Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Dubai, ovdje cijena nije bitna


Od Dubaija do Abu Dhabija i natrag

Nikada do sada nisam čuo sličnije stavove prema nekoj destinaciji, kao što je bilo u slučaju Dubaija. "Shopping meka za koju će samo poneka pripadnica ljepšeg spola iskazati iskren interes. Sve je tamo umjetno i nehumano, i slično...". Moram priznati da sam i ja dijelio slično mišljenje, ali sudbina je drugačije htjela. Karte su se poklopile, IDF konferencija, odlična ekipa i sve začinjeno s puno pijeska.

Dubai

Upravo istražujem "materiju" i uočavam zabludu u kojoj sam do malo prije živio: "Lahko je njima živit, puni su k'o brod nafte i para. Ali što će kada šeiku iza kuće, iz omiljene bušotine prestane curit?!". Dragi moji čitatelji, Wikipedia i još neki izvori, kažu da nafta danas, u ukupnom dohotku Dubaija sudjeluje s manje od 6%?! Procjenjuje se da je šeik već solidno potrošio naftu u svojom dvorištu i da će mu trajati manje od 20 godina. Stoga su se oni lipo okrenuli izgradnji nekretnina, trgovini, financijskim uslugama i naravno turizmu. Baš kao i "truli zapad".

creek_sami_centar_starog_dubaija
Centar starog Dubaija

abre_tradicionalne_ladje2
Abre, tradicionalne lađe

trznica_zacina
Tržnica začina

Smatra se, da je Dubai osmi najposjećeniji grad na Svijetu. "Svi ti silni turisti, sve su to tukci koji ne znaju šta valja" rekao bi tipičan Hrvat. "Kakvi trgovački centri, ne zanima to mene" je druga naša uvriježena izjava. Za takve je dobro da ne idu u «Dubai Mall» i slične, jer bi mogli pokleknuti.

obitelj_u_shoppingu
Obitelj u shoppingu

obitelj_na_vecernjem_izlasku
Obitelj u večernjem izlasku

Shopping centri u Dubaiju 

Arapi su u trgovački centar smjestili najveći akvarij na Svijetu, s kojom tisućom egzotičnih riba. Nekoliko dućana dalje nalazi se klizalište, pa umjetno jezero s kompjutorski upravljanim gigantskim fontanama i vodoskocima začinjenim odličnom muzikom.

fontane_u_umjetnom_jezeru_ispred_dubai_mall_a

jezero_fontana2
Umjetno jezero s fontanama

show
Show fontana

Ako ni to nije dovoljno, imaju i skijalište na zatvorenom. Ako netko ogladni, tu je vjerojatno najveći "food court" na svijetu, s klasičnom junk food ponudom, ali i vrlo kvalitetnim proizvodima od ribe, voća i povrća. Svatko iz ekipe može odabrati nešto za sebe, a onda konzumacija i druženje u zajedničkom prostoru. Ne bi bilo pošteno ne čestitati našem Arena centru koji također nudi nešto slično, začinjeno s Kentucky Fried Chickenom, Wok & Wokom, te još pokojom kvalitetnijom opcijom.

Najviša građevina na svijetu, Burj Khalifa 

Naslonjen na Dubai Mall stabilno stoji Burj Khalifa visok točno 829,84 metara. Izgradnja je započela 2004. godine, a radovi su završeni pet godina kasnije, za moj rođendan 1.10.2009. Završetak projekta se "potrefio" s globalnom financijskom krizom i pretjeranom izgradnjom u zemlji. Rezultat je molba za pomoć susjednom Abu Dhabiju i preimenovanje iz Burj Dubai u Burj Khalifa u čast predsjedniku UAEa Khalifi Bin Zayed Al Nahyan-u i njegovoj ključnoj financijskoj injekciji.

Naši dojmovi o najvišoj građevini na Svijetu su bili podijeljeni, netko je bio oduševljen, a netko razočaran kartom od 150 kuna za posjet najvišoj "osmatračnici" na visini od 452 metra. Meni se svidjela spoznaja o tome da je tamo snimljen posljednji, četvrti nastavak "Nemoguće misije" (Mission Impossible - Ghost protocol) s Tom Cruise-om u glavnoj ulozi. Onima nezadovoljnim prošlim nastavcima, će biti zanimljiva informacija da se ovaj nastavak svidio i kritici i publici.

image003
Pogled s najviše građevine na svijetu

Hotel Burj Al Arab 

Burj Al Arab je luksuzni hotel u Dubaiju. Da, to je onaj u obliku jedra na malom umjetnom otočiću. Neću puno pisati o njemu, jer sam mu samo pristupio, i to sa vanjske strane dobro čuvanog mosta. Visok je 321 metar, što ga čini četvrtim hotelom po visini na Svijetu. Najviši je u Meki (601 metar), a druga dva su također Dubaiju. Zbog svog luksuza, smatra se jedinim hotelom sa 7 zvjezdica. Jedini legalni način pristupa je rezervacija barem doručka (koji košta cca 375 kuna). Samo za informaciju, najmanja soba zauzima 169 m2, a najveća 780 m2.

hotel

Arhitektonska čuda Dubaija 

Kao i većini, u Dubaiju su mi se jako svidjela arhitektonska dostignuća. Iako je u šumi ponekad teško vidjeti drvo, svaki neboder je jedinstven. Arhitekti su često pokušavali spojiti naizgled nespojivo - islamsku tradiciju i moderne visoke nebodere. Tako je ranije spomenuti hotel izgrađen u obliku tradicionalnog jedra tipične stare arapske jedrilice "Dhow".

Najveći toranj također sadrži uzorke karakteristične za islamsku arhitekturu, a presjek je inspiriran cvijetom "Hymenocalls". Potpuno automatizirani metro bez vozača također zaslužuje divljenje. U samom centru je pod zemljom, dok vrlo brzo izranja na visinu od cca 10 metara i omogućava neke od najljepših pogleda na grad. Metro ima vagon prve klase, koji dodatno košta i omogućuje pogled prema naprijed sa samog početka vlaka, jer vozača nema. Iako košta ekstra, ne mora ako dovoljno uvjerljivo sitnoj kontrolorki izgovorite "Off course we have the business ticket".

metro
Metro

pogled_iz_metroa
Pogled iz metroa

automatizirani_wc_u_metrou__sapun_digitalno_doziran
Automatizirani wc-i u metrou

stajaliste_za_autobus_klimatizirano
Klimatizirano stajalište za autobus

Što ne smijete raditi u Dubaiju? 

Malo je iritantna zabrana pipanja, hranjena i pijenja u javnosti, ali što ćeš, čudan neki svijet... Vanbračni seks je također strogo zabranjen, rezultira trenutačnom deportacijom oba sudionika.

Bilo koja količina alkohola u krvi za vrijeme vožnje, košta cca 30.000 kuna i 10-tak dana zatvora. Naš vozač na pustinjsku turu dva je puta platio dotičnu kaznu i malo mu je to prestrogo. Inače je iz Sirije i misli da su ovi nemiri doma kod njegovih ipak pogrešno prezentirani i napuhani. Plaća mu je 15.000 kuna, a za samački smještaj odmah ode 2.500 kuna. Veli da su općenito strancima namijenjeni loši poslovi, čime je momak vrlo nezadovoljan. Ali kada ga podsjetim na opciju povratka doma u Siriju, nije baš oduševljen. Da ne strada u nemirima...

U sljedećem putopisu pročitajte o izletu u pustinju i o posjeti Abu Dhabiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila