Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Šetnja Gaudijevom Barcelonom


Živjela Barcelona!

Sigurno ste čuli za Gaudija! I velika je šansa da se upravo njega sjetite kada pomislite na Barcelonu! Dobro, možda ne baš njega, ali njegovih građevina sigurno! Antoni Gaudi rodio se 1852. godine i najpoznatiji je barcelonski arhitekt čija su velika djela danas postala simboli Barcelone.

Kao i brojni drugi svjetski poznati umjetnici veći dio života proveo je u osami i siromaštvu u potpunosti koncentriran na svoju arhitektonsku viziju! Pogledajmo zajedno što je veliki Gaudi sve osmislio u Barceloni i koje joj je veliko nasljeđe darovao! 

Park Guell

Modernistički Gaudijev park smjestio se na sjeveru Barcelone. Ulaz u park je besplatan. U njemu možete provesti vrlo ugodno popodne, šećući među drvećem i otkrivajući skrivena Gaudijeva djela. 

UNESCO je 1984. godine proglasio Park Guell za spomenik svjetske baštine. Gaudi je u ovom parku do savršenstva doveo uporabu trencadis pločica, što su razbijene keramičke pločice koje su ponovno složene u mozaike.

park_guell_1_flickr
U parku se nalaze bajkoviti paviljoni, nevjerovatni mozaici, brojni stupovi i arkade 

park_guell_2_flickr

park_guell_6_flickr park_guell_5_flickr

park_guell_9_flickr
Iz Gaudijevog se parka pružaju jako lijepi vidici na Barcelonu i Sredozemno more

Casa Battlo

Prekrasna stambena zgrada u Barceloni koju je izgradio Antoni Gaudi nalazi se u ulici Passeig de Gràcia br. 43. Malo ju bolje promotrite izvana! Krov ove prekrasne zgrade predstavlja zmajeva leđa, dok su balkoni zapravo lubanje ljudskih žrtava (lokalci ovu zgradu nazivaju Kuća kostiju). Toranj s križem na krovu predstavlja svetog Jurja koji ubija zmaja. 

Casa Battlo izgrađena je 1877. godine i renovirana početkom 20. stoljeća. 

casa_battlo_7_flickr

casa_battlo_3_flickr casa_battlo_4_flickr

casa_battlo_5_flickr casa_battlo_6_flickr

casa_battlo_1_flickr casa_battlo_2_flickr

Lampe na trgu Reial

Prekrasan barcelonski trg Placa Reial, smjestio se uz La Ramblu i mjesto je odakle se kreće u noćni život u Barceloni. Neobične lampe na trgu dizajnirao je upravo Gaudi! 

placa_reial_1_flickr

placa_reial_3_flickr placa_reial_4_flickr

placa_reial_2_flickr

La Pedrera

La Pedrera ili Casa Mila stambena je zgrada u Barceloni, u ulici Passeig de Gràcia 92. Izgrađena je 1910. godine. Prevedeno s katalonskog "pedrera" znači kamenolom jer fasada zgrade podsjeća na kamenu planinu, dok prozori i balkoni izgledaju kao špilje u planini. Unikatne ograde na svakom balkonu napravljene su od kovanog željeza.U Pedreri je moguće razgledati i građanski stan iz 19. stoljeća.

La Pedrera je posljednje Gaudijevo javno djelo, nakon kojeg ostatak života posvećuje izgradnji Sagrada Familie. U ovoj kući obratite pažnju na svaki detalj, svi su oni tu jer ih je tako Gaudi zamislio! Između ostalog, u zgradi nema ni jednog pravog kuta!

pedrera_1_flickr

pedrera_6_flickr
U neobičnom potkrovlju Pedrere nalazi se muzej posvećen Gaudiju

pedrera_4_flickr
Šetnja po krovu Pedrere je šetnja po parku kipova. Dimnjaci i ventilacijski otvori izgledaju kao ratnici i brojni drugi oblici. Neki su dimnjaci na Pedreri prekriveni stotinama komadića razbijenih boca. Prilikom šetnje pripazite na stepenice koje su često neobično rezane i lako je s njih pasti!

pedrera_2_flickr
Ventilacijski otvori

pedrera_5_flickr pedrera_3_flickr

pedrera_7_flickr
S krova Pedrere pruža se jako lijep pogled na Barcelonu

Sagrada Familia

Nedovršeno Gaudijevo remek djelo na kojem i danas traju radovi, jednom će biti najveća i najljepša katedrala kršćanskog svijeta. Katedrala Sagrada Familia (Temple Expiatori de la Sagrada Família ili katedrala Svete obitelji) ogroman je kompleks kojem je Gaudi posvetio veći dio svog života, sve do svoje iznenadne smrti 1926. godine. Pred kraj života Gaudi je i živio u kućici u dvorištu katedrale, u potpunosti posvećen izgradnji.

Od Gaudijeve smrti pa sve do danas na ovoj su izvanrednoj crkvi radili brojni priznati kipari i arhitekti. Izgradnju crkve danas financiraju prilozi posjetitelja, a planiran završetak izgradnje je 2030. godine. Originalni Gaudijevi modeli završene Sagrada Familie čuvaju se u kripti katedrale.

sagrada_familia_3_flickr sagrada_familia_5_flickr

sagrada_familia_6_flickr sagrada_familia_9_flickr

sagrada_familia_2_flickr

sagrada_familia_1_flickr sagrada_familia_4_flickr

sagrada_familia_8_flickr
Pogled sa Sagrad Familie

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila