Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Kijev, obnovite znanje ćirilice!


Putovanje motorom po Ukrajini

Kijev i Lavov su ukrajinski gradovi za koje bi se običan turist trebao zanimati kod posjeta ovoj zemlji, ok možda i Odessa kao grad na moru. A što je nama prvo palo na pamet kod pomisli da bi mogli posjetiti Ukrajinu? Černobil i Prypiat. Ok, nije da nas Kijev nije zanimao, ali pitanje da li ćemo vidjeti Černobil nam se povlačilo sve do trenutka dolaska na rampu ispred zabranjene zone... U Ukrajinu smo otputovali u lipnju 2011. godine.

Viza za Ukrajinu 

Da nam trebaju vize za Ukrajinu shvatili smo zadnji tren. Razlog? Prošle godine (2010.) bile su ukinute vize tokom ljetnih mjeseci između Ukrajine i Hrvatske, radi mobilnosti turista. Istome smo se nadali i ove godine, no u zadnji tren saznajemo da ove godine ipak neće biti sezonskog ukidanja. Vizu dobivamo bez problema kroz pet radnih dana. Ono što nam je pomoglo svakako su vaučeri turističke agencije.

Čini li se i Vama Ukrajina kao neka daleka, egzotična, istočna zemlja? Meni se činila upravo takvom. Da li zbog SSSR-, Černobila ili nečeg trećeg... ne znam. Približavajući se granici pomalo smo se pribojavali što će nas dočekati tamo. Čuli smo već o čekanjima po nekoliko sati, čuli smo o problemima, nepuštanju i sličnim neugodnostima na granici. Ali eto, mi smo u zemlju ušli bez problema, iznenađujuće lako, sa smiješkom carinika koji su se čudom čudili od kud mi tako daleko i još k tome na motorima.

Od kud mi? Eto, istok je zanimljiv, neistražen, pomalo divlji i samim time zanimljiva pustolovima. Na prvi pogled Ukrajina je daleko nerazvijenija od južnih susjeda od kojih smo upravo došli, od Rumunja. Ovaj dio kroz koji smo došli podsjeća me strašno na neke stare stare slike SSSR-a, kao da je vrijeme stalo. Takav dojam imali smo još kod kuće kada smo očajnički pokušavali rezervirati smještaj preko interneta.

gradski_promet

gradski_promet_2

Smještaj preko interneta smo uspjeli rezervirati samo za noćenja u Kijevu i Lavovu, sada pomalo shvaćamo i zašto je tome tako. Ok, smještaj za prvu noć smo pronašli. Sobe su bile koma, higijena daleko od minimuma na koji smo navikli, a kasnije ćemo shvatiti da su njihovi standardi itekako niži od onog na što smo navikli. Ipak dojam je popravila odlična večera i naš prvi boršč.

borsc
Boršč

Smještaj u Kijevu 

Put prema Kijevu nije nimalo graciozan, ceste su očajne. Ni lica prolaznika ne pršte srećom i zadovoljstvom. Takav je naš dojam, ne znam da li je na to utjecala kišurina koja je pljuštala dobar dio puta prema Kijevu ili stanovnici jednostavno ne skrivaju svoj život u siromaštvu. Onaj smještaj što smo imali rezerviran u Kijevu, zaboravite... Kvart u kojem se nalazio ne bi preporučili niti najgorem neprijatelju. Ne želim širiti predrasude ili loše viđenje stvari, ali mi smo se složili da to definitivno nije mjesto gdje bi željeli noćiti.

jug_zemlje
Na putu prema Kijevu

prodaja_na_ulici
Prodaja uz cestu

Sve je na ćirilici i nitko ne zna engleski 

Mislite da je lako pronaći hotel u Kijevu? Haha... paaa vjerojatno i je, ali nekome tko zna rusku ćirilicu :P Pitati nekog nešto ne engleskom? Haha, nemoguća misija, čak i taksisti bježe glavom bez obzira kada mu priđete s pokušajem komunikacije na engleskom. Ok, ipak nismo ostali na ulici, pronašli smo smještaj... Hotel opet znatno nižeg standarda od onog na koji smo navikli, ali koga briga sve dok hotel ima privatni taxi koji nas đira po gradu za malo novca.

Kijev, razvijeni centar cijele Ukrajine 

Kijev... Zvuči li kao kliše kada kažem da je grad lijep? Neka zvuči, grad je megalomanski i stvarno lijep. Smješten na rijeci Dnjepar, važno je središte istočne Europe s nizom svjetski poznatih građevina. Kroz povijest proživio je mnoge transformacije i izmjene vlasti.

kijev

kijev_580

Današnji je Kijev definitivno mješavina starog i modernog što je vidljivo na ulicama. Dok šećete ovim velebnim gradom čini vam se kao da nema kraja masivnim zgradama, i nema kraja. Na svakom koraku jasno vam je da je glavni grad totalna suprotnost svemu što smo u Ukrajini do sada vidjeli. Standard je također ovdje nešto viši, što se vidi po ljudima, ali i po cijenama koje su osjetno više nego u ostatku zemlje.

Nismo propustili priliku voziti se u metrou, još jednom pojesti odličan boršč, popiti ukrajinsko pivo, prošetati se prepoznatljivim trgom i okolicom. Polako, a opet prebrzo došao je i dan da dođemo do sljedeće točke ovog putovanja. Nastavljamo prema Černobilu, Korostenu, i Lavovu. O nastavku našeg putovanja čitajte u sljedećem putopisu.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila