Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Potraga za patuljcima u Wroclawu


Što posjetiti u Wroclawu?

Wroclaw, prekrasan poljski grad u kojem će se odigravati neke od utakmica Europskog nogometnog prvenstva 2012. godine, smjestio se u jugozapadnoj Poljskoj i to na čak pet rijeka. Star je više od tisuću godina i danas je nakon Varšave najvažnije poljsko financijsko središte. Zahvaljujući bogatoj kulturnoj i povijesnoj ostavštini grada danas Wroclaw sve više privlači turiste, kao i poslovne ljude. Wroclaw će 2016. godine biti Europski glavni grad kulture.

wroclaw_1_flickr

wroclaw_3_flickr

wroclaw_3_flickr_stefan_schlautmann

Srednjovjekovni glavni gradski trg Rynek

Centar Wroclawa njegov je stari grad. A glavno mjesto okupljanja u starom gradu je prekrasan starogradski trg, Rynek. Trg iz 13. stoljeća i dalje ima svoj originalni oblik i veličinu iako su građevine koje ga okružuju mijenjane kroz stoljeća i danas se na njima isprepleću mnogi stilovi gradnje. Većina njih prilično je oštećena u Drugom svjetskom ratu, ali im je nakon detaljne rekonstrukcije vraćen stari sjaj.

Na trgu se nalaze mnogi kafići, a i mjesto je na kojem su česta razna događanja, od koncerta i predstava na otvorenom do raznih izložbi. Rynek u Wroclawu je jedan od najvećih europskih trgova i uspoređuju ga s jednako impresivnim glavnim trgom u Krakowu. Jednostavno rečeno, gdje god vam pogled skrene na ovom trgu, imat ćete nešto za uslikati!

wroclaw_rynek_1_flickr

wroclaw_rynek_2_flickr

wroclaw_rynek_5_flickr

Gotička Gradska vijećnica (Ratusz)

Dominantna građevina u centralnom nizu zgrada na starogradskom trgu Gradska je vijećnica, građena od 13. do 16. stoljeća i jedna je od najstarijih vijećnica u Poljskoj. Gradska vijećnica ima i svoj astronomski sat, nešto manji od onoga u Pragu. U njoj se danas nalazi Gradski muzej.

wroclaw_vijecnica_1_flickr

Kraljevska palača (Dvorac pruskih kraljeva)

Prekrasni kraljevski dvorac iz 18. stoljeća, nekada palača pruskih kraljeva, danas je dom Gradskog muzeja u kojem možete proučiti 1000 godina dugu wroclawsku povijest.

palaca_wroclaw_flickr

Stadion Miejski

Nogometni stadion Miejski u Wroclawu uskoro će biti odredište tisuća ljubitelja nogometa koji idu na EURO 2012. Stadion ima kapacitet od 42.771 mjesta! Gradnja ovog veličanstvenog stadiona trajala je od travnja 2009. do rujna 2011. godine.

stadion_wroclaw_wikipedia
Slika preuzeta s Wikipedije

Rijeka Odra

Wroclaw sigurno ne bi bio tako veličanstven bez rijeke Odre i njenih nebrojenih kanala koji okružuju otoke na kojima se dio grada smjestio. Grad leži na obje obale Odre. Ima 220 mostova (u prošlosti ih je bilo više od 300!) po čemu je četvrti europski grad, i nosi laskavu titulu Poljska Venecija.

odra_1_flickr

Otoci Ostrow Tumski

Grupa otoka smještenih na rijeci Odri mjesto su koje ne smijete propustiti posjetiti ako putujete u Wroclaw s boljom polovicom! Na otocima se nalaze nekoliko stoljeća stare ciglene i kamene građevine, katedrale i crkve. Šetnja starim ulicama prepunim prošlosti vrlo je romantično iskustvo, pogotovo jer vas noću obasjavaju ručno paljene uljne lampe.

ostrow_tumski_1_flickr

Patuljci u Wroclawu

Posebnost i jedinstvenost Wroclawa su i njegovi mali stanovnici, cijela legija patuljaka raspoređena po gradu i to u različitim aktivnostima. Prilikom šetnje Wroclawom obratite pažnju na sićušne kipove patuljaka, od kojih neki čuvaju stražu dok su drugi onesviješteni od prevelike količine alkohola... A simboliziraju otpor komunizmu.

U Wroclaw patuljci polako ali sigurno doseljavaju od 2005. godine i djelo su lokalnog umjetnika Tomasz Moczeka. Danas im više nitko ne zna broj i sigurno će vas razveseliti kad nađete kojeg i to i na prilično neočekivanim mjestima. U svakog od patuljaka ugrađen je GPS uređaj jer su neki znali jednostavno odlutati...

patuljci_wroclaw_1_flickr

patuljci_wroclaw_2_flickr

patuljci_wroclaw_3_flickr

Za posjetiti Wroclaw ne trebate imati neku posebnu prigodu! Grad fascinantne arhitekture, rijeka, mostova i bogatog kulturnog i društveng života sigurno je već sad zaslužio vaš dolazak! Nemojte propustiti obići ga ako idete na Euro!

fontana_1_flickr
Multimedijska fontana u Wroclawu

japanski_vrt_wroclaw_flickr
Japanski vrt u Wroclawu

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila