Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Otputujte u Porto na Porto! 2.dio


Degustacija Porta na portugalski način

Popularno šetalište, Ribeira

Nakon obilaska gornjeg dijela Porta spustili smo se staklenom uspinjačom na Ribeiru. Ribeira je šetalište uz sjevernu obalu rijeke Douro. Tu su se smjestili nebrojeni restorani (većinom su to riblji restorani) i kafići, i sve vrvi turistima. Uz obalu su privezani drveni čamci u kojima se nekada prevozilo vino u bačvama. I danas su na njima bačve, s imenom vinarije. Na Ribeiri smo ručali, ribu naravno.

Tek smo se ovdje u potpunosti opustili i zaboravili upozorenja o opasnoj četvrti u kojoj smo bili. Kiša je prestala, i sve se nekako promijenilo. A kako smo izašli na otvoreno zrak je postao čist i nije više bilo zagušljivo. Odjednom smo Porto vidjeli u njegovoj punoj ljepoti! I skroz nas je uhvatila euforija što smo doputovali u Porto!

IMG_9313
Drveni čamac s bačvama vina

IMG_9314
Šarmantna Ribeira

IMG_9319
Šerene kućice Ribeire nalaze se na većini razglednica iz Porta

IMG_9403
Dan je postao jako sunčan

IMG_9405

Degustacija Porta u vinariji

Nakon jela odlučili smo prijeći preko Eiffellovog mosta na južnu obalu rijeke Douro i pronaći neku vinariju u kojoj se može besplatno degustirati Porto. Odmah preko puta Ribeire leže brojne male vinarije, sve imaju mogućnost degustacije vina, ali većinom uz nadoplatu. Mi smo uspjeli pronaći jednu u kojoj je degustacija besplata, i to u prekrasnom okruženju.

U vinariji sjedite na malim bačvama, stol je velika bačva, a pogled vam kroz široka otvorena vrata pada na rijeku Douro, drvene čamce i Ribeiru. Degustirali smo tri vrste Porta, i na kraju odabrali jednu vrstu za poklon samima sebi! Baš smo bili sretni. :) Još da smo kupili dvije boce Porta dobili bi i gratis majicu...

IMG_9387
Pogled iz vinarije

IMG_9390
Naš Porto

Šetnja južno od rijeke Douro

Nakon degustacije i kupnje Porta prošetali smo uskim ulicama južno od rijeke Douro i pronašli malu pekaru/kafić/trgovinu, kakve su česte u Portugalu. Uglavnom su to obiteljske trgovinice. Kako je bilo rano poslijepodne ova je naša bila puna starčića lokalaca na popodnevnoj kavi i kolačima.

IMG_9349
Pogled na Ribeiru s južne strane rijeke Douro

IMG_9350

IMG_9361

IMG_9369

IMG_9379

Sljedeći smo dan metroom otišli do popularnog stadiona Estadio do Dragao. Nakon učinjenog punog kruga oko ogromnog stadiona pronašli smo natpis na kojem piše da turistički obilasci stadiona kreću u 15 sati. Bila je nedjelja i imali smo par sati za popuniti pa smo otišli u shopping centar u neposrednoj blizini stadiona.

Jeste li probali Francesinhu?

Za ručak smo jeli jedan od portugalskih specijaliteta, Francesinha, što u prijevodu znači "mala Francuskinja". Radi se o dva tosta između kojih se nalazi neopisiva količina raznih vrsta mesa (u mom slučaju radilo se o teletini, kobasicama i mortadeli!), sve zapečeno s puno sira i posluženo u umaku koji se kuha s vinom i pivom. Tko voli meso bit će vrlo sretan s ovim obrokom! Prava energentska bomba!

IMG_9455

Obilazak stadiona Estadio do Dragao

U 15 sati krenuli smo s turističkim obilaskom stadiona. Teta turistički vodič govorila je na portugalskom i samo za nas na engleskom. Obišli smo predsjedničku ložu, svlačionicu gostujuće momčadi, press centar (gdje smo se i slikali kako držimo konferenciju za novinare) i na kraju sam nogometni teren.

IMG_9444

IMG_9436

IMG_9468
Pogled iz predsjedničke lože

IMG_9529

Sao Bento, glavni kolodvor u Portu

Glavni kolodvor u Portu, Sao Bento, poznat je po svojim pločicama pod nazivom azulejos. Ovih 20.000 pločica po zidovima kolodvora postavljeno je 1903. godine, a motivi su razne bitke i bitni događaji iz portugalske povijesti.

IMG_9540
Sao Bento

Iz Porta smo krenuli u Guimaraes. O obilasku Guimaraesa čitajte u drugom putopisu.O autoru

Jana Maršić Ilijašić

Jana Maršić Ilijašić
Urednica Svjetskog Putnika
Koliko god voljela putovati, čitati ili gledati dokumentarce o raznim destinacijama, Janine omiljene destinacije se nalaze na našem lijepom Jadranu, a to su Stari Grad i Korčula.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila