Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Slapovi Krke, mjesto nestvarne ljepote


Obilazak Nacionalnog parka "Krka"

U svibnju 2012. godine, prilikom putovanja u Šibenik na Croatian Travel Festival stali smo u Skradin, prekrasno malo mjesto na obali rijeke Krke. Put do Skradina trajao je nešto manje od tri sata, autocestom iz Zagreba. Šarmantni Skradin će vas dočekati brojnim natpisima za smještaj i besplatni parking (koji se odnosi samo na goste restorana), kao i mnogim ljudima koji nude apartmane ili sobe putnicima. Parkirali smo na velikom parkingu uz samu Krku, koji se naplaćuje 7 kuna po satu. Neobičan je Skradin, labudovi i patkice svuda po rijeci Krki, a imate osjećaj da ste na moru...

Nekim smo čudom na pristanište na Krki stigli taman pred isplovljavanje broda koji prevozi do Nacionalnog parka "Krka". Brod plovi iz Skradina do Nacionalnog parka svaki puni sat od 9 ujutro. Vožnja brodom od nešto manje od pola sata vrlo je ugodna i možete uživati u prekrasnim krajolicima Krke i okolice, kao i u po kojoj patkici ili labudu koji se tu i tamo prikaže uz obalu rijeke.

IMG_0264
Prekrasne obale rijeke Krke

IMG_0366 IMG_0368

Do najljepšeg i najpoznatijeg slapa, Skradinskog buka, moguće je doći i tri kilometra dugom biciklističkom stazom uz rijeku, koja počinje kod Skradinskog mosta. 

Nakon dolaska u Nacionalni park Krka kupujete kartu u vrijednosti 80 kuna (cijena nešto naraste kada počne sezona). I tada kreće prava uživancija za sve ljubitelje nestvarne i bajkovite prirode...

Skradinski buk

Prateći sve jači zvuk slapova, nakon što prođete veliki restoran na otvorenom kao i nekoliko suvenirnica, naći ćete se pred najdužim slapom na rijeci Krki, Skradinskim bukom koji nam je u potpunosti opravdao svoju titulu najpoznatije prirodne ljepote Hrvatske!

Radi se o brojnim sedrenim slapovima, otocima i većim i manjim jezerima koje ćete sigurno bezbroj puta uslikati prelazeći dugački drveni most preko Krke. Oko slapa su uređene staze i možete ga detaljno proučiti iz raznih perspektiva. 

IMG_0274
Skradinski buk

IMG_0289

IMG_0281

IMG_0283

Etno selo

Prateći stazu dalje, nakon brojnih stepenica kojima smo se nekako uspeli zajedno s iznenađujuće velikim brojem turista iz Japana, stigli smo u etno selo u kojem možete pogledati stare kamene vodenice iz 19. stoljeća. U vodenicama se može pogledati mljevenje žitarica, tkanje torbi i prostirki za pod, kovanje potkova i još mnogo toga.

IMG_0311
Vodenice na rijeci Krki

IMG_0310
Kovačnica

IMG_0308
Obzirom da još nije krenula sezona, područje oko etno selo bilo je puno radnika koji su sadili cvijeće i drveće i uređivali okoliš

Edukativna staza

Nakon etno sela stižete do edukativne staze. Prije dva kilometra duge drvene staze iznad Krke imate zadnju prilika za kupnju vode ili druge okrijepe. Staza vodi iznad sedrenih barijera i uz nju su postavljeni brojni plakati koji opisuju biljni i životinjski svijet rijeke Krke i okolice.

IMG_0291 IMG_0339

Prekrasan krajolik, šum vode i kapljice koje vas osvježavaju, kao i po koja patkica i žabica koje se brzo sakriju, učinit će da u potpunosti zaboravite svakodnevnicu. Šetnja ovom stazom većinom je u hladu jer zapravo šetate šumom koja raste na tisućama otočića oko kojih se kovitla bučna voda.

IMG_0318

IMG_0336

IMG_0313 IMG_0319
Voda je kristalno čista i prozirna i u njoj živi bezbroj ribica...

IMG_0315

IMG_0327
Ovdje nikada nije tišina...

IMG_0347

Putem smo stali na malo odmorište s drvenim klupama i pojeli sendviče. Na kraju staze, kada ste napravili veliki krug iznad rijeke Krke, ovaj put se spuštate ponovno bezbrojnim stepenicama i dolazite na dio s kojeg ste krenuli, onaj isti kraj Skradinskog buka. Cijela šetnja edukativnom stazom trajala je oko jedan sat, i to vrlo ugodnog i laganini hoda.

IMG_0346
Prije spusta stepenicama prolazite kraj vidikovca koji gleda na Skradinski buk

Nakon šetnje kava u restoranu i čekanje malog brodića koji svakih sat vremena vozi prema Skradinu, a kreće prema Skradinu u 10:30, 11:30, 12:30... Bio je ovo prekrasan poludnevni izlet! I svima bi ga preporučili!

IMG_0358
Brodić što vozi do Nacionalnog parka

IMG_0372
Labudovi u Skradinu

IMG_0373

IMG_0383
Skradin

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila