Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Opasna gvajanska prašuma


Tajanstvena kišna šuma

Šarene nas papige prelijeću dok se na jurećem čamcu približavamo Tukeitu, mjestu odakle se kreće prema vrhu vodopada Kaieteur. Pozdravljamo se s čuvarima nacionalnog parka i lažemo da ćemo par dana istraživati šumu kraj rijeke. Istina je da idemo prema podnožju vodopada, tamo gdje se bez iskusnih vodiča i dozvole parka ne smije.

dzungla_iznad_rijeke_potaro
Džungla iznad rijeke Potaro

kod_baznog_logora
Kod baznog logora

S prvim dnevnim svjetlom pakiramo stvari i krećemo uz rijeku Potaro. Već nakon sat vremena prva jaka kiša nas lovi i vadimo ceradu te se nespretno skrivamo kako se ne bismo potpuno smočili. Ubrzo shvaćam koliko je to ovdje besmisleno. Ionako smo potpuno mokri od silne vlage i znoja, a kiša pada svakih sat vremena.

Mokra odjeća se preko noći nikako ne može osušiti, a jedini način da ujutro ne oblačimo hladne mokre majice jest da ih nosimo dok spavamo. S vremenom smo se jednostavno pomirili da ovdje nema smisla sušiti odjeću niti ruksake jer je apsolutno sve mokro. Od lišća na granama, lišća pod nogama, dugačkih i čestih lijana, gustog korijenja i golemih debala. Kraj toliko vode nije ni čudo da sve raste kao ludo. Bez mačete ovdje se nema smisla kretati. Ona oštra trava (razor grass) koju su nam svi spominjali najmanji je problem.

na_putu_do_vrha_vodopada
Na putu do vrha vodopada

Tlo prekriveno lišćem nerijetko skriva velike nevidljive rupe, lažna dna pa svako malo propadamo do pasa i strpljivo se izvlačimo. Strpljenje nam ipak najviše izazivaju lijane koje povezane s krošnjama drveća i korijenjem na tlu predstavljaju vrlo opasne prepreke. Osim što ih je teško prerezati, često se zaplićemo i padamo, a svakim zaplitanjem i treskanjem lijana na sebe rušimo trule grane s visine. Nekad su te grane veće od nas i danas se već nekoliko puta desilo da nas je zamalo odnijelo niz padinu, ravno u divlju rijeku Potaro.

bernard_prelazi_preko_jednog_od_niza_potoka

Opasnosti vrebaju na svakom koraku

Ova šuma nije dizajnirana za čovjeka! - ponavljao je Bernard ovih dana boreći se s lijanama i rupama po tko zna koji put. Kišu smo već zaboravili jer veći problemi se stalno javljaju. Nisu problem konstantni pauci koje skupljam po licu i kosi, ni oni veličine šake, ni mršavi niti oni bodljikavi maleni. Na sve sam to već navikao. Nisu problem niti mravi sitni žuti, niti oni veliki crni, pa niti oni s crveno-crnim glavama, niti izrazito brzi "army" niti "bullet" mravi čiji ugriz je nešto čega se lokalci prilično boje.

nocni_pauk

pauk

Nisu problem niti goleme crno-narančaste stonoge, male narančaste pčele, česti obadi i velike tigrasto-zelene muhe, krpelji, puri puri, pa čak niti dosadni malarični komarci raznih boja, tigrasti, prozirni, sivi, plavi, crni ili smeđi. Problem je ono što ne vidimo, ono što se najbolje sakrije u toj gustoj tamnozelenoj vegetaciji - zmije...

Gvajana je zemlja s prefiksom naj u životinjskom svijetu. Tako je ovdje osim gigantske anakonde, prisutna opasna zmija bushmaster. Na spomen njenog imena lokalci napeto klimaju glavama govoreći da s tim nema šale. Zmija je to koja može narasti do tri metra i jedna od rijetkih koja zadaje nekoliko uboda s velikom količinom otrova.

Nas zmije nas nisu plašile sve dok u jednom trenutku nisam vidio Bernarda ispred sebe kako stavlja ruku na kamen ne primijetivši veliki smotuljak nekoliko centimetara dalje. Taj smotuljak bila je spomenuta zmija. Kad je Bernard mirno prošao zvao sam ga da se vrati da je pogledamo. Svijetlo-smeđa s tamnim i svijetlim prugama, zatvorenih očiju i uzdignute glave u položaju za napad. Da ju je slučajno dotaknuo, vrijeme igranja po džungli naglo bi završilo i zato nam je oprez stalno na maksimumu.

Fotografije: Siniša Glogoški O autoru

Siniša Glogoški

Siniša Glogoški
Student, fotograf, student dramske umjetnosti, avanturist i putopisac. To je kratki opis Siniše koji će osim puta u Gvajanu iz svoje biografije izdvojiti put do Sibira i bicikliranje do Damaska i natrag.SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila