Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Najljepši kineski vrt


Vrtovi Yu Yuan u Šangaju

U samom centru užurbanog Šangaja kriju se vrtovi neopisive ljepote, koji pružaju pravi kontrast velikom i bučnom gradu i prava su oaza mira i sklada. Vrtovi Yu Yuan (ili samo Yu vrtovi, što u prijevodu znači vrtovi zadovoljstva) jedni su od najljepših vrtova u cijeloj Kini. Prekrasni vrtovi smjestili su se u centru starog dijela Šangaja.

yu_yuan_9_flickr

Vrtovi Yu Yuan datiraju iz 16. stoljeća, a za javnost su otvoreni 1961. godine. Vrtove je u vrijeme vladavine dinastije Ming dao izgraditi Pan Yunduan kako bi usrećio svog oca Pan Ena i omogućio mu da u njima provede sretnu starost.

Na površini od oko 20.000 kvadratnih metara smjestili su se tradicionalni kineski paviljoni, brojna jezerca i ribnjaci, sjenice, egzotične stijene, staro drveće i prekrasno cvijeće. Vrt je podijeljen na šest tematskih zona.

yu_yuan_10_flickr yu_yuan_11_flickr

yu_yuan_12_flickr

yu_yuan_3_flickr

yu_yuan_5_flickr

yu_yuan_6_flickr

Jedno od najpoznatijih dijelova Yu Yuan vrtova je stijena od žada, smještena nasuprot dvorane Yuhua (dvorana je napravljena kao mjesto odakle možete promatrati stijenu). Radi se o prekrasnoj stijeni visokoj više od 3 metra, koja ima 72 rupe.

Posebnost ove stijene je da ako zapalite mirisni štapić ispod nje, dim će nekom čarolijom izlaziti na sve 72 rupe. U slučaju da se u stijenu kroz vrh nalijeva voda, ona će se slijevati iz svih rupa i stvarati prekrasan prizor.

jade_rock_flickr
Srednja stijena je poznata stijena od žada

Bazar u Šangaju 

U neposrednoj blizini vrtova Yu Yuan smjestio se veliki bazar i šoping meka prepuna života. Nakon uživanja u šetnji idiličnim šangajskim vrtovima sigurno ćete ogladnjeti. Veliki bazar u Šangaju pružit će vam pravi kontrast vrtovima. U malim i prepunjenim vijugavim ulicama smjestili su se brojni prodavači. Ovdje možete kupiti doslovno sve!

Ovdje su se smjestili brojni restorani sa tradicionalnom kineskom kuhinjom. U slučaju da želite probati poznatu kinesku juhu s okruglicama pripremite se na čekanje u redu bar 20 minuta. Bolju cijenu za suvenire postići ćete ako sa sobom povedete nekoga tko govori mandarinski.

bazar_1_flickr

bazar_2_flickr bazar_4_flickr

bazar_3_flickr

Vrtovi Yu Yuan su najpoznatija turistička atrakcija Šangaja, i u njima ćete sresti tisuće turista, kao i lokalaca svaki dan. Ulaz u vrtove se naplaćuje.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila