Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Pustinja i Abu Dhabi


Pustinjska tura kod Dubaija

Sama pustinjska tura je bila sjajna, potrpali su nas u terence s pogonom na sva četiri kotača i izvozali pješčanim dinama. Naravno, ne kanjonima nego uz sami vrh. Potom je slijedilo neizostavno slikanje i šetnja uz zalazak sunca, pustinjske tetovaže, jahanje na devama i tradicionalna arapska večera u pustinji. Mi jedemo, a one plešu trbušne i ine plesove.

Posebno je simpatično što se na pustinjskoj turi skupila prava "mala Jugoslavija" i svi smo se odlično razumjeli. S jednom iznimkom, probajte sami zaključiti što na hrvatskom, a što na srpskom znači fraza "idemo jahat deve".

pustinja1

pustinja2

pustinja3

pustinja4

pustinja8 pustinjska_tetovaza

Abu Dhabi

Prava je sreća što je na internacionalnim vozačkim dozvolama datum isteka ispisan kemijskom olovkom. Zašto? Lakše ih je i jeftinije produljiti... Jedini sam iz cijele grupe imao sve preduvjete za rentanje auta u Dubaiju: kreditnu karticu, internacionalnu vozačku dozvolu i putovnicu, sve na svoje ime. Znam da možda zvuči trivijalno, ali nije.

Automobil nije preskup, kao ni taksi (15 kuna - 5 kilometara), ni benzin čija je cijena cca 2,25 kune/litra. Naravno, treba uzeti u obzir "američki sindrom" po kojem auto nije auto, ako ne troši 12l/100km. Zamislite da netko u Dubaiju krene s reklamnom kampanjom trenutno aktualnom u Hrvatskoj: "Naša nova Astra troši samo 3l/100km" - ho ho...

Abu Dhabi je udaljen 150 kilometara od Dubaija, što nam je izgledalo u redu obzirom na «židovski» limit iz RentAcar-a od 300km/dan. Kako smo samo pogriješili... Fino su nas "odrali" po povratku, prešli smo "samo" 470 kilometara. Sreća je da smo ceh dijelili na pet putnika.

Abu Dhabi je jedan od 7 "Emirata" koji čine Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) i njihov je formalni glavni grad. Kao i Dubai, razvio sa iz malog nomadsko - ribarskog naselja. Nafta je tamo otkrivena oko 1958. godine i imala je minimalni utjecaj na razvoj. 1968. godine Britanci su se povukli iz Perzijskog zaljeva, taman kada je tamo počeo teći med i mlijeko (ovaj, nafta). Danas Abu Dhabi ima najveći BDP po glavi stanovnika, tričavih 1,000,000.00 usd!

Ferrari zabavni park u Abu Dhabiju 

Moram iskreno reći, Grad sam jedva vidio i to iz daljine, ali zato Ferrari zabavni park i "Sheikh Zayed Mosque" nisam propustio. Biste li platili preko 300 kuna da vas netko posjedne u bolid koji ubrzava od 0-240km/h za 4,9 sekundi? Ja jesam... Doduše prije nekoliko godina bih to učinio bez razmišljanja, a sada mi je trebalo malo nagovaranja...

ferrari_park

Sjeli smo u taj najbrži «roller-coaster» na Svijetu s maksimalnom silom gravitacije (G-Force) od 4,8G i... nije bilo lako. Posebno drugi put, kada smo sjeli na prva dva mjesta. Svjetla na semaforu kao ona na Formuli 1 duboko su mi se urezala u mozak. Dobili smo padobranske naočale "brile" i prijateljsko tapšanje po ramenu prije polijetanja.

najbzi_rollercoaster_na_svijetu

najbzi_rollercoaster_na_svijetu2

Cijeli "Ferrari World" je skup reklamni projekt Ferrarija, s dva zanimljiva "rollercoastera" i nekoliko manjih 3D i inih atrakcija uglavnom vezanih za brendiranje tvrtke. Skompali smo se malo i s pokojim Makedoncem zaposlenim unutra. "Kako je?" pitam; - "Ha nije loše, ali malo tko izdrži..." "Zašto?" - opet ja, a on će: - "Nema kafenisanja, ni žena prije braka, a alkohol je il skup ili nedostupan."

Džamija Sheikh Zayed u Abu Dhabiju

Životna filozofija cijelih UAE-a je da kada im nešto treba ili nešto žele, to kupe. Ali kupe ono najbolje što se u Svijetu nudi. Najbolji primjer takvog životnog mota je džamija Sheikh Zayed, jedna od rijetkih u koju je ulaz dozvoljen ne-muslimanskom življu.

Materijali i radna snaga korišteni za izgradnju džamije dolaze iz cijelog Svijeta, ovisno o tome tko je u čemu najbolji. Odjednom smo se našli na svetom mjestu u koje stane preko 40.000 vjernika u isto vrijeme!

sheikh_zayed_dzamija

sheikh_zayed_dzamija4

sheikh_zayed_dzamija2

sheikh_zayed_dzamija3

sheikh_zayed_dzamija5

Mramor je uvezen iz Prilepa u Makedoniji, a lusteri s milijunima Swarovski kristala iz Njemačke. Tepih u glavnoj molitvenoj prostoriji se smatra najvećim na Svijetu, a uvezen je iz Irana. Zauzima površinu od 5,267m2, teži 35 tona i sadrži 2,268,000,000 čvorova.

sheikh_zayed_dzamija6

sheikh_zayed_dzamija8

Riječi nisu dovoljne da opišu mir i spokoj prilikom prvog susreta s veličanstvenim bijelim zdanjem na rubu pustinje, okruženom parkovima, fontanama i umjetnim jezerima. Džamija je građena pod motom "ujedinimo svijet" i uvjerljivo je najbolja i najuspješnija građevina suvremene islamske arhitekture.

Zaključak

Ne znam jeste li primijetili da se kroz ovaj tekst nekoliko puta pojavio pridjev naj ovo ili naj ono. Usput rečeno, jedan od naj u Dubaiju, je i po Guinessu najteži zlatni prsten na Svijetu od čak 64 kilograma. Dakle, grad i ekipa su definitivno jedinstveni i zanimljivi po mnogočemu. Ima se novaca, ali se zna i kako ga trošiti, te marketinški iskoristiti. Što bi naši tajkuni dali za malo emiratskih savjeta kako sa stilom trošit svoj novac. Vjerska policija na primjer, je vrlo stroga i opaka, ali vozi BMW seriju 5!

Ako Vam se ikad "potrefi", tj. otvori opcija posjeta Dubaiju, nemojte ju baš tako olako odbaciti. Da, da, Davor uvijek nekud ode, pa onda hvali. Ali, budimo konkretni, Swiss Air je imao akciju za povratnu avionsku kartu za 2.600 kuna; pored toga, Dubai je često mjesto presjedanja za druge destinacije. Stoga, nije nemoguće malo zaviriti i u taj kutak Svijeta.

P.S. Nisam se osvrnuo na more i plaže. Iako su fotići zabranjeni, plaže su za svaku preporuku. Ovako lijepo i otvoreno plavetnilo bi u većini zemalja rezultiralo ogromnim valovima prilično nepraktičnim za picigin. No, ovi su i na to mislili. Nevidljivi podvodni "lomitelji valova" vam omogućuju jednaki užitak kao i u Jadranskim uvalama...

plaza2

plaza
Plaža uslikana "na crno"

plaza_je_iza_nas
Pogled s plaže prema gradu

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila