Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Kako funkcionira željeznica u Japanu?


Japan Rail Pass

Vlakovi prema kojima možete namjestiti svoj sat! Japan je poznat po jednom od najmodernijih i najrazvijenijih transportnih sustava na svijetu, željeznici koja omogućuje pristup do gotovo svakog sela. Željeznički se sustav lako koristi, vlakovi voze često, a posebno u velikim gradovima.

Savjet za one koje posebno oduševljava putovanje vlakovima – nemojte propustiti vožnju s vlakom Shinkansen (tzv. Shinkansen bullet train). 1715 kilometara od sjevera do juga prijeđe za smo 7 sati i 30 minuta!!

shinkansen_1_flickr
Shinkansen vlakovi

shinkansen_2_flickr shinkansen_3_flickr

Možete izabrati između tri različite putničke karte ("pass-i"):

Japan Rail Pass namijenjen je neograničenom putovanju po čitavom Japanu (uključujući određene autobusne prijevoznike i trajekte).
Japan West (Sanyo Area) Pass uključuje putovanje vlakom po zapadnom Japanu od gradova Sasebo i Osake.
Japan West (Kansai Area) Pass namijenjen je putovanju vlakovima po manjem području zapadnog Japana, uključujući mjesta Kyoto, Osaku, Kobu, Naru i Himji.

Japan Rail Pass

Japan Rail Pass namijenjen je strancima koji posjete Japan kao turisti, pa je zato ne možete kupiti u Japanu, već samo prije odlaska na putovanje. Omogućava neograničeno putovanje japanskim željeznicama, određenim autobusnim prijevoznicima i trajektima.

Putničke su karte na raspolaganju za dva razreda, Zelenom (prvi razred) i Običnom (ekonomski razred), u razdoblju od 7, 14 ili 21 dan putovanja zaredom (putnička karta počinje vrijediti s prvim danom putovanja). Putnička karta omogućava veliki popust prilikom putovanja, tako recimo sedmodnevna karta stoji približno jednako kao povratna karta od Tokija do Kyota.

Japan Rail Pass omogućuje i popust od 10% na rezervacije koje napravite za vrijeme putovanja u hotelima učlanjenim u Japan Hotel Group (svoju kartu morate pokazati prilikom prijave na recepciji).

Cijene:

Odrasli / 1. razred

7 dana 407,00 EUR
14 dana 636,00 EUR
21 dan 817,00 EUR

Odrasli / 2.razred

7 dana 304,00 EUR
14 dana 478,00 EUR
21 dan 602,00 EUR

Djeca (6 do 11 godina starosti) na putovanje ostvaruju 50% popusta od cijene odraslih.

japan_rail_pass_1_flickr

Japan Rail West (Sanyo Area) Pass

Ova vam putnička karta omogućava putovanje po zapadnom dijelu Japana koji se proteže od gradova Sasebo do Osake, uključujući poznate gradove Hiroshimu, Okayamu i Hakatu. Putnička se karta može dobiti samo u običnom razredu i za vlakove serije 500 ONozomi' i druge vlakove Sanyo Shinkansen (rezervirana i ne rezervirana sjedišta). Putnička karta omogućuje četiri dana putovanja uzastopce, koja započinju s prvim danom putovanja. Nove cijene za West Pass Sanyo još nisu poznate.

Japan Rail West (Kansai Area) Pass

Uz ovu kartu možete istražiti malo području zapadnog Japana, uključujući i najpoznatije gradova Kyoto, Osaka, Kobe, Nara i Himji. Postoje dvije vrste ulaznica za 1 ili 4 uzastopna dana putovanja od prvog dana putovanja, i dopustiti neograničeno korištenje vlaka običnih razreda, uključujući i vrlo velike brzine vlakova. Te karte se ne mogu koristiti za Shinkansen vlakove.

Cijene:

Odrasli:

1 dan 29,00 EUR
4 dana 68,00 EUR

Djeca (6 do 11 godina starosti) na putovanje ostvare 50% popusta od cijene odraslih.

Osnovne informacije o kartama za Japan Rail Pass

Japan Rail Pass karte dostupne su samo za turiste koji posjećuju Japan u turističke svrhe. Za kupnju karte morate zadovoljiti dva uvjeta: stranac koji ulazi u zemlju turistički ili kao privremeni posjetitelj (žig "privremeni posjetitelj") u putovnici. Žig ćete primiti na ulasku u zemlju, u skladu s japanskima zakonima. Omogućuje boravak u Japanu u razdoblju od 15 do 90 dana.

NAPOMENA: Ako imate putovnicu sa bilo kojim drugim žigom (kao što su "Pripravnik", "Zabavljač", "Reentry dozvola"), ne možete koristiti Japan Rail Pass ulaznice. Također, napominjemo da prema strogim Japanski imigracijskim zakonima, status privremeni posjetitelj ("Temporary Visitor") razlikuje se od drugih vrsta posjete.

Valjanost

Japan Rail (JR) Pass vrijedi za putovanje vlakovima, autobusima i trajektima navedene u nastavku:

Željeznica: Sve JR Grupa vlakovi - Shinkansen "metak među vlakovima" (osim NOZOMI vlakove), ekspresni vlakovi , brzo i lokalni vlakovi (s nekim izuzecima).
Autobusi: JR autobusne kompanije, lokalne linije JR Hokkaido bus, JR bus Tohoku, JR bus Kanto, JR Tokai bus, West Japan JR bus, Chugoku JR bus, JR Shikoku Bus Company, JR i Kyushu bus.
JR autobusne linije: Sapporo-Otaru; Morioka-Hirosaki/Aomori, Tokyo-Nagoya/Kyoto/Osaka/Tsukuba Center; Nagoya-Kyoto/Osaka; Osaka-Tsuyama/Kasai Flower Centar (ne odnosi se na određenim rutama).
Trajekti: Trajekt JR (Miyajima-Miyajimaguchi), osim "Beetle2" (Hakata-Pusan).

Smještaj

Svi JR vlakovi imaju Ordinary Class (ekonomske klase), dok je za duge linije tu i Green class (prvi razred). Kartu za prvu klasu možete koristiti za bilo koji razred, dok se karta za drugu klasu može koristiti samo u drugom razredu.

U većini Hikari i Kodama vlakova nema Green klasa i na Sanyo Shinkansen linijama (Shin-Osaka - Hakata) i Tsubame vlakove na Kyushu Shinkansen linijama (Shin-Yatsushiro - Kagoshima-Chuo). Zelena privatna klasa može se naći na određenim ograničenim ekspresnim vlakovima, kao što je i Narita EXPRESS i Super-view Odoriko. Upotreba "Home Liner" i drugih "liner" vlakova zahtijeva dodatnu naknadu.

Karta vrijedi 7, 14 ili 21 uzastopnih dana od prvog dana valjanosti karte. Voucher koji dobivate kada se odlučite na JR, morate promijeniti u kartu za Japan Rail Pass u roku od 3 mjeseca nakon datuma izdavanja vouchera. Kod mijenjanje vouchera morate navesti datum početka karte. Na datum valjanosti karte datumi se više ne mogu mijenjati.

Kako dobiti kartu kada ste u Japanu?

Prije nego stignete u Japan morate kupiti Voucher i zamijeniti ga za kartu JR pass. Voucherom ne možete putovati Japanskom željeznicom. Voucher možete zamijeniti na jednoj od stanica u roku od 3 mjeseca od izdavanja.

Rezervacije

Shinkansen vlakovi i express vlakovi imaju rezervirana mjesta, a Green-klasa nema rezervirana mjesta. Rezervirana mjesta mogu biti "zauzeta" i u tom slučaju je potrebno samo pokazati svoju kartu, Japan Rail Pass. Rezervacija sjedala može se obaviti bez dodatnih troškova. Rezervaciju možete obaviti u bilo kojem Travel Service Center ili Rezervacijskom uredu (Midori-no-madoguchi) na postaji ili u uredu prodaje, te na temelju njihove karte možete uzeti svoj broj sjedala prije ulaska u vlak.

Napomena: Tijekom razdoblja kada je veći broj putnika na putovanju, ne može se napraviti rezervacija mjesta za vlak. Razdoblja u kojima je posebno teško dobiti rezervaciju su: 29 Prosinca - 5. Siječanj (Novogodišnji praznici, najpopularniji praznik putovanja japanske populacije), 29 Travnja - 5. Svibanj i 13. Kolovoz - 15. Kolovoz (Obon sezona).

PAŽNJA!
Nemojte koristiti automatizirani čitač kartica u Japan Rail Pass ili potvrdu o rezerviranim sjedala. Pokaži svoju kartu osoblju na ulazu! U slučaju osiguranja JR karte potreban je vremenski period od 3 tjedna prije polaska u Japanu.

Cijene su podložne promjenama ovisno o tečaju eura na dan kupnje.
Za više informacija pošaljite upit na info@svjetskiputnik.hr.

todaiji_4_flickr

kongobu_580

japan_580_flickr

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila