Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Rumunjski dvorci i gradovi


Zemlja koja mami na povratak

Prošlo je tek petnaestak dana od mog povratka s Durmitora, a već sam spremna za devetodnevno planinarsko-turističko putovanje u Rumunjsku. Planiran je obilazak nekih od najatraktivnijih vrhova Južnih Karpata ili Transilvanijskih Alpa na planinama Parang, Fagarš i Bucegi, a turistički dio obuhvatio je Temišvar i još nekoliko gradova i dvoraca.

Krenuli smo autobusom iz Varaždina u večernjim satima i nakon cjelonoćne vožnje kroz Hrvatsku, Srbiju i Rumunjsku stigli smo u prijepodnevnim satima u Temišvar, glavni grad Banata.

Temišvar, "mali Beč"

Temišvar je najveći grad Banata i jedan od najrazvijenijih gradova u Rumunjskoj. Grad ostavlja ugodan dojam: široke ulice, zelenilo, lijep i prostran glavni trg s tipičnim austro-ugarskim pročeljima te kavanama i restoranima kojih se ne bi posramili niti Beč ili Budimpešta. To je prvi europski grad s uvedenom električnom rasvjetom i prvim električnim tramvajem.

temisvar_1
Temišvar

temisvar_2
Temišvar

Nastavljamo dalje Rumunjskom, zemljom tvrđava i dvoraca na plećima moćnih Karpata. Zemljom nepreglednih šuma koje su već stoljećima dovoljno prostrane i tajanstvene da se u njih smjeste mnoge legende, među njima i jedna koja je toliko snažna da već više od stoljeća hipnotizira ljude širom svijeta. To je zemlja koja je nekada bila toliko zabačena da je za Europu postojala iza one crte do koje traje realnost, a poslije koje se sve zamagljuje u prostoru i vremenu i ostaje samo mit...

Tajanstvana Transilvanija 

Transilvanija, zemlja prebogate povijesti, ogromni muzej pod vedrim nebom, predivno prostranstvo u kome se putuje po jednoj velikoj šumi prekinutoj tu i tamo proplancima na kojima se nalaze gradovi i sela.

Dvorac Hunjadi, poznat i kao dvorac Hunedoara, veličanstveno je zdanje laičke gotike. Sagrađen je u 14. stoljeću. U njemu je živio ugarski regent Hunjadi Janoš koji je u epskim narodnim pjesmama opjevan kao Sibinjanin Janko.

dvorac_hunjadi
Dvorac Hunjadi

Grad Brašov 

Brašov, slikoviti grad u podnožju Karpata, spada među najbolje očuvane rumunjske srednjevjekovne gradove. S tri je strane okružen zelenim transilvanijskim planinama i danas je jedan od najposjećenijih rumunjskih gradova.

Glavna atrakcija Brašova je Crna crkva, najveća gotička crkva na području između Beča i Istambula. Njezino ime proizlazi iz njezinog izgleda koji je posljedica velikog požara iz 1689. godine. Ulice i trgovi djeluju kao u tipičnim srednjoeuropskim gradovima. Kavane, pubovi i restorani pravi su kontrast nekim zapuštenim predgrađima, koje smo imali prilike vidjeti vozeći se kroz Rumunjsku, i koja asociraju na razdoblje strahovlade Čaušeskua.

brasov
Brašov

brasov_2
Brašov

crna_crkva
Crna crkva u Brašovu

Dvorac grofa Drakule 

Tridesetak kilometara od Brašova, na impozantnoj stjenovitoj zaravni, s prekrasnim pogledom na cijelu dolinu, leži glasoviti grad/dvorac grofa Drakule, Bran.

Unatoč popularnom mitu, dvorac u stvarnosti nema, osim jednog posjeta, izravne veze s Vladom Tepešom, srednjovjekovnim princem kojeg mnogi povezuju s grofom Drakulom, na zapadu popularnim vampirom. Ali Rumunji su taj mit turistički u potpunosti iskoristili. Tijekom prve polovine 20. stoljeća zamak Bran je bio rezidencija Ferdinanda i Marije, drugog rumunjskog kraljevkog para.

dvorac_bran dvorac_bran_2
Tajanstveni dvorac Bran

Dvorac Peleš 

Sinaia,"biser Karpata", nazvana je prema Sinaju s kojeg se vratio rumunjski plemić, te ovdje osnovao manastir. Pokraj njega se nalazi dvorac Peleš, "dragulj Južnih Karpata". Sagradio ga je kralj Karol I 1883. godine. Mada je uglavnom sagrađen u njemačkom renesansnom stilu, on je ipak spoj raznih arhitektonskih stilova. Okružen je sa sedam mramornih terasa dekoriranih skulpturama i ornamentalnim vazama. Za dekoraciju eksterijera i interijera korišteno je drvo. Kažu da je ovo najljepši rumunjski dvorac. Bio je ljetna rezidencija Karola i Elizabete, prvog rumunjskog kraljevskog para.

Čaušesku je dvorac i njegovih 160 soba uređenih u stilu različitih europskih zemalja, koristio da ugosti i zadivi vodeće kolege iz komunističkog svijeta, ali i lidere zapadnih zemalja, pa su se ovdje s njim družili i provodili Tito, Nikson i Ford, Gadafi i Arafat, Kastro i Brežnjev...

dvorac_peles
Prekrasni dvorac Peleš

dvorac_peles_2

Transilvanijski grad Sigišoara 

Sigišoara je prekrasni srednjevjekovni grad u Transilvaniji, u kojem je 1431. godine rođen krvoločni vlaški vladar Vlad Tepeš, poznatiji kao Drakula.

To je grad kojeg su Sasi sagradili na ruševinama bivše rimske utvrde. Stara gradska jezgra se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Danas je to najočuvanija njemačka arhitektonska cjelina u Rumunjskoj, zahvaljujući i engleskom princu Charlesu, najpoznatijem među zaštitnicima koji brinu da ovaj okamenjeni komad povijesti ostane to što jeste.

sigisoara sigisoara_2
Sigišoara, rodno mjesto grofa Drakule

drakulina_kuca
Drakulina rodna kuća

U sljedećem ću vam putopisu ispričati priču o prekrasnim rumunjskim planinama.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila