Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Grad u gradu Fesu


Medina u Fesu

Jeste li znali da grad Fes u Maroku u sebi krije još jedan grad? Gotovo u potpunosti očuvan srednjovjekovni grad čini velika medina u Fesu, pod nazivom Fes el Bali (Stari Fes). Još jedna posebnost ovog grada je da je on sa više od 150.000 stanovnika najveće naseljeno područje u kojem ne voze auti! Kao prijevozna sredstva koriste se magarci, kočije i motori. Fes je i dom najstarijeg svjetskog sveučilišta. Fes el Bali je pod zaštitom UNESCOa još od 1981. godine.

fes_el_bali_11_flickr

fes_el_bali_2_flickr

Prekrasna medina u Fesu 

Cijeli grad-medina u Fesu iz 9. stoljeća okružena je visokim zidinama kroz koje na nepravilnim razmacima prolaze brojna velika gradska vrata, pod nazivom "bab". Nekoliko četvrti u samoj medini također je podjeljeno nekim oblikom vrata kroz uske prolaze i uličice. Ulazna vrata od mnogih kuća podignuta su iznad zemlje, a da bi se ušlo u kuće potrebno je da vam domaćin spusti ljestve.

bab_boujeloud_flickr
Jedan od ulaza u stari grad, vrata Bab Boujeloud

U devetom je stoljeću Fes el Bali bio glavni grad osnovan od dinastije Idrisid. Ova se medina danas smatra najbolje očuvanim povijesnim gradom u cijelom arapsko muslimanskom svijetu! Većinom nepopločani prostor medine je i dalje sačuvao većinu izvornih funkcija i obrta. 

Medina očarava svojom arhitekturom i u njoj ćete bez problema spoznati životni stil, vještine i kulturu koji se uspješno odupiru modernizaciji. Ovdje vam ne treba vodič, jednostavno lutajte labirintom uličica i prolaza i upijajte život oko sebe. Kažu da niste dobro upoznali medinu dok u njoj toliko ne izgubite orijentaciju da morate pitati za smijer!

fes_el_bali_14_flickr

fes_el_bali_15_flickr

fes_el_bali_3_flickr fes_el_bali_4_flickr

fes_el_bali_10_flickr fes_el_bali_12_flickr
Uske su ulice na nekim mjestima široke malo više od metra

fes_el_bali_16_flickr

fes_el_bali_9_flickr

Turizam na marokanski način 

U Maroku se jako pazi da se turisti osjećaju dobrodošlo. Bez problema možete pristupiti ljudima i upitati ih za smjer ili druge informacije. To je i dobra prilika da upoznate nekog od lokalaca. Jedino što vam može zasmetati su prodavači raznih stvari i suvenira, koji su u stanju slijediti vas nekoliko ulica i nuditi svoje proizvode ili vam nuditi da vam budu vodiči! Oko cijene svih proizvoda može se dogovoriti. Dobra prilika za vježbanje cjenkanja!

Fotografije će vam vjerojatno biti prekrasna uspomena na Fes, samo pripazite da baš očito ne slikate starije jer bi se mogli pobuniti. No ispred objektiva mogli bi vam se često ubaciti veseli i zaigrani dječaci. :) 

Brojne trgovine i restorani u medini imaju terase na krovovima s kojih se osobito u sumrak i noću pruža prekrasan pogled, a i mjesto su koje nudi odmor od bučnih i života punih uličica. Unutar medine smjestilo se i nekoliko hotela. Medina u Fesu sigurno će vam stimulirati sva osjetila. Okupirat će vas masa ljudi, boja, neprestani pokret oko vas, buka, suh i vruć zrak kao i brojni mirisi, od mesa i slatkih začina do životinja, prašine i jednostavno života! U svakom slučaju, medinu ćete doživjeti vrlo intenzivno i biti će vam nezaboravno iskustvo!

kozne_cipele_flickr

fes_el_bali_17_flickr rucni_rad_u_bronci_flickr

fes_el_bali_5_flickr fes_el_bali_8_flickr

fes_el_bali_6_flickr

Fes el Bali je glavna turistička atrakcija Fesa. U posljednje su vrijeme Fes i njegova medina sve poznatije turističko odredište. Fes prati reputacija kulturnog i duhovnog centra Maroka. Osobito privlači turiste željne upoznavanja tradicionalnog života kakav se ovdje nepromijenjen vodi već stoljećima. U medini u Fesu odmorit ćete se od modernog načina života, usporiti i zapravo uživati u odmoru...

fes_flickr_by_pierre_metivier

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila