Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Barcelona u dva dana


Putovanje u Barcelonu na Ligu Prvaka

Na nagradnoj igri Heinekena i Zagrebačke banke osvojila sam putovanje u Barcelonu na polufinalnu utakmicu Barcelona-Real Madrid, kao i 10.000 kuna na Go!card kartici. Obožavam nogomet i kada su me obavijestili da idem na Ligu Prvaka u svibnju 2011. godine, i to na Camp Nou, bila sam presretna.

Putovali smo rano ujutro preko Munchena do Barcelone. Dečko i ja putem smo dobro upoznali ostalu ekipu koji su također osvojili putovanje. Ispred našeg hotela "Rey Juan Carlos" bilo je puno navijača Real Madrida, jer su igrači Reala bili smješteni upravo u tom hotelu. Smjestili smo se i odmah krenuli u grad pa do stadiona.

IMG_3888
Vesela ekipa ispred hotela

Camp Nou, barcelonski stadion

Navratili smo u fan shop na samom stadionu FC Barcelone i kupili šalove. Stadion Camp Nou prima 100.000 navijača, a kada vidite koreografiju i navijanje to je zaista fenomenalna atmosfera koju ne možete doživjeti na našim stadionima.

Sve je bilo super osim što je kiša počela padati i prije same utakmice tako da smo bili mokri i smrznuli smo se, ali sve je to čar nogometa... Bilo je fenomenalno! Završili su 1:1, ali zahvaljujući pobjedi Barcelone utakmicu prije, Barcelona je u finalu s Manchester Unitedom.

IMG_3889

DSC00312
Camp Nou

IMG_3905

IMG_3908

IMG_3928

Gaudijeva Sagrada Familia

Sutradan smo imali vremena do 16 sati, stoga smo se rano ujutro uputili metroom do centra da obiđemo neke od znamenitosti Barcelone. Prvo smo obišli crkvu Sagrada Familia koja je prelijepa, ali u radovima, pa se na slikama vide kranovi i dizalice. Inače ono što vjerojatno najviše oduševljava posjetitelje Barcelone upravo je crkva Sagrada Familija, jedno u nizu veličanstvenih Gaudijevih dijela.

Građevine ovog modernističkog arhitekte proslavile su Barcelonu. Sagrada Familija i na prvi pogled doslovno oduzima dah, njezina visina, izuzetno neobični oblici, tornjevi... Sve skupa izaziva strahopoštovanje. Ova katedrala počela se graditi još 1882. godine. Radovi i danas traju, ova je crkva stalno gradilište, a takva će biti još dugo. Od zamišljenih 18 tornjeva prema Gaudijevom nacrtu, do danas je izgrađeno njih osam.

IMG_3937 IMG_3938

IMG_1226
Gaudijeva Casa Batllo

Vidjeli smo još i Slavoluk, Torre Agbar (građevina koja izgleda kao jaje), zatim glavnu šetnicu u Barceloni, prekrasnu La Ramblu te kip Christopher Colomba.

IMG_1632
Slavoluk

IMG_0683
Spomenik Christopheru Colombu

La Rambla

La Rambla spaja trg Catalunyu i obalu, odakle je Christopher Colombo isplovio prema Americi i gdje se danas nalazi njegov spomenik. Rambla je uvijek puna, od jutra do večeri. Ulični zabavljači su na svakom koraku, brojni u raznim odorama glume kipove. Tu su i brojni restorani, trgovine i zanimljiva arhitektura. 

DSC00007 IMG_0580
Ljudi kipovi na Rambli

U Barceloni možete obići brojne gradske parkove, od kojih je centralni park Parc de la Ciutadella, uz sami stari dio Barcelone, u kojemu se nalaze brojna jezera i fontane.

Hrana u Barceloni

Po kvaliteti života Barcelona zauzima prvo mjesto u Europi. Tome svakako doprinose dobra hrana i dobro vino. Butelja vina u restoranu je 70-ak kuna. Hrana je s druge strane nešto skuplja. Za Španjolsku su specifični paella i topas, odnosno manje porcije, pa je poanta u tome da se u jednom obroku jede nekoliko vrsta hrane. Na primjer jedan tapas menue sadrži kombinaciju - mesne okruglice, pikantno začinjeni pečeni krumpiri, kozice u umaku, povrće sa žara ili kruh s rajčicama, sve posebno servirano u svojoj zdjelici.

Barcelona me jako podsjeća na Buenos Aires i žao mi je što nismo bili duže vrijeme da možemo više toga obići. Ali možda jednoga dana opet odem tamo jer je Barcelona zaista predivan grad.

DSC00004O autoru

Jelena Cvijić

Jelena Cvijić
Jelena živi u Zagrebu i radi u banci, a kada je na godišnjem ili ima slobodan dan, Jelena obožava putovati, slikati, crtati, voli sport, a najviše nogomet...
SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila