Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Izraelski gradovi Haifa i Tiberias


Haifa, grad s visećim vrtovima

Haifa je grad 100 kilometara sjeverno od Tel Aviva. Treći je izraelski grad po veličini i najveća je izraelska luka. Do Haife smo došli vlakom iz Tel Aviva za nešto malo više od sat vremena.

021_map3

Zašto Haifa? Zbog fenomenalnih visećih vrtova Baha'i. Pod zaštitom su UNESCO-a. Viseći vrtovi Haife ubrajaju se u jedno od novih svjetskih čuda. Između terasa i luke pruža se Ben Gurion avenija. Većinu kuća uzduž avenije izgradili su njemački templari koji su došli u Haifu 1868. godine očekujući novi dolazak Isusa Krista.

Došli smo i do samog ulaza u vrtove. Kad ono, vrt je zatvoren zbog kiše koja trenutno ne pada, ali je padala do prije koji sat! Jedino što nam je preostalo je obilazak oko vrta...

Postoji 18 terasa koje se stepenasto spuštaju s planine Karmel, okružujući grobnicu Baba, utemeljitelja Bahai religije. Bahai vjeruju u jedinstvo svih religija. Vjeruju da su božji poslanici Mojsije, Isus i Muhamed bili poslani u različitim vremenskim periodima sa svojim učenjima.

022_P1050582

023_P1050589

024_P1050596

026_P1050617

Terase predstavljaju 18 učenika Baba. Od same baze, vrtovi se protežu niz planinu u dužini od jednog kilometra. Povezani su stepenicama koje se spuštaju sa strane, zajedno sa vodom koja teče preko stepenica i mostića u fontanu svake pojedinačne terase. Njega za svaku biljku je dovedena do savršenstva. Popeli smo se i na sam vrh brda sa kojeg se pruža spektakularan pogled na sam grad, luku i vrtove. Po noći je prilično spektakularan pogled kojeg smo nažalost propustili odlazeći u Tiberias.

027_642_00_ShrineOfTheBabFromBenGurionAve
Fotografija preuzeta s http://www.ganbahai.org.il

Tiberias, grad na Galilejskom jezeru

Tiberias se nalazi na Galilejskom jezeru. Udaljen je 60-ak kilometara cestom od Haife, a stigne se za nekih sat i pol budući da su velike prometne gužve na cesti. S lijeve strane pruža se biblijski pogled na Galileju sve dok ne stignemo, kao i na samo Galilejsko jezero.

028_map4

Galilejsko jezero naziva se još Tiberijadsko jezero, Genezaretsko jezero ili jezero Kineret i najveće je slatkovodno jezero na teritoriju Izraela. Kineret je njegovo današnje službeno ime budući da država Izrael nastoji mijenjati sva ustaljena dosadašnja imena.

Jezero je dugo 21, a široko oko 13 kilometara. Površina mu je 166 kvadratnih kilometara. Duboko je 48 metara. Zanimljivost: jezero se nalazi 213 metara ispod nivoa mora, što ga čini drugim najnižim na svijetu (na prvom je mjestu Mrtvo more).

029_P1050674

030_P1050688

U Galilejsko jezero se na sjeveru ulijeva i na jugu iz njega izvire rijeka Jordan koja se kasnije ulijeva u Mrtvo more. Jezero se spominje u Evanđeljima jer je tu Isus hodao po vodi, pozvao pet apostola, nahranio pet tisuća ljudi, a na brdu iznad njega održao je govor na gori.

1967. godine Izrael je zauzeo cijelo jezero, kao i Golansku visoravan uz istočnu obalu jezera. Razlog je pristup vodi od koje se Izrael danas snabdijeva. Sirija i danas zahtijeva sjeveroistočnu obalu jezera. Na obalama je smješteno više kibuca koji se bave turizmom i poljoprivredom.

031_P1050691
Obišli smo dio grada uz jezero

032_P1050696

033_P1050731
Večer smo završili u iznimno ugodnom kafiću 

U Tel Aviv smo se vratili busom iz kojeg smo vidjeli grad Nazareth. Taj najveći arapski grad u Izraelu ćemo posjetiti narednih dana.

Više o Miroslavovim putovanjima pročitajte na blogu http://misho.info/traveling/.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila