Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Rumunjska, zemlja velikih razlika


Bogata turistička ponuda Rumunjske

Danas se Rumunjska sve više spominje, što u gospodarskom, političkom, turističkom i drugim kontekstima. Ako se mene pita, sasvim opravdano. Rumunjska je jedna od zemalja koja je mene kao pojedinca vrlo pozitivno iznenadila svojom turističkom ponudom, tradicijom i kulturom koju nudi, te sveopćim napretkom u zadnjih nekoliko godina.

Posebnosti Bukurešta

Shvatili su Rumunji što imaju, a sada to pokušavaju ponuditi u najboljem izdanju što im i uspjeva. Malo je onih koji znaju da je Bukurešt bio prvi grad u Europi osvjetljen javnom tada petrolejskom rasvjetom! Ili da Bukurešt ima drugu po veličini građevinu na svijetu, a to je njihov Rumunjski parlament koji se po veličini nalazi odmah iza Pentagona! Tu je i mnoštvo drugih znamenitosti vezanih za taj grad.

bukurest
Bukurešt

Prekrasna Transilvanija

U Rumunjskoj će zaljubljenici u prirodu također pronaći dio za sebe, a to je područje Transilvanije. Sa svojim šumskim prostranstvom i atmosferom, toplim gradovima od kojih se ističu Brašov i Sigisoara (oba dobrim djelom zaštićena od UNESCA), te dva vrlo poznata dvorca. Dvorac Peleš kao jedan od najljepših europskih dvoraca i dvorac Bran koji slovi kao dvorac grofa Drakule.

dvorac_peles bran_drakulin_dvorac
Lijevo je dvorac Peleš, desno dvorac Bran

brasov_rumunjska
Brašov

Neobična rumunjska arhitektura

Putovanjem kroz razne djelove Rumunjske mogu se vidjeti tragovi prošlih vremena, povezani jednom suvremenom notom. Tako je arhitektura u Rumnja, a najviše u Bukureštu, u najmanju ruku fascinantna. Tamo se susrećemo sa starom kućom iz čijih zidova niče staklena zgrada sa kliznim vratima, pomalo zbunjujuće no vrlo zanimljivo arhitektonsko riješenje očuvanja sarog i uvođenja novog na jedan neobičan način.

arhitektura_bukuresta
Bukurešt

Cijene u Rumunjskoj

Kako je gospodarski Rumunjska poprilično napredovala tako su i troškovi života u njih porasli pa se danas nikako ne mogu pohvaliti pristupačnim cijenama hrane i pića, kako u restoranima tako i u samim trgovinama. No sadržaji koji se nudi u gradovima, poput vožnje pedalinama po gradskim jezerima, najam bicikala i drugi sadržaji izuzetno su pristupačni, a često i besplatni, što je dakako veliki plus za razvoj rumunjskog turizma. Gradski su prijevozi u svim većim gradovima dobro osmišljeni i povezani te su cijene karata za metro, bus, tramvaj uglavnom poprilično jeftiniji nego kod nas.

besplatno_rentanje_bicikala_brasov
Besplatno rentanje bicikala u Brašovu

constanca_2_rumunjska
Constanza

constanca_rumunjska
Constanza

Uzevši u obzir sve što se putovanjem kroz Rumunjsku, koju ja volim nazvati "zemljom velikih razlika", može doživjeti, svakako bih vam ju preporučio za posjetiti! Steći ćete vrlo dobro i nezaboravno iskustvo koje zasigurno nećete nikada zaboraviti.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila