Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Varšava, grad kojeg čuva sirena


Što posjetiti u Varšavi?

Za manje od mjesec dana počinje dugo iščekivano Europsko prvenstvo u nogometu! Svi ljubitelji nogometa pohrlit će u poljske i ukrajinske gradove u kojima će se odigravati utakmice, a mnogi od njih sigurno će poželjeti obići barem najvažnije znamenitosti ovih gradova. Stoga ćemo vam u sljedeća tri tjedna bliže predstaviti gradove u kojima se održava EURO 2012. Krećemo s obilaskom glavnog grada Poljske, Varšavom.

Varšava, grad na rijeci Visli, glavni je i najveći grad Poljske. Danas Varšavu više ne prati strogi izgled bivšeg "istočnog bloka" i svijetu se ponosno predstavlja kao moderan grad i veliki poslovni i kulturni centar. Jedna je od najzelenijih europskih metropola, prepuna energije i iznenadit će vas bogatom ponudom mjesta za noćne izlaske, kao i prekrasnim starim gradom koji koji je nakon oštećenja u Drugom svjetskom ratu renoviran do savršenstva.

varsava_2_flickr varsava_1_flickr

Stari grad u Varšavi (Stare Miasto)

Najpoznatiji turistički dio Varšave je stari grad. Prije tristotinjak godina današnji šarmantni stari centar Varšave bio je mali utvrđeni grad, čije se zidine i danas mogu vidjeti. Varšava je osnovana u kasnom 12. stoljeću.

Stari su grad krajem Drugog svjetskog rata gotovo u potpunosti razrušili Nacisti. Obnova je trajala godinama, a u procesu čudesnog dizanja građevina iz pepela zadnji je obnovljen kraljevski dvorac, tek 1971. godine. Većina građevina u Varšavi danas datira iz postratnog perioda. Od 1980. godine stari grad je pod zaštitom UNESCO-a kao jedinstven primjer poslijeratne obnove starog središta grada.

stari_grad_1_flickr_jaroslaw_pocztarski

stari_grad_5_flickr_jakub_szestowicki

Trg Rynek u starom gradu

Dio starog grada uvijek prepun ljudi je starogradska tržnica, Rynek, trg na kojem su se smjestile i neke od najljepših građevina u Varšavi. Pravi je paradoks da su te raznobojne zgrade stare tek 50-tak godina! Ovo je najbolje mjesto za doživjeti pravu varšavsku atmosferu i život. Na trgu ćete naći brojne kafiće, restorane i trgovine. Zimi su ovdje nešto manje gužve, kada je turista manje.

stari_grad_1_flickr_jakub_szestowicki

stari_grad_1_flickr

U krugu Starog grada nalazi se Barbakan, jedna od najvećih turističkih atrakcija Varšave. Radi se o kompleksu utvrda koje su u prošlosti štitile grad od neprijatelja.

barbakan_2_flickr

barbakan_1_flickr

Katedrala svetog Ivana Krstitelja (Bazylika sw. Jana Chrzciciela)

Ova je katedrala jedna od tri varšavske katedrale i smatra se najstarijom crkvom u Varšavi, kao i najvažnijom sakralnom građevinom u Poljskoj. Izgrađena je u gotičkom stilu i u njoj su krunjeni i pokapani vojvode Mazovije, kao i mnogi poljski velikani.

Kraljevski dvorac (Zamek Krolewski)

Kraljevski dvorac iz 15. stoljeća smješten je na trgu Plac Zamkowy i s punim je pravom ponos cijele Varšave. Dvorac je bio rezidencija vojvoda Mazovije, a od 16. stoljeća sjedište kralja i sabora.

Prilikom obilaska dvorca moguće je posjetiti kraljevske odaje, kao i današnje državne prostorije. Kroz godinu se u dvorcu održavaju brojni festivali, koncerti i izložbe. Kraljevski je dvorac i danas najistaknutija građevina i nezaobilazno mjesto svih putnika koji posjete Varšavu.

kraljevski_dvorac_1_flickr_jakub_szestowicki

kraljevski_dvorac_2_flickr_jakub_szestowicki kraljevski_dvorac_4_flickr

kraljevski_dvorac_3_flickr

Sigmundov stup (Kolumna króla Zygmunta III Wazy)

Najstariji i najviši necrkveni spomenik u Varšavi podignut je 1644. godine u čast vladara koji je 1596. godine premjestio prijestolnicu iz Krakova u Varšavu, čime je Varšava postala glavni grad Poljske. Stup je visok 22 metra. Kip kralja Sigmunda visok je 275 centimatara. Kralj u jednoj ruci drži mač što simbolizira hrabrost, a u drugoj križ što predstavlja njegovu predanost borbi protiv zla.

sigmundov_stup_1_flickr sigmundov_stup_2_flickr

plac_zamkowy_1_flickr
Plac Zamkowy

Kraljevska cesta (Krakowskie Przedmiescie)

Bulevar smješten južno od Staroga grada mjesto je kojim su kročili mnogi kraljevi, plemići, predsjedinici i druge poznate i slavne osobe. Bulevar koji nazivaju i poljskim Champs Elysees-om mjesto je na kojem ćete naći mnoge crkve, neoklasicističke palače i spomenike, kao i Predsjedničku palaču i kampus Varšavskog sveučilišta.

krakowskie_przedmiescie_1_flickr

Četvrt Praga

Sve do kraja 18. stoljeća varšavska četvrt Praga smještena na desnoj obali rijeke Visle, bila je zaseban grad. Danas je ovaj dugo zanemarivani dio grada postao fascinantna četvrt u kojoj se okupljaju umjetnici. Ovdje možete naći brojne galerije, kazališta i klubove. Stare građevine su pretvorene u kulturne centre, kina, pubove i galerije. Zahvaljujući sreći da ostane netaknuta ratom, u četvrti Praga možete naći i mnoge stare šarmantne ulice i građevine iz prijeratnog perioda.

Palača u Wilanówu

Palača iz 17. stoljeća bila je ljetna rezidencija kralja Ivana III. Sobjeskog. Danas je ova palača najimpresivniji primjer barokne građevine u Poljskoj. Palaču je moguće turistički posjetiti. Oko palače se nalazi veliki vrt na dvije razine ispunjen brojnim skulpturama i fontanama, kao i jezero na istočnom kraju parka.

wilanow_1_flickr

wilanow_2_flickr wilanow_4_flickr

wilanow_3_flickr

Park Kraljevske toplice (Park Lazienkowski)

Najveći park u Varšavi su Kraljevske toplice (Park Łazienkowski) iz 17. stoljeća, smještene tri kilometra južno od starog grada. U parku se nalazi spomenik Fredericu Chopinu. Svakog se ljeta u parku održava i festival posvećen Chopinu.

lazienkowski_park_1_flickr

Nacionalni stadion u Varšavi

Za potrebe Eura, u Varšavi je sagrađen novi nacionalni stadion, na mjestu stadiona Dziesieciolecia. Prekrasni novi stadion prima nešto manje od 59.000 gledatelja, a UEFA ga je nagradila statusom stadiona s pet zvjezdica. 

Novi stadion za Euro gradio se gotovo četiri godine, dovršen je 2011. godine, a gradnja je stajala gotovo 500 milijuna Eura.

varsava_stadion_euro_1

varsava_stadion_euro_2

varsava_stadion_euro_4

varsava_stadion_euro_5

varsava_stadion_euro_6

Sirena, simbol Varšave

Da li znate da se na grbu Varšave još od 14. stoljeća nalazi sirena koja drži mač i štit? Postala je simbol Varšave i moguće ju je pronaći na brojnim mjestima u gradu.

Legenda o sireni kaže da je varšavska sirena jedna od dvije sestre sirene iz Baltičkog mora. Sirena je rijekom Vislom doplivala do današnje Varšave, a kao zahvala ribaru koji ju je spasio iz mreže nekog trgovca obećala je da će štititi njega i njegov grad. I danas ga štiti! Njena se sestra nastanila u Kopenhagenu gdje ju i danas možete vidjeti na ulazu u luku.

sirena_3_flickr sirena_1_flickr

sirena_2_flickr

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila