Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Obilazak St. Petersburga, 2.dio


Palača Peterhof u St. Petersburgu

Nakon obilaska Ermitaža krenuli smo u "ruski Versaj" po imenu Peterhof Palace. Rezultat je opsjednutosti Petra Velikog zapadnom Europom. Iako ima nekoliko značajnih palača i građevina, najdojmljiviji su njegovi parkovi i vrtovi.

palaca_peterhof5

palaca_peterhof8

Petar je puno putovao Europom i zaslužan je za različite tehnološke inovacije koje su "uvezene" u Rusiju. Na jednom od svojih putovanja oduševio se ljetnom rezidencijom Luja XIV, malo izvan Pariza. Naručio je palaču i vrtove bolju od one francuskog kralja. Radio je sa najboljim svjetskim arhitektima toga vremena i navodno sam crtao neke planove.

palaca_peterhof1

palaca_peterhof2

palaca_peterhof3

palaca_peterhof4

palaca_peterhof7

palaca_peterhof9

Crkva prolivene krvi u St. Petersburgu 

I St. Petersburg ima svoju crkvu s psihodeličnim krovom kao što je katedrala svetog Vasilija u Moskvi, a zove se adekvatno Crkva prolivene krvi. Naručio ju je Aleksandar III. u čast svom ocu Aleksandru.

sveta_krv

sveta_krv_2 sveta_krv_5

sveta_krv_3

sveta_krv_4

Glavna ulica, Nevsky prospekt 

Svatko tko je ikad bio u St. Petersburgu, vjerojatno najbolje pamti Nevsky prospekt, centralnu ulicu, nešto kao pariški "Champs De Lysee". Svatko tko nešto znači u biznisu tamo ima butigu ili restoran. Pa tako i moj omiljeni KFC (Kentucky Fried Chicken) i to onaj pravi s velikim porcijama, pun ljudi, a ne ona sramota u Pekingu, gdje sam odvukao kuma pa zažalio... Nevsky prospekt je po našim "zagrebačkim mjerilima" konstantno pun ljudi i stalno se nešto događa. 

nevsky_prospekt_1_flickr
Nevsky prospekt

Povijest St. Petersburga 

Još mrvica povijesti, ali samo one najzanimljivije. Prošlost im je prepuna krvi i pogubljenja, ali zar nije tako svuda? Najdraži su mi oni koji tvrde da je nekad Zemlja bila mirnije mjesto za život. Katarina Velika, ruska kraljica, bila je iz njemačke kraljevske obitelji. Udali su ju u Rusiju za Petra III. Romanova, šonju za kojeg je kasnije zaključila da nije podoban za vladara Rusije. Zbacila ga je uz pomoć carske garde i jednog od brojnih ljubavnika, Gregorija Orlova. Njegova obitelj ga je držala u zatočeništvu do smrti, a Katarina II. je ostala vladati i bila zaslužna za koješta. Provodila je sekularizaciju države, otvaranje prema zapadu, reforme školstva i zdravstva, edukaciju žena, religijsku toleranciju. Proširila je granice carstva i porazila Otomansko carstvo.

Kraljevska obitelj Romanova koju su pobili Boljševici, još je donedavno bila predmet intriga. Imali su sina Alekseja koji je bolovao od hemofilije, a za kojeg se brinuo prevarantski nadriliječnik Rasputin. Lik je stekao ogromno povjerenje i utjecaj na caricu Aleksandre, natjerao ju na različite loše odluke što je doprinijelo njihovom konačnom padu.

Nakon revolucije Boljševici ih nisu odmah pobili, već su ih držali u zatočeništvu u Carskom Selu nedaleko St. Petersburga, još jednom prekrasnom kompleksu parkova, vrtova, jezera i palača. Potom su ih premještali po zemlji kako ih Bijela Garda ne bi oslobodila. No, kada su im se carske pristaše približile, Lenjin je ipak naredio pogubljenje. 17.7.1918. godine cijeloj je obitelji u podrumu kuće u kojoj su bili čuvani pročitana brzo sklepana smrtna presuda. Odmah potom su ih skupa sa liječnikom, kuharom i poslugom streljali, polili sumporom i zapalili.

Dugo godina su po Europi isplivavali tobožnji članovi obitelji koji su preživjeli pokolj, no tek nedavno je DNK analizom ostataka potvrđeno da su ipak svi smaknuti u jednoj noći... Jedna od najuvjerljivijih priča po kojoj je snimljen i holivudski film, je ona o Anni Anderson koja je doslovce isplivala u Berlinu. Nju je od egzekucije navodno spasio boljševički stražar i poslije su bili ljubavnici. Za film je Ingrid Bergman dobila Oskara, no Anka ipak nije uspjela uvjeriti ekipu u svoju priču.

Zanimljivi Rusi

St. Petersburg je dao i uzeo brojne poznate sinove svojoj domovini: Vladimir Putin, Grigory Rasputin (ubijen u Peteru 1916. godine kako bi se "pomoglo" zavedenoj carici), Igor Stravinsky, Peter Ilyich Tchaikovsky, Vladimir Lenjin, Aleksandr Puškin (umro u dvoboju u St. Petersburgu 1837. godine), F.M. Dostojevski ("Zločin i kazna"), V. Nabokov ("Lolita").

trznica3
Tržnica

trznica2 trznica4

trznica1

Praktične informacije o St. Petersburgu

Za one koji su zaželjeli posjetiti Majku Rusiju, nekoliko crtica. Cijeli put s presjedanjem npr. u Minhenu traje oko 4 sata. Viza nije potrebna, ali treba originalni "turistički vaučer".

Voda je u St. Petersburgu gadna stvar. Pročišćavaju vodu iz rijeke Neve i ne uspijevaju odstraniti bakteriju Giardia lamblia. Lokalci su imuni, a ostali trče na WC. Problem je u tome što je bakterija prilično vitalna, pa je i pranje zubi problematično, a vodu bi trebalo 15 minuta prokuhavati.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila