Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Grad Noumea, francuska rivijera na Pacifiku


Nova Kaledonija, zemlja vječnog proljeća

Kako je moguće da grad na obali Tihog oceana izgleda kao da se nalazi na francuskoj rivijeri? Ovaj grad sigurno ulazi i u konkurenciju najljepšeg grada Pacifika. Radi se o gradu Noumea, smještenom na otočju Nova Kaledonija, prekomorskom teritoriju Francuske.

Nova Kaledonija, zvana i "zemlja vječnog proljeća" je otočje smješteno u Tihom oceanu, oko 1.500 kilometara istočno od Australije i 2.000 kilometara sjeverno od Novog Zelanda. Otoci Nove Kaledonije kriju prekrasne plaže kao i brojne kolonijalne palače. Srećom, ovaj raj na zemlji još uvijek nije postao žrtva masovnog turizma. Na otocima se govori francuski, ali s vrlo neobičnim naglaskom, i svi vi govornici školskog francuskog prilično ćete se namučiti u komunikaciji s lokalcima.

new_caledonia_1_flickr
Nova Kaledonija

noumea_7_flickr
I neke od kaledonijskih prekrasnih plaža...

noumea_8_flickr

noumea_9_flickr

otok_amedee_flickr
Otok Amadee

Zanimljivo je da otoci Nove Kaledonije nisu vulkanskog podrijetla, za razliku od mnogih drugih otoka u Tihom oceanu. Nova Kaledonija je dio bivšeg superkontinenta Gondwane. Kaledonijski su se otoci zajedno s Novim Zelandom odvojili od Australije prije 85 milijuna godina, a od Novog Zelanda su se odvojili prije 55 milijuna godina. To je razlog zašto na ovim prekrasnim otocima i danas možete naći mnoge endemične biljke i životinje, kao primjerice pticu Cagou ili kagu koja ne može letjeti, ili drvo Niaouli koje raste i u Australiji i Novoj Gvineji.

Noumea, biser južnog Pacifika

Glavni grad Nove Kaledonije je Noumea, smješten na južnom dijelu najvećeg od otoka, Grande Terre. Populacija koja živi na ovom otoku vrlo je raznolika. Tu se nalaze Europljani, Polinežani, Indonežani, Vijetnamci, kao i mnogi drugi. Noumea se smjestila u dubokom zaljevu koji je danas glavna luka Nove Keledonije. Grad je udaljen 45 minuta vožnje autobusom od međunarodnog aerodroma. Od novozelandskog grada Aucklanda do Noumeje stiže se za tri sata leta avionom.

Noumea je grad cvijeća i zelenila, u kojoj se urbanizacija stapa s prirodom. Ovo je pravi moderni grad u južnom Pacifiku. U turističkom uredu u samom gradu, kao i na brojnim mjestima u gradu, možete dogovoriti turistički obilazak grada ili okolice autobusom ili malim vlakićem, možete unajmiti bicikle, dogovoriti tečaj ronjenja ili surfanja. Većina turističkih atrakcija u Noumei radi sve dane u tjednu osim ponedjeljkom, osim muzeja Kaledonije koji je zatvoren utorkom.

noumea_10_flickr

noumea_1_flickr

noumea_2_flickr

katedrala_noumea_flickr
Katedrala u Noumei

noumea_3_flickr
Obilazak okolice grada

noumea_5_flickr

Drugi najveći koraljni greban

Što se tiče ronjenja, vode koje okružuju Novu Kaledoniju prepune su života i šarenila. Novokaledonijski koraljni greben koji okružuje otoke Grande Terre i Île des Pins, drugi je najveći koraljni greben na svijetu (odmah poslije australskog Velikog koraljnog grebena, Great Barrier Reef). Ovaj je koraljni greben dug oko 1.500 kilometara. Svi ljubitelji podmorskih pustolovina sigurno će uživati!

koraljni_greben_flickr

koraljni_greben_2_flickr

Prirodne ljepote na otocima Nove Kaledonije teško su nadmašive. Ovdje se nalaze brojna slikovita jezera, duge pješčane plaže s palmama, čisto i toplo tirkizno more, panoramske planine, velike otvorene površine kao i bujne šume i spektakularni vodopadi. Na otocima se nalaze brojna melanezijska sela i stari samostani. Na ovom će otočju svatko naći nešto po svojoj volji. Ovo je pravi tropski raj...

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila