Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Zadivljujuće rumunjske planine


Planinarenje po rumunjskim planinama

Nakon priče o rumunjskim dvorcima i gradovima reći ću vam nešto o prekrasnim rumunjskim planinama. Transilvanija je zemlja zadivljujućih planina i divljih šuma, prepuna mitova i vampira. Zelene padine ovih velikih planina umivenih toplim sunčevim zrakama i maleni potočići i vodopadi što si probijaju svoj tok prema cilju negdje u dolini, mamac su za mnoge izletnike.

Uspon na Parang 

U Petrošane, mali rudarski gradić u podnožju masiva Parang, stigli smo autobusom. Uzeli smo svoje stvari i žičarom se popeli do vile Parang (1550 mnv), gdje smo bili smješteni. Sljedeći dan smo se popeli na vrhove Parangu Mic (2074 mnv), Skurt (2202 mnv) i Carja ili Krža (2405 mnv). S grebena smo se spustili do jezera Mija.

petrosane
Gradić Petrošane

parang_2 parang_3
Parang

parang mija
Parang i jezero Mija

parang_4
Parang

Prekrasni Fagaraš 

Masiv Fagaraš je dio Južnih Karpata sa svojim impozantnim centralnim grebenom od 72 kilometra, koji se proteže pravcem zapad-istok, od čega je 50 kilometara preko 2000 mnv. Ima osam vrhova preko 2500 mnv s najvišim vrhom Rumunjske Moldoveanu (2544 m), više od 50 jezera i bezbroj potoka. Ljepotu i raskoš masiva Fagaraš teško je riječima opisati.

pogled_na_moldoveanu
Pogled na Moldoveanu

Krenuli smo iz podnožja masiva Fagaraš sa 600 metara nadmorske visine. Staza je markirana, ide kroz šumu pored rijeke Arpašul. Cijelim putem prema domu Turnuri (1520 mnv) prate nas maleni vodopadi, šum vode, mistična magla koja dramatično mijenja poglede i prisiljeni ste zastati, diviti se remek djelu koje samo priroda zna stvoriti. A ovdje je, kažu, uvijek tako. Na jednoj strani sija sunce, a na drugoj magla ili čak i kiša ili obratno.

dom_turnuri
Dom Turnuri

dom_podragu_2
Dom Podragu

Naš cilj je stići prije mraka do doma Podragu (2136 mnv) gdje ćemo biti smješteni. To nam je bio najnaporniji dan na putovanju. Za 7 sati smo prešli 19 kilometara i preko 1800 metara visinske razlike, sa svim stvarima za dvodnevni boravak. Ujutro smo bili nagrađeni prekrasnim danom za osvajanje najvišeg vrha. Imali smo cijeli dan za uspon i uživanje u prekrasnim pogledima. Uživajte u fotografijama Fagaraša...

fagaras_9 fagaras_8

fagaras fagaras_3
Oko nas prekrasni potoci koje je trebalo prijeći preko balvana i preskakanjem klizavog kamenja

fagaras_2

fagaras_5

fagaras_7

fagaras_4 rumunjska

Kanjon sedam stepenica 

Nakon osvajanja najvišeg vrha Rumunjske, slijedećeg jutra spuštamo se istim putem u podnožje Fagaraša i odlazimo do gradića Bušteni, mjesta za koje bi se moglo reći da u njemu planine rastu iz vrtova. I zaista, spektakularne litice i suncem obasjani, preko 2000 metara visoki vrhovi masiva Bučeđ, ovdje strše iznad krovova. Zadnji dan smo posjetili prekrasan kanjon 7 stepenica.

busteni
Gradić Bušteni

kanjon_sedam_stepenica kanjon_sedam_stepenica_2
Kanjon sedam stepenica

Posjet Karaševu 

Rano ujutro krećemo prema Hrvatskoj srca ispunjenih predivnim emocijama na dane provedene u ovoj prekrasnoj zemlji. Nebo se otvorilo i satima nas je prala kiša. U povratku smo posjetili Karaševo, najveće hrvatsko mjesto smješteno u brdima Banata u podnožju planine Semenik, nedaleko od granice sa Srbijom. Stanovnici Karaševa imaju dobro očuvan hrvatski govor, bave se zemljoradnjom, stočarstvom i voćarstvom.

karasevo
Karaševo

I ostaje još završna riječ o zemlji Rumunjskoj. Veličanstveni dvorci, srednjevjekovni gradovi, divlja neotkrivena priroda, transilvanijska legenda, zanimljiva povijest, prekrasni planinski masivi, gostoljubivi ljudi. Sve to, ali i mnogo više, pravi romanski otok u slavenskom moru. Ukratko, Rumunjska - zemlja što mami na povratak...

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila