Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Tajlandski otoci i rajske plaže, 1.dio


Tajlandski otoci s gusarskim blagom

Nakon obilaska sjevera Tajlanda došlo je vrijeme da se uputimo na jug. Za transfer sa sjevera na jug Tajlanda odabrali smo ponovno Air Asiu, te za 500 kuna po osobi (uključujući takse i prtljagu) za manje od dva sata preletjeli od Chang Maia do Phuketa. Kako je let bio večernji, na phuketski aerodrom smo stigli oko 23.30, pa smo za transfer do grada odabrali opciju taxi-kombija, koji za 100 bahta razvozi po otoku.

Skupa TAT agencija na Tajlandu

Ta cijena je prihvatljiva, no mala je "caka" što putem s aerodroma taxi staje u famoznoj TAT-agenciji, uvjerljivo najskupljoj turističkoj agenciji na Tajlandu, da bi vam tamo tobože pregledali karte i na karte zapisali vaše konačno odredište. Zapravo koriste priliku da vam ponude izlete na razne destinacije oko Phuketa, i to za barem duplo veću cijenu nego što se može nabaviti u agencijama u gradu.

TAT agencija ima po cijelom Tajlandu. Domaćini su nam objasnili da je ova agencija osnovana od strane vlade, s ciljem da se stane na kraj crnom tržištu gdje se turistima nudi sve i svašta, bez garancije i po raznoraznim cijenama. TAT bi trebao biti garancija kvalitete, ali su za tajlanske uvjete preskupi, tako da toplo preporučamo da ih izbjegavate i svoje izlete dogovarate drugdje.

Hostel u Phuketu

Obzirom da smo znali u čemu je stvar, brzo smo skratili razgovor s dodijeljenom nam agenticom i jedva čekali nastavak vožnje do hostela kojeg smo ranije rezervirali. No, naš hostel Sanwest Apartment na Phuketu ima poznatijeg imenjaka Sanwest Guesthouse. Naravno da je spomenuta agentica vozaču napisala adresu tog drugog hostela kao naše odredište, što smo mi shvatili tek kada smo izašli iz vozila koje je uskoro nestalo u mraku... Ostali smo stajati pred krivim hostelom u sad već 1 sat iza ponoći.

Nasreću, susretljiva recepcionarka nam je dala mapu grada i objasnila gdje je naš pravi hostel. Nakon pola sata hoda pustim ulicama stigli smo u ulice krcate bordelima, u kojima desetak žena šarolikog izgleda sjede u izlozima. Ovdje doslovno možete dobiti što god želite, od žene koja izgleda kao muškarac na dalje!

Nakon dobrih pola sata pokušaja, uzaludnih raspitivanja kod djelatnika 7elevena i nas već očajnih s koferima usred pakleno sparne i zagušljive phuketske noći, skoro smo odustali. Tada se pojavio naš spasitelj. Dečko za volanom sportski nabrijanog crnog automobila sa zatamnjenim staklima koji je slučajno prolazio, zaustavio se ponuditi nam pomoć (a ja sam se već živčano pitala "što sad ovaj hoće").

Nazvao je našeg recepcionara te saznavši gdje je naš hostel objasnio nam smjer na tečnom engleskom. Uglavnom, fora je što u Tajlandu često ulica ima isto ime kao i svi odvojci iz te ulice, a kućni brojevi nisu redoslijedom raspoređeni, pa nakon broja 10 slijedi na primjer 50 koji uz to ima 50/12, 13 itd. Ipak smo se mi na kraju smjestili u odabrani hostel koji je vrijedio truda pronalaženja.

Grad Phuket

Sam grad Phuket nije ništa posebno. U gradu se nalazi par lijepih građevina iz pretprošlog stoljeća, kad je bio važna trgovačka luka, no u sadašnjosti je 90% posjetitelja u potrazi za sex turizmom.

phuket_town

phuket_town2

phuket_town3

Plaža Karon

Popodne smo proveli na jednoj od plaža na zapadnom dijelu otoka. Kako nam nije bilo do vreve Patong plaže (najpoznatije plaže na otoku) odlučili smo se za njenog susjeda Karon plažu. Karon plaža je duga pješčana plaža s tek par posjetitelja, s kulisom u obliku zelenila, a ne megahotela, i tek uz poneki beach bar.

More je bilo veoma toplih skoro 30 celzijevaca, no da ne bi sve bilo idilično pobrinule su se male meduzice kojih ima svuda u moru oko Tajlanda, ali u ne takvom broju kao na ovoj plaži! Ne ostavljaju trag opekotine i nisu opasne, ali kad vas svako malo zažare postane iritantno.

U hostel smo se vratili ekstremno skupim taksijem za tajlandske uvjete, jer javni autobus kojim smo došli ne vozi natrag za Phuket iza 17 sati.

karon_beach_phuket
Plaža Karon

karon_beach_phuket2

karon_beach_phuket3

karon_beach_phuket5

Izlet na tajlandske otoke

Drugi dan smo već rano ujutro krenuli na izlet, koji je uključivao cjelodnevnu turu brodom po arhipelagu nacionalnog parka s ručkom. Staje se na četiri otočića. Na prva dva otoka (Panak Island i Hong Island) dobijete svoj kanu i veslača, koji vas kroz usku špilju vješto dovodi u središte otoka koje je skriveno od pogleda izvana, i samo tom špiljom povezano s morem.

nacionalni_park_kod_phuketa_ulaz_u_unutrasnjost_otocica
Vožnja kanuom kroz špilju u središte otoka

nacionalni_park_kod_phuketa_unutrasnjost_otocica
Skrivena unutrašnjost otočića

Osjećate se kao da ste uplovili u grotlo vulkana jer se na sve strane oko vas uzdižu strme litice do pedesetak metara u zrak, dok vi veslate između korijenja mangrove šume. U takvim su skrivenim jezgrama otoka nekada gusari skrivali svoje blago.

nacionalni_park_kod_phuketa

nacionalni_park_kod_phuketa2

nacionalni_park_kod_phuketa5

Otok Jamesa Bonda

Zatim se ide na Koh Tapu (takozvani James Bondov otok) na kojem je sredinom 20. stoljeća snimljen film s James Bondom. Otok je kao i cijeli arhipelag prekrasan.

nacionalni_park_kod_phuketa_james_bondov_otok

I zadnje mjesto je Naka Island gdje se nakon obilatog ručka na brodu može kupati i odmarati. More je zbog zemljanog tla i bogatstva životom smanjene prozirnosti, maslinasto zelene boje i ne izgleda najprimamljivije za kupanje jer imate osjećaj da se kupate u nekom jezeru. No krajolik je prekrasan i stvarno ga vrijedi vidjeti.

U nastavku našeg istraživanja juga Tajlanda obići ćemo jedan od najpoznatijih tajlandskih otoka, Koh Phi-Phi, zatim otok Ko Lanta i Mu Ko Lant nacionalni park. O tome čitajte u sljedećem putopisu!

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila