Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Najpopularnija ruska crkva


Katedrala svetog Vasilija Blaženog

Vjerovatno najpopularnija crkva među svim Rusima nalazi se na Crvenom trgu u Moskvi. Radi se o katedrali svetog Vasilija. Ova je prekrasna crkva izgrađena u drugoj polovici 16. stoljeća po naređenju cara Ivana IV., čije je puno poznatije ime u narodu bilo Ivan Grozni.

Car Ivan naručio je ovu crkvu kao zahvalu za veliku vojnu pobjedu nakon koje je ruski teritorij znatno narastao. Prema legendi, car je dao oslijepiti arhitekta nakon završenog posla kako ne bi nigdje drugdje izgradio ovakvo remek djelo!

Katedrala nosi ime svetog Vasilija, koji je kao prorok pretkazao veliki požar u Moskvi 1547. godine. Njegovi posmrtni ostaci nalaze se i danas u katedrali.

katedrala_svetog_bazilija_12_flickr katedrala_svetog_bazilija_2_flickr

katedrala_svetog_bazilija_5_flickr katedrala_svetog_bazilija_7_flickr

Šarene kupole katedrale

Karakteristika katedrale svetog Vasilija su raznobojne kupole u obliku glavice luka. Ovaj oblik kupola štiti građevinu od zadržanog snijega koji zimi padne u velikim količinama. Naime, u vrijeme gradnje katedrale zbog snijega su se urušili krovovi brojnih zgada. Oko velike središnje kapele smjestilo se osam manjih tako da katedrala gledana iz zraka ima zvjezdast oblik.

katedrala_svetog_bazilija_3_flickr

katedrala_svetog_bazilija_4_flickr
Suvenirnica u katedrali

Zanimljivo je da je sve do 17. stoljeća ova katedrala bila bijela sa željeznim pozlaćenim krovovima! Nakon toga je postavljen crijep na krovove, a crkva obojana u boje u kojima je i danas. Ovakva crkva predstavlja plamen lomače koji se uzdiže u nebo i jedinstvena je u cijeloj ruskoj arhitekturi. Stavljamo još par slika prekrasne moskovske katedrale da barem na trenutak otputujete u Rusiju...

katedrala_svetog_bazilija_10_flickr

katedrala_svetog_bazilija_11_flickr

katedrala_svetog_bazilija_13_flickr

katedrala_svetog_bazilija_1_flickr

katedrala_svetog_bazilija_8_flickr

katedrala_svetog_bazilija_9_flickr

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila