Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Tko je od vas dobar putnik?


Kako biti dobar putnik?

Razmislite malo o svojim dosadašnjim putovanjima. Kako sebe doživljavate na putovanju? Jeste li se ikada zapitali kakav ste vi putnik? Možda ste jedan od onih koji u par dana usvoji glavne fraze stranog jezika i bez problema se sporazumijeva s lokalnim stanovništvom, i uz to ih malo i zabavi? I bez problema se možete uklopiti među lokalno stanovništvo i ne isticati se? Prije svakog putovanja se temeljito pripremite i znate što vas čeka? I naravno, spremni ste na sve probleme koji vas na odredištu mogu snaći?

Ili ste jedan od onih putnika koji redovito gubi ili zaboravlja putovnicu i gdje god da se nalazite izgledate prilično izgubljeno? Sve to naravno s velikom foto aparatom oko vrata. Putnik koji čak i u Beču dobije probavne tegobe? 

Teško je definirati što čini dobrog putnika. Pokušali smo naći par stvari koje bi svakom putniku trebale biti na umu, gdje god da se nalazi na svijetu.

maldivi_flickr

putovanje_1_flickr

putovanje_2_flickr

tokio_1_flickr

Dobar putnik poštuje tuđu kulturu i nasljeđe. Zapanjujuće je koliko putnika daje neprimjerene komentare na razne običaje i tradiciju njemu dalekih kultura. Ne morate se slagati sa svime što na putovanju vidite, ali tradicija je ipak tradicija i u nekim je se krajevima ljudi strogo drže. 

Dobar putnik ne očekuje da drugi govore njegovim jezikom i razumije kulturalne razlike. Ovo je česta greška koju rade govornici engleskog jezika... Očekuju da im se u svim država svijeta prilagode. Sjećam se da smo se mi prilikom putovanja u Portugal potrudili naučiti nešto osnovnog portugalskog kako bi se bolje snalazili.

Dobar putnik će uvijek probati upoznati neke od lokalnih stanovnika. Neprocjenjivo je iskustvo kada vas netko od lokalaca odvede u manje poznati kafić ili dio grada koji prikazuje pravi život tog mjesta, a turistima nije dobro poznat. Mi smo u Portu završili u malom kafiću s grupom Portugalaca, i uz kojeg Rusa, Njemca i par ostalih. Bilo je prekrasno i vrlo poučno iskustvo! Ekipu za dobru zabavu nije teško naći, naučite pozdraviti na jeziku domaćina! 

Dobar putnik je otvorenog uma i pozdravlja avanturu. Ako vas je strah kušati neki od lokalnih specijaliteta (ne kažemo da je nužno baš sve probati) ili ne želite posjetiti najveću riblju tržnicu na svijetu jer u njoj smrdi, postoji šansa da ćete propustiti vrijedna iskustva.

Dobar putnik je jednostavan i skroman. Putovanje je proces životnog učenja. Na svakom ćete putovanju moći puno toga naučiti i iz toga se uzdići u veću osobu. Zato se ne treba ponašati kao snob i imati stav da su sva znanja svijeta u vašem malom prstu. Uvijek postoje stvari koje ne znate!

Dobar putnik je pristojan i može se uklopiti u svaku sredinu. Grupa glasnih tinejdžera koji se prepiru na Trgu svetog Petra u Vatikanu sigurno nije najljepši prizor. Kao ni grupice koje su malo više popile i glasno, uz stvaranje priličnog nereda tumaraju plažama Ibize ili Lloret de Mara.

putovanje_3_flickr

Dobar putnik se može nasmijati svakoj situaciji. Ovu tvrdnju vjerovatno ne treba previše objašnjavati... Ako se možete nasmijati samom sebi privlačit ćete ljude kao magnet! Ova je tvrdnja ono što uistinu čini najboljeg putnika! Jeste li dakle vi dobar putnik?

kambodja_flickr

cusco_1_flickr

 

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila