Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Grad kao iz "1001 noći"


Marrakesh, dragulj Maroka

Da li ste znali da u Maroku postoji "Božja zemlja"? Radi se o gradu Marrakeshu, čije ime na berberskom jeziku znači upravo to. Egzotičan crveni grad prepun palmi i vrtova ruža smjestio se u podnožju planine Atlas, par sati vožnje udaljen od Sahare. Zbog očuvanja i njegovanja tradicije i folklora, kao i zbog jedinstvene arhitekture, Marrakesh je danas jedan od centara međunarodnog turizma, s oko 2 milijuna turista koji ga godišnje posjete.

Marrakesh je najvažniji od četiri kraljevska grada Maroka. Osnovan je u 11. stoljeću. Grad je sedam svetaca (sebaatou rizjel) koji privlači i hodočasnike iz cijelog svijeta.

trg_3_flickr trg_10_flickr

trg_12_flickr trg_9_flickr

Trg Djemaa el Fna 

Trg Djemaa el Fna jedan je od najprometnijih i najživljih trgova u Africi i svijetu. Nalazi se u centru starog dijela grada Marrakesha, unutar medine. Mjesto je na kojem ćete naći krotitelje zmija, majmuna, žonglere, akrobate, muške plesače (nije prilično da žene plešu u javnosti), živopisno odjevene prodavače vode i soka i orijentalne pripovjedače. Svake se večeri trg pretvori u najveći restoran na otvorenom. Na jednom se kraju trga nalaze hoteli, restorani i kafići.

trg_11_flickr

trg_4_flickr

trg_2_flickr

trg_8_flickr trg_6_flickr

trg_1_flickr

Uz trg se smjestila velika tržnica, souk, na kojoj možete kupiti doslovno sve. Cijene su za turiste nešto više nego za lokalno stanovništvo, no oslonite se na svoju sposobnost cjenkanja. Marrakesh ima najveće natkrivene tržnice u Maroku u kojima se nude razni poznati i nepoznati začini, predmeti i odjeća od kože, šarene tradicionalne svjetiljke i brojne rukotvorine.

trznica_1_flickr

trznica_2_flickr

suveniri_1_flickr suveniri_2_flickr

suveniri_3_flickr trznica_3_flickr

S trga voze brojni busovi u razne dijelove grada. Za obilazak Marrakesha postoji i malo romantičniji način, vožnja u maloj kočiji koju vuče konj (caleche). Kočije se nalaze na dnu trga i obavezno dogovorite cijenu vožnje prije nego uđete u jednu. Što se tiče vožnje u taksiju, zahtijevajte da vozač upali taksimetar.

marrakesh_8_flickr

Medina u Marrakeshu 

Kroz uske uličice s trga krećete u istraživanje medine. Pravo je vrijeme da se pripremite na potpunu dezorijentaciju. U mreži uličica samo najspretniji će uvijek znati gdje se nalaze! Ali u ovome je upravo čar i ljepota medine u Marrakeshu. Labirint malih ulica dodatno vas zbunjuje jer su ulice prepune ljudi, magarećih zaprega, kao i raznih prodavača koji nude koješta. Pripremite se na puno hodanja.

medina_3_flickr

medina_1_flickr

marrakesh_5_flickr

Medina u Marakesshu nalazi se na popisu mjesta svjetske baštine UNESCO-a od 1985. godine. U medini su brojne stare kuće preuređene u hotele i prenoćišta. U medini je većina građevina crvenkaste boje, stoga se Marrakesh naziva i Crveni grad.

medina_2_flickr marrakesh_4_flickr

marrakesh_3_flickr marrakesh_7_flickr

Palača El Bahia 

U blizini trga Djemaa el Fna smjestila se i prekrasna palača El Bahia čija je izgradnja završena u 19. stoljeću. U kompleksu palače nalaze se brojne građevine, paviljoni i vrtovi. Ovdje možete vidjeti raskošne mramorne podove i oslikane zidove, i upoznati kako su živjeli marokanski plemići u 19. stoljeću. Danas je palača mjesto u kojem marokanska Vlada ugošćuje visoke strane goste.

Džamija Koutoubia 

Medinu okružuju 16 kilometara duge crvenkaste zidine kroz koje vode brojna gradska vrata. Unutar zidina nalaze se brojne bitne islamske građevine, od kojih je najvažnija džamija Koutoubia iz 1162. godine, čiji ćete 77 metara visok minaret teško promašiti (ako uspijete, možete ga vidjeti na većini razglednica iz Marrakesha). Ovaj je minaret Marrakeshu isto što i Eiffelov toranj Parizu. Turistima nije dozvoljen ulaz u džamiju.

koutoubia_1_flickr koutoubia_2_flickr

koutoubia_3_flickr

Izvan zidina medine smjestio se novi dio grada, Gueliz, s brojnim parkovima prepunima palmi, od kojih su najpoznatiji Menara i Agdal. Tu se nalazi i vrlo egzotičan botanički vrt Mažorel (Jardin Majorelle) koji je jedna od skupljih atrakcija Marrakesha. Marrakesh ima i međunarodni aerodrom u koji pristižu avioni iz nekoliko većih europskih gradova.

botanicki_vrt_1_flickr botanicki_vrt_2_flickr

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila