Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Čarobna indijska zemlja kraljeva


Pijesak i deve u 1001 noći

Rajasthan je uistinu zemlja kraljeva. Usred te raskoši i šarenila nalazi se jedna velika pustinja, a u pustinji gradić koji mami sva čula. U Jaisalmer, mali gradić u pustinji Thar, krenuli smo vlakom iz rajasthanske prijestolnice Jaipura. 600 kilometara noćne vožnje za nešto više od 100 kuna.

Dok sam pokušavala zaspati, razmišljala sam koliko bi kilometara mogla prijeći u Hrvatskoj za tu cijenu i zašto indijski vlakovi nikada nemaju prozore. Vožnja vlakom je trajala oko 12 sati. Ujutro me probudio osjećaj pijeska u zubima, voziti se kroz pustinju cijelu noć s otvorenim prozorom neopisiv je osjećaj. Odlučila sam drugi put svakako putovati s klimatiziranom verzijom vagona koja ima prozore.

Vlak je bio skoro prazan, unutra je bilo samo nas nekoliko nadobudnih turista i pokoji lokalni stanovnik. A onda se dogodilo ono što smo svi mi znali da će se dogoditi. U naš vagon ušao je mladić, nekih 30-ak godina, pristojno odjeven i slatkoriječiv. Nudio nam je sve i svašta, a ponajprije povoljan smještaj. 

1
Prizor iz vlaka :)

Kako nismo unaprijed odlučili gdje ćemo noćiti, bili smo više-manje zainteresirani za svaku ponudu. A ovaj mladić je nudio ne samo povoljan smještaj (noćenje oko 20 kuna po sobi) nego i besplatan prijevoz do hotela! Pa tko ne bi prihvatio! I tako smo stigli u hotel The Royale koji nećete naći ni u jednom vodiču, ni na jednoj web stranici, niti na jednoj karti grada...

Smještaj je bio pristojan, do starih gradskih zidina bili smo udaljeni desetak minuta ugodne šetnjice, a hotel pored nudio je restoran s pogledom na grad od kojeg zastaje dah, a hrana je bila melem za nepce.

2

3

Gradić Jaisalmer 

Jaisalmer je mali gradić s oko 50.000 stanovnika. Nalazi se usred pustinje Thar, nedaleko granice s Pakistanom. Grad je osnovao rajputski kralj Jaisal Singh u 12. stoljeću. Tada su podignute zidine tvrđave koje danas čine stari dio grada.

4
Jaisalmer

Nitko nije uspio srušiti ove zidine sve dok u 13. stoljeću grad nije napao Ala-ud-din Khijli, muslimanski vladar. Mnoge rajputske princeze tada su svojevoljno pošle u smrt, počinivši jauhar. Taj oblik žrtvovanja slijedile su žene koje su ostale bez muževa, kako ne bi pale u ruke neprijatelja. Drugi napad na tvrđavu odigrao se u 16. stoljeću kada je Jaisalmer napao muslimanski vladar Humayun.

Žuta boja pješčenjaka, od kojeg su sve građevine u Jaisalmeru građene, gradu daje posebnu čar. Kada gledate grad rano u zoru ili prilikom zalaska Sunca, imate dojam da gledate zlatne građevine koje se tope pod zrakama Sunca. A tvrđava, hramovi, jezera i male uličice (u kojima se svaki pravi turist poželi izgubiti) dat će vam dojam da se nalazite u nekoj od priča iz 1001 noći.

6

5

9

7

Uvrijeđeni vlasnik hotela 

Ono što Jaisalmer čini posebno zanimljivim za turiste jest pustinjski safari na devama. I to je ono od čega većina stanovništva tamo živi. Tako smo mi dobili i povoljan smještaj i besplatnu vožnju, pošto je vlasnik našeg hotela očekivao da ćemo prihvatiti njegovu primamljivu safari ponudu.

No mi smo se na preporuku Lonely Planeta odlučili na Ganesh Travels. I onda su problemi počeli. Cijeli događaj, od susreta u vlaku, do različitih kasnijih scenarija opisan je i dodatno istaknut u Lonely Planetu. Baš smo ga nekoliko dana prije pročitali. Ali smo mislili, pa neće se dogoditi baš nama...

Najhrabrija među nama dobila je zadatak javiti vlasniku hotela da smo odabrali drugu agenciju za safari. Na naše iznaneđenje, prihvatio je to vrlo smireno. Otišli smo u sobe i pokušali zaspati. Onda smo čuli glasne zvukove i psovanje na drugom kraju hodnika. Onda nam je nestalo struje. Onda nam je nestalo i vode. Mi smo mirno ležali u sobi i čekali 6 sati ujutro, da možemo pobjeći! Do jutra se prašina slegla i u miru smo napustili The Royale.

Pustinjski safari na devama

Ganesh Travels je sredio da kombi dođe po nas i krenuli smo na safari. Kombi nas je vozio do dijela pustinje gdje su nas čekale deve. Kaže se da deva bira vlasnika, a ne vlasnik devu, tako da smo svi osjetili nadljudsku povezanost s tim divnim životinjama.

Deve su vrlo tvrdoglave, vole žvakati sve i svašta, vole ići tamo gdje one žele, a ne tamo gdje im vi kažete. A kad udare u galop, ne preostaje vam drugo nego čvrsto uhvatiti uže i moliti se da ne padnete na vrući pijesak. Ako se devi posebno svidite, onda će vas pokušati pomokriti!

11

13

10

14

15

Safari je usitinu bio neponovljivo iskustvo. Prolaziti pustinjskim dinama, pustinjskim selima, kroz pijesak i kaktuse priča je koja vam se zauvijek ureže u sjećanje...

Mislila sam da je zalazak Sunca u pustinji nešto predivno. No kada provedete noć u pustinji okruženi pijeskom i devama, nebom i zvijezdama, a ujutro se probudite i gledate (opet zajedno s devama) izlazak Sunca, onda vam zalazak Sunca više i nije toliko poseban.

16

17

18

19
Svitanje u pustinji

Naši vodiči brinuli su da ne budemo gladni ni žedni. Kuhali su nam ručak, doručak, čajeve i pjevali neke tužne pustinjske melodije. 

21

20

Nakon dva dana jahanja u pustinji vratili smo se u Jaisalmer, uskočili u vlak i krenuli u novu pustolovinu: Jodhpur.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila