Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Amman, grad na sedam brežuljaka


Kako iz Izraela doći u Jordan?

Misija: odlazak u Jordan iz Izraela. Rekli bi: Bliski Istok "at its finest". Otići u Jordan iz Izraela je ravno avanturi. Službeno postoje tri granična prijelaza između Izraela i Jordana. Sjeverni "Jordan River", srednji "King Hussein Bridge" koji ide preko Palestine, te južni "Eilat/Aqaba". Svaki od ova tri prijelaza ima drugačija pravila prelaska! A sve granice imaju radno vrijeme, tj. ne možeš prijeći u nekim noćnim satima.

Navodno postoji direktna linija autobusa negdje iz predgrađa Tel Aviva, ali nismo znali odakle. Tako da je procedura odlaska u Jordan sljedeća:

1. odete autobusom iz Tel Aviva u Jeruzalem
2. odete autobusom iz Jeruzalema u Bet Shean
3. istjeraju vas Izraelci iz autobusa negdje na izlazu Palestine (cesta prelazi preko Palestine, iako nemamo taj osjećaj, sve izgleda normalno)
4. autobus produži dalje, a vi ostanete
5. skeniraju vas na spomenutom checkpointu uz pokazivanje putovnice
6. vratite se u prvi sljedeći autobus koji ide u Bet Shean
7. psujete im sve po spisku
8. u Bet Sheanu prije autobusne stanice izađete
9. sjednete u lokalni taksi koji vas odfura do granice Izrael - Jordan
10. platite izlaznu taksu Izraelu (cca 150 kn - iz te države nije besplatno moguće izaći)
11. s potvrdom o plaćenoj izlaznoj taksi dajete putovnicu na kontrolu
12. sjednete u pogranični bus koji vas odfura preko rijeke Jordan na Jordansku granicu
13. zamijenite valutu koju ste ponijeli u jordanske dinare (1 JOD=8 kn)
14. dođete u drugu zgradu u kojoj su jordanske carinske formalnosti
15. platite vizu od 20 JOD.
16. daju vam neki papirić kojeg ispunite sa svojim podacima
17. odete do šaltera gdje vam pregledavaju putovnicu
18. slikaju vas
19. opet na tom istom šalteru pregledaju da li imate oštembiljane pečate
20. odete pješice preko još jednog checkpointa na kojem pokažete putovnicu
21. stavite prtljagu na skeniranje
22. unajmite taksi do Ammana za 40 JOD-a
23. na izlazu iz pograničnog okruga još jedanput pokažete putovnicu. Nekome.

I začas ste prešli u Jordan. Na svu sreću smo u onom prvom taksiju upoznali jednu židovku amerikanku koja je bila full ljubazna i sve nam to objasnila. Ženska radi u nekom veleposlanstvu u Ammanu. Usporedbe radi, evo kako izgleda procedura prelaska iz Hrvatske u, recimo, Sloveniju: 1. pokažete putovnicu. Mi smo za njih Amerika.

Kada od Jeruzalema putujete prema Jordanu put vodi "Zapadnom obalom" kroz dolinu Mrtvog mora i rijeke Jordan. Tu se pruža spektakularan pogled na pustinjski okoliš, a u jednom se trenutku vidi i Mrtvo more. Jedan dio pustinje se navodnjava i tu uzgajaju banane. Ovdje je moguće vidjeti i deve u svom prirodnom okolišu, a s druge strane rijeke Jordan pogled se pruža na brda Jordana. Nakon što prođete onu "sitnicu od 23 točke" prilikom prelaska državne granice, nađete se u Kraljevini Jordan.

070_map7

071_P1060292
Pogled na pustinju

072_P1060308

073_P1060309
Rijeka Jordan i u daljini brda u Jordanu

Hašemitska Kraljevina Jordan

Prvi dojami: treći svijet. Nakon što pješice pređete na drugu stranu, unajmite taksi. Iako je Amman od Tel Aviva udaljen svega 110 kilometara zračne linije, putovanje traje cijeli dan. Doživljaji s tog puta su nevjerojatni. Pošto je pljuštalo, cestom su tekle rijeke vode i blata. Ekipa glavinja okolo, sve je zapušteno, nikoga briga ni za što. Na cestama vlada kaos. Jedino prometno pravilo koje vrijedi u Jordanu je ono da nema pravila. Žmigavac? Čemu služi ta naprava!? Prometne trake nitko ne poštuje. A često niti smjer kretanja po tim trakama.

074_P1060329
Taksijem od granice do Ammana

075_map8

Amman, glavni grad Jordana

Amman je glavni grad Jordana i ima nešto više od 1.200.000 stanovnika. Iako, doima se da ih je pet puta više koliko smeća ima nabacanog po gradu i kakav kaos vlada u prometnicama. U rimskom periodu Amman je bio poznat pod imenom Filadelfija. Bio je prepoznatljiv po tome što se prostirao na sedam brežuljaka kao i grad Rim.

076_Amman
Slika preuzeta s Wikipedie

U Ammanu se nalazi rimski amfiteatar (169. - 177.) s 5.000 sjedišta, tvrđava iz rimskog i bizantskog razdoblja, hram sagrađen u čast Herkulesa.

077_P1060336

078_P1060339
Citadela, zidine

079_P1060356
Rimski amfiteatar

080_P1060361

Hotel u Ammanu 

Hotel smo iznajmili u donjem gradu, odmah nasuprot rimskog amfiteatra. Cijena sitnica, tj. oko 10-ak eura po osobi za noć. Ono što nam se nije svidjelo je kupaona. Malena je, a tuširaš se praktički iznad WC školjke. Nakon što se otuširaš, potrebno je "brisalicom" otjerati vodu kroz otvor na podu. I da, tople vode nema uvijek, već u određenim večernjim satima, tako ako ste mislili da ćete se istuširati toplom vodom iza 10 sati navečer, ostat ćete iznenađeni. Da li ste znali da se WC papir u Ammanu ne smije bacati u WC školjku jer se ista zaštopa? E mi nismo znali.

081_P1060331

U Jordanu su svi izrazito uljudni. Neki i previše, pa je od takvih potrebno pobjeći. Obično kad' te pitaju od kuda si, nije zgodno reći "from Kroejša" jer odmah misle da si iz Rusije. Tako da je potrebno reći "from Kroatia". Kad im veliš od kuda si, svi odreda kažu "Welkam tu Đordan!".

082_P1060369
Kaos na prometnicama

083_P1060372
Dućani sa svim i svačim

084_P1060379
Koliko je riječi ispravno napisano?

085_P1060385
Unutrašnjost tog istog restorana...

086_P1060391
...gdje smo navalili na hranu

Tko može spavati u Ammanu? 

Negdje oko 4.30 u praskozorje odjekuje: ALAAAAAAAAAA (megafon) UUEEEEEEEE (distorzija)!!! Negdje oko 4.45 u praskozorje: opet isto. A taman utonuo u san opet. Negdje u 5 i sitno u praskozorje: slično, ali nešto još i priča. Hotel je smješten između dvije velike i poznate džamije. Tako da nije baš moguć san u jutarnjim satima.

087_P1060402
Pogled s terase hotela

Dobra stvar je da u hotelskoj ponudi imaju vozača i auto koji fura okolo turiste po Jordanu i objašnjava. Tako da nam je to baš dobro došlo. Za cijenu od 25 odnosno 20 Dinara po osobi, vozite se cijeli dan (ulaznice, naravno, nisu uljučene).

Izleti iz Ammana 

Tako smo odlučili u naredna dva dana iz Ammana posjetiti sljedeće destinacije: Umm Qays, Irbid, Ajlun, Jerash, Madaba, Mount Nebo, baptism site - rijeku Jordan i Mrtvo more.

088_P1060410
Naš put na karti

Naš vozač Khaled nam je usput pojašnjavao sve o Jordanu. O načinu života i trenutnoj situaciji u zemlji. Tako smo saznali da Jordan jedini u okruženju nema naftu i da su najmirnija država bliskog istoka. Potpisali su mirovni sporazum s Izraelom i balansiraju sa odnosima u nestabilnoj regiji.

Navodno Jordan ima jedne od najboljih liječnika i zdravstveni sustav u arapskom svijetu, fakulteti su im iznimno cijenjeni. Iako Jordan ima svega 6 milijuna stanovnika, gotovo 1/3 su doseljenici Palestinci koje je Izrael protjerao, od kojih su mnogi završili u Ammanu, posebice njegovom istočnom dijelu. I tako smo krenuli na današnji obilazak destinacija.

089_P1060425

O tome čitajte više u sljedećim putopisima.

Više o Miroslavovim putovanjima pročitajte na blogu http://misho.info/traveling/.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila