Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Šetnja po Kineskom zidu


Kineski zid

He who has not climbed the Great Wall is not a true man - Mao Zedong

Sjajna ideja stara 2000 godina, ali nikad nije poslužila svrsi. Kako su Njemci zaobišli Maginot-ovu liniju obrane u Drugom svjetskom ratu, tako su i osvajači Kine uredno zaobilazili Kineski zid. Džingis Kan je brže jahao nego što su oni gradili. :)

No, odlično je služio kao povijesni "autoput" za prijevoz ljudi i stvari preko teško prohodnih planina. Zanimljiva je činjenica da obrambeni zid nema smisla graditi u nizini, nego na samom vrhu brda, kako bi se zemlja lakše branila, što rezultira stvarno zanimljivim građevinskim dostignućima.

Kineski zid smo posjetili nakon obilaska Pekinga i Zabranjenog grada. Pravi je pothvat hodati zidom po ivici planine, jer su usponi i padovi veliki, ali to kao da ne smeta brojnim starim i mladim Kinezima. Stranaca je bilo manje nego što smo očekivali, a nama su bile dovoljne tri Njemice iz Kolna kojima je aparat crkao i oduševile su se idejom da im pošaljemo slike na email.

kineski_zid
Njemice na Kineskom zidu :)

kineski_zid_2

kineski_zid_3

kineski_zid_4

kineski_zid_5

U svakom slučaju odlazak na Kineski zid jedna je od najboljih stvari u Kini. Stil gradnje i atmosfera koje tamo vladaju jedinstveni su. Kum je bio sav nabrijan na "trekanje" po zidu, ja sam bio mrvicu "hladnije glave", no kad smo se popeli, raspametili smo se! Prvi put smo, od dolaska, vidjeli plavo nebo i sunce u Kini. Obišli smo toliko zida, da sam zaspao na ramenu nepoznate kosooke osobe u lokalnom prepunom autobusu na putu za Peking. Moram li reći da u takvim autobusima od turista nema ni ''t''.

Night market u Pekingu

Bube, žabe, zmije, psi i mačke su uvijek na meniju (meni se kaže "kajdan", a račun "majdan"). Sirovi komadići nabijeni na štapiće čekaju da ih odaberemo kako bi završili na roštilju ili u vrelom ulju. Odabrali smo upravo štošta i ničim se nismo posebno oduševili, no vrijedilo je probati. Moja prijateljica Cola Light je uvijek bila u blizini da ublaži nespretne odabire.

night_market

night_market_2

night_market_3

peking

Lama temple u Pekingu

Najveći i najsačuvaniji hram u ovom dijelu Kine je gotovo u centru Pekinga, na metro stanici originalnog imena "Lama temple". :)

Sjajno, nevjerojatno, lijepo i veselo; krovovi, freske, ukrasni lukovi, kineski lavovi, što ti srce poželi. Kum i ja smo poveli zanimljivu raspravu o različitim pogledima na tuđe religije. "Bude" se kroz kipove prikazuju kao vedri, veseli i debeljuškasti, simpatični Kinezi uglavnom ugodno zavaljeni (što prosječan Katolik smatra simpatičnim). Zamislimo sada prosječnog Istočnjaka, i što si momak misli kada ugleda jednog mršavog, relativno dobro građenog momka, kako visi razapet na križu, pribijen čavlima za drvo?!

Kompleks Lama hrama sastoji se od nekoliko hramova spojenih dvorištima u kojima se masovno spaljuju mirisni štapići (prije štapovi) na lomačama raznih vrsta. U hramovima se nalaze velike statue Lame/Bude, od kojih je jedna posebno zanimljiva jer je visoka čak 18 metara, i od samo je jednog komada drveta. Vjerojatno su prvo postavili Budu, pa onda izgradili hram uokolo. Dovozili su ga zimi nekoliko godina tako što su polijevali vodu na putove i gurali ga po ledu.

lama_temple_3

lama_temple_4

lama_temple_2

lama_temple

U sljedećem ću vam putopisu ispričati o obilasku grada Xiana i o posjeti veličanstvenoj vojsci od terakote.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila