo organizirati ovdje-napisati-bilo-što, uzima sitni novac od vlasnika kafića, koji opet propada zato što nije razvikan.

Počnite promovirati dvorce

Ali nije samo taj dvorac prepušten samo onima koji znaju za njega. Koliko vas zna za dvorac u Novigradu na Dobri  ili stari grad u Ozlju. Jedna, dvije, evo vidim tri podignute ruke. A svi su ovi dvorci u Karlovačkoj županiji. Pa zašto županija ne napravi nešto tako da može zarađivati na tom povijesnom i kulturnom blagu.

Okolo dvorca ima dobrih vidikovaca s kojih pucaju prelijepi pogledi  A ovo je stol za okrijepu u kafiću unutar utvrde. Nažalost samo je ovaj takav, ostali su standardni metalni stol sa metalnim stolicama.

I za kraj jedna zanimljivost iz dvorca. Zatvoren je ulaz kroz lijeva vrata, a taj objekt istovremeno služi kao hladnjak. Volio bih ponešto više napisati o ovom dvorcu, ali kako grad/županija Karlovac njega reklamiraju na sav glas, tako i ja znam samo ono što sam gore napisao. Valjd ću saznati nešto više o ostala dva dvorca u Karlovačkoj županiji kad im budem išao u posjet.

Dvorac Dubovac Dvorac Dubovac Dvorac Dubovac
Dvorac Dubovac Dvorac Dubovac - Pogled prema autocesti A1 Dvorac Dubovac - mjesto za relaksaciju
Dvorac Dubovac - Južna kula Dvorac Dubovac - Južna kula Dvorac Dubovac - Istočna strana - kaštelet je najstariji dio utvrde Dvorac Dubovac - Pogled prema autocesti A1O autoru

Nikola Bucić

Nikola Bucić
Lokalni Svjetski Putnik
Nikola će se na ovom portalu istaknuti ležernim načinom pisanja svojih doživljaja i zbog toga će vam sigurno upasti u oči. Voli iskoristiti vikend za kratko putovanje te se bavi fotografiranjem pivske ambalaže.
SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila