Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Obilazak Jeruzalema, 1.dio


Najveći grad u Izraelu

Jeruzalem je od Tel Aviva udaljen nešto malo više od 60 kilometara. Autobusi voze skoro svakih 20-ak minuta i vrlo se jednostavno prebaciti javnim prijevozom između ta dva grada.

Nakon sat vremena vožnje autobusom iz Tel Aviva stižemo u Jeruzalem. Obećavam samom sebi da neću više spominjati riječi "sigurnosna kontrola"! Jeruzalem je najveći izraelski grad. U njemu živi nešto više od 700.000 stanovnika. Nacionalni, kulturni, socijalni i vjerski sastav stanovništva izrazito je raznolik i često su pojedine narodnosne, kulturne i vjerske skupine međusobno odijeljene.

006_map6

007_P1050397

008_P1050406
Jedno od brojnih židovskih naselja u okolici Jeruzalema

Koji je glavni grad Izraela?

Izrael je proglasio Jeruzalem svojim glavnim gradom, te se u zapadnom Jeruzalemu nalazi sjedište predsjednika, predsjednika vlade, Kneset (izraelski parlament), i gotovo sva ministarstva (jedino je ministarstvo obrane ostalo u Tel Avivu - na sigurnoj udaljenosti su od Palestine).

Rezolucija 478 Vijeća sigurnosti određuje da je izraelska odluka ništavna, te poziva sve države da veleposlanstva zadrže u Tel Avivu. Samo su dvije države uspostavile veleposlanstva u Jeruzalemu (naravno, sponzor SAD i još nekakva). Za Palestinu, Jeruzalem je željeni glavni grad, čemu se Izrael protivi. And so it begins...

010_P1050409
Nedavno su u Jeruzalemu uveli tramvaj koji je prilično high-tech

Stari grad u Jeruzalemu

Za razliku od Tel Aviva, u Jeruzalemu je sve nekako smirenije i oku ugodnije. Ono što je zapravo zanimljivo u Jeruzalemu je stari grad. Nalazi se na popisu UNESCO svjetske kulturne baštine. Stari grad zaslužuje višednevno istraživanje. Ima bezbroj uskih uličica i znamenitosti.

036_P1050776
Zidine oko starog grada

011_P1050458

012_P1050470

013_P1050514

014_P1050844

Jeruzalem se dijeli na zapadni, pretežno židovski, i istočni, pretežno arapski dio. U okviru istočnog Jeruzalema nalazi se Stari grad koji je podijeljen u četiri četvrti: muslimansku, židovsku, kršćansku i armensku. Da ne bi bilo sve idealno, opet je počela padati kiša!

015_P1050506

Brojne uličice Starog grada Jeruzalema su prepune dućana. Muslimani drže gotovo sve dućane u Starom gradu i vješti su trgovci. Cjenkanje je poželjno, jer turiste drapaju i to pošteno!

037_P1050795

Zid plača u Jeruzalemu

Zaputili smo se na "zid plača", koji se zapravo zove "Western Wall" ili "Zapadni zid". Prilaz ovom mjestu je moguć nakon što opet prođete sigurnos... joj ne. Obećah ranije. Dio zida plača je za muškarce, drugi dio za žene. Muškarci moraju imati nekakvu kapicu za na glavu stavit'.

Zapadni zid (Western Wall) je pripadao potpornjima popločja na kojem se nalazio židovski hram u Jeruzalemu. Hram je prvotno izgradio izraelski kralj Salomon, sin kralja Davida, no današnji Zapadni zid potječe iz doba obnove toga hrama u doba Heroda Velikog. Taj je hram srušen 70. godine u doba rimskog osvajanja Jeruzalema, a ostalo je samo popločje sa svim potpornjim zidovima. Ipak, kroz povijest su se Židovi počeli okupljati na molitvu uz ovaj Zapadni zid.

016_P1050507

Židovi su barem jednom u životu trebali posjetiti hram, kako im je nalagala njihova vjera. I danas dolaze moliti na Zapadni zid. Pogrešnim tumačenjem načina židovske molitve Europljani su mislili da Židovi dolaze plakati, što je dovelo i do današnjeg uobičajenog naziva za taj zid.

Zid je popularan i među turistima koji onamo dolaze zbog vjerovanja da će se svaka želja ispuniti čovjeku ukoliko je ispiše na papirić i taj papirić utakne u Zid. Zbog tog nevjerovanja, mi to ipak nismo učinili.

Kako je kiša bila neumorna, odlučili smo uhvatiti predah, pronaći suho mjesto i skupiti energiju. Otišli smo na mmmm čaj s mentom. Nezaobilazno stajalište u Jeruzalemu je i dućan ukusnih peciva!

019_P1050526

035_P1050417

Slijedi nastavak priče o Jeruzalemu...

Više o Miroslavovim putovanjima pročitajte na blogu http://misho.info/traveling/.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila