Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Obilazak Jeruzalema, 2.dio


Što posjetiti u Jeruzalemu?

Nakon obilaska Starog grada Jeruzalema i Zida plača, o čemu ste mogli čitati u prethodnom putopisu, krećemo u obilazak ostalih znamenitosti Jeruzalema. Posjetit ćemo jednu od najpoznatijih ulica na svijetu, Via Doloresa, baziliku Svetog groba, Kupolu na stijeni, Maslinsku goru i crkvu Marijina groba. Reći ću vam više i o židovskom neradnom danu, Šabatu. 

Via Dolorosa - križni put

Via Dolorosa je ulica u Jeruzalemu u kojoj se odvijao križni put. Put je prigodno označen, a na pojedinim postajama su sakralni objekti. Nakon toga smo otišli i u crkvu u kojoj je Isusov grob.

038_aerial_jerusalem_via_dolorosa_map

039_P1050812

040_P1050815

041_P1050816

042_P1050840
Mjesto na kojem je Isus osuđen na smrt

Bazilika Svetog groba

Bazilika Svetog groba se nalazi u Starom gradu na mjestu gdje se nalazila Golgota, brdo Kristove kalvarije. Ovo je mjesto u 1. stoljeću bilo napušteni kamenolom izvan jeruzalemskih zidina, a oko njega se nalazilo groblje čiji su ostaci i danas vidljivi. Nakon 135. godine Rimljani na ovom mjestu grade kompleks hramova. Ovim putem se prolazi kroz nekakve prostorije u kojima se neki oblici kršćanske crkve mole, ali to pomalo zastrašujuće izgleda.

Da je ova bazilika u Rimu ili Vatikanu, njena bi unutrašnjost blještala na sve strane. Ovako je sve relativno umjereno. Kroz povijest je zbog borbe za vlasništvo i prava u crkvi dolazilo i do čestih sukoba unutar same bazilike budući da su se određena prava i vlasništva naplaćivala.

Na koncu je turski sultan u dva navrata priznao tzv. "status quo" (1757. i 1852.). Riječ je o nizu mahom nepisanih pravila koja vladaju unutar bazilike Svetoga groba, a određuju vlasništvo i prava pojedinih Crkava. Prema tome pravilniku, vlasnici crkve su skupa grčki pravoslavni Jeruzalemski patrijarhat, Franjevačka Kustodija Svete zemlje u ime Katoličke Crkve, te Jeruzalemski patrijarhat Armenske istočne pravoslavne Crkve. Usto, određena prava pripadaju i manjim Crkvama.

043_P1050849

044_P1050875

045_P1050868 047_P1050924
Desno je kamena ploča na koju je položen Isus nakon što je skinut s križa

046_P1050902
Isusov grob

048_P1050934
Do brojnih oltara vode strme stepenice

049_P1050942

Bazilika Svetog groba i danas je vođena prema pravilima "statusa quo". Premda povremeno dolazi do nesporazuma među različitim kršćanskim zajednicama, obično ne dolazi do sukoba. Vlasništvo nad čitavom crkvom i dalje je zajedničko - pravoslavno, katoličko i armensko - a za neke je njezine dijelove točno određeno kome pripadaju. Tako je sama kapela s Isusovim grobom zajednička, kao i okrugli prostor oko njega.

Kupola na stijeni

Kupola na stijeni je dominantna građevina Jeruzalema. Radi se o džamiji i to jednoj od najljepših u muslimanskom svijetu. Prema predaji, s ovog je mjesta Muhamed uzašao na nebo. Sličan scenarij se dogodio koju stotinu metara dalje i nekoliko stoljeća ranije (hint: Isus).

Zanimljivost: kupola na stijeni je najstarija muslimanska građevina i uopće islamski spomenik na svijetu. Da bi došli do džamije potrebno je proći još rigorozniju kontrolu nego li onu kod Zida plača. Ovdje nam je "uletio" samoproglašeni turistički djelatnik i slagao da je upad 80 šekela, a da njemu možemo platiti svega 50 šekela i da će nas pustiti. A mi kao sisali vesla. Nakraju sam ga doslovce otjerao.

200_P1080685

201_P1080710

202_P1080712

Ulaz u džamiju dozvoljen je isključivo muslimanima. Šteta. Nije mi jasno to "pravilo", budući da na najsvetije kršćansko i židovsko mjesto može ući svatko. Ali, ajd', pravila su pravila. I prostor oko džamije je interesantan. Džamija je sagrađena na mjestu gdje je nekada bio židovski hram koji je uništen u 1. stoljeću.

Maslinska gora (Mount of Olives)

Do Maslinske gore se dolazi na način da se u Jeruzalemu ukrcate u arapski bus broj 75 i začas ste na njoj. Maslinska gora je planina istočno od Jeruzalema obrasla maslinama. S nje se pruža izrazito lijep pogled na Stari grad. U podnožju Maslinske gore nalazi se vrt Getsemani u kojem je započela Isusova muka.

050_P1050960
Pogled s Maslinske gore na Stari grad

Poslije Posljednje večeri, Isus je s apostolima krenuo prema Maslinskoj gori i Getsemanskom vrtu. Isusova muka započela je u Getsemaniju. Poslije Posljednje večeri, Isus je s apostolima krenuo prema Maslinskoj gori i Getsemanskom vrtu. Ovdje je Juda izdao Isusa poljupcem. Mirno se predao vojnicima nakon što ih je upitao koga traže.

Također je ostalo zapisano da je sveti Petar nožem napao jednog rimskog slugu i posjekao mu desno uho. Na ovom mjestu su i danas masline te crkva u kojoj je kamen Isusove muke.

051_P1050970

Crkva krvavog znoja Isusova

052_P1050976

053_P1050974
Maslina stara preko 2.000 godina. Na ovom je mjestu Juda izdao Isusa.

Crkva Marijina groba

U Crkvi Marijina groba sahranjeni su Sv. Ivan i Marija. Spustili smo se stepenicama u špilju u čijem se dnu nalazi grob Marije, Isusove majke. Na stropu vise brojna kandila i srebrni svijećnjaci. Kroz mala kamena vratašca ulazi se u usku prostoriju u kojoj je ostakljena kamena ploča na kojoj se vidi mjesto za glavu i tijelo. Sve ovo se odvilo u 10 minuta budući da smo došli oko pet popodne, taman pred zatvaranje. Bilo je to expresno razgledanje.

054_P1050996

Šabat, židovski neradni dan

Pošto smo danas cijeli dan posvetili razgledavanju, a kiša je opet bila neumoljiva, smetnuli smo s uma da danas počinje Šabat. Židovski neradni dan koji traje od petka u 15.30 do subote u 15.30. Odnosno, u ovisnosti kad sunce zalazi (objašnjeno u židovskim svetim knjigama). Mudro je ostati na jednom mjestu, jer vlada opće mrtvilo. Niti gradski prijevoz ne radi. Navodno ultra ortodoksni židovi za vrijeme Šabata ne koriste nikakve elektroničke naprave.

U prijevodu: ne radi ništa pod milim Bogom. Ili još bliže prevedeno: ostali smo u Jeruzalemu bez normalne mogućnosti povratka u Tel Aviv. A na to nas je upozorio turistički djelatnik Maslinske gore. Postoji opcija da se vratimo shuttle busom iz Jeruzalema u Tel Aviv, ali treba ga pronaći i doći do njega.

Taksisti, kao i svugdje pravi lešinari, vidješe dobru priliku za zaradu, pa smo 3 kilometra platili 90 kuna (!). Cijena je postignuta cjenkanjem, jer je htjelo još i više. Na sreću, nekakav taksista se vraćao za Tel Aviv iz Jeruzalema pa smo s njim i još nekim putnikom došli tu večer do Tel Aviva za svega 230 kuna.

O nastavku našeg putovanja čitajte u sljedećim putopisima. 

Više o Miroslavovim putovanjima pročitajte na blogu http://misho.info/traveling/.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila