Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Times Square, centar svijeta


Najpoznatiji svjetski trg

Poznat u cijelom svijetu, blistavi njujorški trg Times Square smjestio se na Manhattanu na križanju Avenije Broadway i Sedme Avenije. Ovaj uvijek živ trg prepun je video ekrana, LED znakova i šarenih treperećih reklama i svjetala. Ovisno o tome što volite, Times Square može biti turistička atrakcija iz snova koja će vam predstaviti Ameriku u punom svjetlu, ali isto tako zbog napadnosti boja, svjetala i vječne gužve može biti turistička noćna mora!

Najposjećenija turistička atrakcija na svijetu

Na trgu su se smjestili brojni restorani, kazališta i hoteli kao i velika poslovna četvrt. Trg je centar svjetske zabavne industrije. Svjetla i reklame najviše do izražaja dolaze noću, kada ćete imati osjećaj da trg gori zbog brojnih boja. Obzirom na prepoznatljivost ovog trga u cijelom svijetu, Times Square je našao svoje mjesto u mnogim filmovima, u većini kojih je napadan i uništavan.

times_square_11_flickr

times_square_1_flickr

times_square_2_flickr

times_square_6_flickr times_square_7_flickr

times_square_10_flickr
Na ovom ćete se trgu gubiti u nebrojenim detaljima

Naziv Times Square trg nosi od 1904. godine kada se The New York Times preselio u novi 25 katova visok neboder, koji danas nosi ime One Times Square. Prije 1904. godine trg je nosio ime Longace Square. Sredinom 70-ih godina 20. stoljeća ovaj je trg bio prilično opasno i slabo osvjetljeno mjesto, na kojem se nije preporučavalo boraviti nakon što padne noć. To "mračno doba Times Squarea" danas je davna prošlost. Od veljače 2011. godine na Times Squareu je zabranjeno pušenje! Stoga pušači pripazite. 

Doček Nove godine na Times Squareu 

Gotovo se svake godine od 1907. do danas, u novogodišnjoj noći na Times Squareu okupe brojni ljudi. Zadnjih godina broj ljudi koji čekaju Novu godinu na Times Squareu penje se i do milijun! Vrhunac večeri je kada se cijelu minutu prije ponoći velika blistava kugla spušta 23 metra po jarbolu nebodera One Times Square i zaustavlja se na dnu jarbola točno u ponoć.

nova_godina_flickr

Tada se svjetla u kugli gase, a počinje spektakularan vatromet koji označava početak Nove godine. Kako se kugla spušta veliki se reklamni zidovi na trgu gase od vrha prema dolje i tako odbrojavaju trenutke do Nove godine. Kristalna kugla na jarbolu ostaje cijele godine, no upaljena se spušta samo u novogodišnjoj noći ili ako postoji potreba za popravkom.

Moderni i veličanstveni trg Times Square jedna je od najposjećenijih turističkih atrakcija na svijetu! Posjeti ga više od 39 milijuna turista na godinu! Jeste li i vi jedan od  njih?

times_square_8_flickr times_square_15_flickr

times_square_5_flickr

times_square_9_flickr
Paramount Theatre

times_square_s_empire_state_buildinga_flickr
Pogled na Times Square s Empire State Buildinga

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila