Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Tajlandski otoci i rajske plaže, 2.dio


Pozdrav s Tajlandom

U prethodnom putopisu mogli ste pročitati o gradu Phuketu, kao i o brojnim prekrasnim tajlandskim otocima. Mi nastavljamo naše istraživanje juga Tajlanda

Obilazak otoka Koh Phi-Phi

Nakon prospavane treće noći došao je dan da se krene dalje, trajektom na Koh Phi-Phi. Koh Phi-Phi je jedan od najpoznatijih tajlandskih otoka na kojem je turizam doživio procvat nakon snimanja filma Žal s famoznim Leonardom di Capriom. Kako je more bilo jako valovito ja sam provela većinu vremena od dva i pol sata na jednom mjestu, u wc-u, u nadi da ću kročiti na mirno tlo prije nego umrem... Tako da vam ne mogu mnogo reći o krajoliku za vrijeme vožnje.

Postoje dva Koh Phi-Phi otoka. Jedan je Koh Phi-Phi Leh na kojem je famozna Maya beach iz filma Žal, koji je nenaseljen. Pored njega je Koh Phi-Phi Don na kojem su svi resorti i mali gradić u potpunosti podređen turizmu.

Sve kuće na ovom otoku ili nude smještaj ili su restorani i kafići. Sam otok ima nekoliko jako lijepih plaža i vrlo bistro more. Ovo "lijepih plaža" treba uzeti s rezervom jer je razlika u plimi i oseki preko 2 metra i kad se more povuče plaže izgledaju svakako samo ne lijepo, a i ulaz u more postane kamenit i dalek. Na samom otoku smo planirali provesti dan do dva no na kraju ostali pet!

koh_phi_phi_plaza_za_vrijeme_plime
Plaža za vrijeme plime

izlet_na_koh_phi_phi_leh
Izlet na Koh Phi-Phi Leh

izlet_na_koh_phi_phi_leh_pogled_na_maya_beach
Pogled na Maya beach

koh_phi_phi_i_long_tail_brodovi
Long tail brodovi

Prva dva dana ostali smo radi društva koje smo upoznali, te smo s njima tulumarili od popodneva do kasno u noć. Koh Phi-Phi nudi širok izbor mjesta za zabavu i noćni život, od barova i pubova s elektronskom ili komercijalom glazbom, do rock mjesta s live svirkom gdje lokalni thai bend izvodi pjesme Doorsa, Zeppelina, Green Daya, Killersa i drugih, i sve to zvuči jako simpa. Tu su i brojni beach barovi gdje možete piti koktele iz kantica, sjediti na plaži i uživati u zabavi do ranih jutarnjih sati.

noc_na_plazi_koh_phi_phija

nocni_zivot_koh_phi_phija

nocni_zivot_koh_phi_phija2

nocni_zivot_koh_phi_phija3

nocni_zivot_koh_phi_phija6

Dodatna tri dana na Koh Phi-Phiju ostali smo jer se moj dragi odlučio na tečaj ronjenja nakon što je upoznao Mislava iz Zagreba, hrvatskog instruktora ronjenja koji već pet godina živi i radi u Tajlandu.

U četiri zarona u koraljnom arhipelagu pored Phi-Phija (koji je osim po filmu poznat kao jedno od top mjesta za SCUBA ronjenje u svijetu) uživao je u prekrasnom morskom svijetu, koraljima, morskim kornjačama, "Nemo" ribicama, malim morskim psima i još čitavom nizu prekrasnih bića.

vidikovac_koh_phi_phi
Pogled s vidikovca Koh Phi-Phi

vidikovac_koh_phi_phi2

Otok Ko Lanta

Sljedeća destinacija bio je otok Ko Lanta, sat i pol vožnje brzim brodom od Koh Phi-Phija. Taj smo otok odabrali za konačni odmor u trajanju četiri dana prije povratka u svakodnevicu. Otok posjeduje duže i ljepše plaže od Phi-Phi otoka, ali manje buran noćni život što nam je odgovaralo. Za cijenu noćenja od 800 bahta dobili smo bungalov uz plažu s klimom, u resortu s bazenom.

ko_lanta_oseka_i_zalazak_sunca
Oseka i zalazak sunca na otoku Ko Lanta

Iako i ovdje postoji razlika u plimi i oseki, nije toliko iritantna jer se plaža okomitije ruši u more. Uz samu plažu nalaze se brojni maštovito uređeni kafići i restorani, koji izgledaju kao da su ih slagali od recikliranih ostataka nakon tsunamija 2004. godine. Obiluju kičem, ali na jako simpatičan način. U tim barovima smo dočekivali zalazak sunca uz fine večere, shakeove i koktele.

ko_lanta_restoran_beach_bar

bamboo_bay_resorta_na_jugu_ko_lante_restoran_kafic

bamboo_bay_resorta_na_jugu_ko_lante_restoran_kafic2

bamboo_bay_resorta_na_jugu_ko_lante_restoran_kafic3

Mu Ko Lant Nacionalni park

Boravak na Ko Lanti upotpunili smo izletom na četiri otoka Mu Ko Lant Nacionalnog parka, od čega se na dva dobije maska i dihalica za uživanje u podmoriju. Na jednom otoku mora se proplivat ulaz u špilju (Emerald Cave) kako bi se došlo do unutrašnjosti gdje se nalazi mala pješčana plaža.

Četvrti je otok Koh Kradan s najljepšom plažom koju smo vidjeli na cijelom putovanju, koja stvarno izgleda kao s naslovnice turističkog prospekta.

izlet_u_np_kod_ko_lante_otok_kradan
Otok Koh Kradan

ulaz_u_labirint_brojnih_i_neistrazenih_spilja_ko_lante
Na Ko Lanti nalaze se brojne špilje, ovo je ulaz u jednu od njih

pogled_iz_bungalova_bamboo_bay_resorta_na_jugu_ko_lante
Južnije na otoku uživali smo u bungalovima visoko na stijeni s pogledom na more

ko_lanta_setnja_do_voopada
Nakon dva sata hoda koritom male riječice kroz šumu dolazite do slatkog vodopada

vodopad_ko_lanta
Boravak na Ko Lanti bio je upravo onakav kakav smo i zamišljali, odmor prije povratka u realnost

Neugodna iskustva u Tajlandu

Za povratak u Bangkok na skori let u domovinu odabrali smo VIP bus od 24 sjedala i cijelonoćnu vožnju. Busevi su stvarno komforni i pružaju mogućnost da od sjedala napravite skoro udobni krevet, no tu smo bili svjedoci prve neugodnosti na Tajlandu gdje je jedan od naših suputnika bio opljačkan od strane drugog vozača dok smo spavali!

Između ostalih suputnika tu je bila i jedna Hrvatica iz Frankfurta koja nam je ispričala da su je na dolasku istim takvim busom također opljačkali, odnosno da su joj prerovali cijeli kofer koji je stavila u prtljažni prostor i pokupili svu elektroničku opremu. U svom je koferu pronašla i par komada odjeće koji nisu bili njezini!

Sve u svemu mi osobno nismo imali na cijelom putovanju nikakvih zlonamjernih neugodnih iskustava, ali treba biti oprezan i u svakom slučaju sve što je vrijedno držati na oku. Bilo je to dugo, uzbudljivo i sadržajno putovanje koje nam je približilo jedan daleki i drugačiji svijet!

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila