Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Najpoznatija rijeka za krštenje


Madaba, grad mozaika

Madabu nazivaju glavnim gradom mozaika. Udaljena je 30-ak kilometara južno od Ammana. Madaba je poznata po najstarijoj poznatoj karti Svete zemlje, odnosno bizantskog Jeruzalema iz 6. stoljeća. Karta je napravljena kao mozaik, a sastoji se od skoro 2 milijuna dijelova i nalazi se kao pod u Grčkoj bazilici. Osim samog Jeruzalema na karti je prikazano cijelo područje današnjeg Izraela i Jordana pa je tako vidljiva i ondašnja veličina Mrtvog mora koje nije bilo razdvojeno u dva bazena.

114_P1060878

115_P1060868
Najstarija poznata karta Svete zemlje

Kako napraviti mozaik? 

U okrugu smo obišli i arheološki muzej koji je krcat mozaicima od kojih su neki stari i do 8000 godina. Nakon što smo obišli muzej imali smo priliku vidjeti u živo kako mozaici nastaju. Jedan nam je dućandžija to i demonstrirao. Postoje dva načina izrade mozaika: stari i novi. Ako kupujete mozaike u dućanu, mozaik izrađen na stari način je prilično skuplji od onih nastalih novim načinom slaganja kamenčića. Pomalo je čudno da se u dućanima arapskog svijeta ne može cjenkati, a to smo ovdje doživjeli. Vrlo je česta praksa u Jordanu da te u dućanu posluže kavom ili čajem. Odmah dobiješ poriv da kupiš nešto!

Dalje smo nastavili spuštati se prema dolini Mrtvog mora prema "Baptism site-u" ili u prijevodu mjestu Isusovog krštenja na rijeci Jordan, no prije toga prema planini Nebo.

116_P1060949

117_P1060916

Planina Nebo

Planina Nebo (čita se "nibo", a ne "nebo") je mjesto s kojeg je Mojsije gledao na obećanu zemlju. Vidjeli smo maslinu koju je posadio Ivan Pavao II. Mjesto je puno mozaika i arheoloških ostataka iz pradavnih vremena.

118_P1060932
Pogled na obećanu zemlju

119_P1060924

Mjesto Isusovog krštenja na rijeci Jordan

Prilazimo samom mjestu krštenja, prema rijeci Jordan. Odjednom je primjetna vegetacija nakon pustinjskog okoliša. Žbunje strši po cesti. Kako je faktički ovo mjesto gdje je kršćanstvo nastalo, brojne su crkve sagrađene u okolici. Valjda svaka crkvena frakcija na svijetu ima svoj objekt. Živi je dokaz razjedinjenosti crkava. Ego i umišljene veličine koje misle da imaju ekskluzivnost. Obično odbacuju druge crkve i misle da jedino one ispravno propovijedaju evanđelje.

120_P1060957

121_P1060964

Ulaz u samo mjesto platiš dvanaest "đi-dija" (12 JD), a dobiješ vodiča i elektroničku napravu koja priča. Vodič, dakako s grupom u shuttle busu, vodi prema svetištu uz upozorenje da se nitko ne izdvaja, jer je ovo vojno područje

Prilaz samom mjestu krštenja je stotinjak metara dug puteljak kroz šipražje. Ono što iritira su muhe i čudan neki miris.

122_P1060977

Na mjestu Isusova krštenja, 400 godina kasnije (kad je priznato kršćanstvo) sagrađena je crkva, koja je u potresu srušena. Crkva je svjedok da ovdje više nema vode. Korito je suho jer su Izraelci postavili brane i skrenuli tok rijeke, tako da morate proći nekoliko stotina metara do same rijeke i mjesta gdje su dvije države razdvojene s par metara "svete" vode.

123_P1060984
Mjesto Isusovog krštenja

Vodostaj rijeke Jordan je prije 2000 godina bilo viši za tri metra nego što je danas. S jedne strane jordanski vojnik, a s druge strane izraelski. S puškama... Dvije države nit' se vole, nit' se mrze. Vrijeme zadržavanja ograničeno je na nekih 6 minuta. Nešto je očito krenulo po zlu tijekom povijesti.

124_P1070018
Rijeka Jordan

125_P1070016 126_P1070037
Na samom mjestu je Grčka ortodoksna crkva koja ima prilično živopisnu unutrašnjost

Nastavili smo vožnju prema Mrtvom moru. O ovom neobičnom prirodnom fenomenu čitajte u sljedećem putopisu.

Više o Miroslavovim putovanjima pročitajte na blogu http://misho.info/traveling/.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila