Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Buenos Aires, srce Argentine


Tri dana u Buenos Airesu

Ispričat ću vam o putovanju u Buenos Aires u prvom mjesecu 2009. godine. Prijavila sam se na adrenalin show na Rtl-u Wipeout. Bila sam presretna kada su me nazvali da su me izabrali za show i da idem u Argentinu!

U svakoj emisiji je po osamnaest natjecatelja, četiri kruga natjecanja i u svakom krugu ih je sve manje i manje, a zadnji natjecatelj koji ostane osvaja 50.000 kuna. Na aerodromu u Zagrebu upoznala sam sve natjecatelje koji zajedno sa mnom kreću na dugi put od 15 sati prema Argentini. Nekima je cilj bio kao i meni (besplatno putovanje u Argentinu), a nekima je cilj bio 50.000 kuna. Zapela sam na stepenicama koje je trebalo pretrčati. Bile su premazane vazelinom i ispala sam nakon prvog kruga...

Meni je jako drago što sam ispala odmah, jer ipak sam htjela što više vidjeti Buenos Aires. Mnogi natjecatelji su bili tužni na kraju jer su proveli tri dana u Buenosu na snimanju show-a, a grad nisu niti vidjeli.

Ovo mi je bilo prvo putovanje izvan Europe i definitivno predobar osjećaj kada iz zimskog razdoblja slijećete u ljeto. Zamislite, tu noć je u Zagrebu napadalo mnogo snijega, a mi se iz zimskih kaputa u Buenos Airesu prebacujemo u japanke i ljetnu odjeću!

IMG_2160

Što treba posjetiti u Buenos Airesu?

Buenos Aires je glavni argentinski grad i teško ga je obići u samo tri dana, ali nas nekolicina smo uspjeli vidjeti mnogo zanimljivih stvari. U gradu živi 16 milijuna stanovnika, od čega čak tri milijuna živi u samom središtu grada!

Na središnjem Trgu 25. svibnja nalazi se predsjednička palača Casa Rosada (ružičasta kuća) u kojoj je nekada živjela poznata Evita Peron. Na tom mjestu sniman je i film u kojem je glavnu ulogu imala poznata pjevačica Madonna.

IMG_2130
Trg 25. svibnja

U Buenos Airesu se nalazi i najšira avenija na svijetu, Avenija 9. lipnja, meni osobno jako zanimljiva jer nikada nisam vidjela tako široku ulicu! Široka je čak 325 metara, ima osam plus pet prometnih traka u jednom i jednako toliko u drugom smjeru, a u njezinom središnjem dijelu nalazi se obelisk podignut 1936. godine u povodu petstote obljetnice utemeljenja Argentine.

n1540174080_30155756_9533_1_
Najšira avenija na svijetu!

IMG_2133

n1285296128_69545_2589_1_

IMG_2150

n1285296128_69543_1584_1_

Tango u četvrti San Telmo

Vidjeli smo i San Telmo koja je starija četvrt i duša grada, četvrt u kojoj stare kavane, umjetnici, plesači i ulični svirači odišu duhom Argentine s početka stoljeća. Trg Dorrego središte je San Telma, tu se nalazi i najpoznatija kavana Dorrego koju i danas posjećuju slavne ličnosti, a na zidovima su slike posjetitelja kao što su John Wayne, Sophia Loren i mnogi drugi.

Ono što obilježava Buenos Aires jest tango, ples kojeg je u svijetu promovirao Carlos Gardel 30-ih godina, a njegov lik pojam je legende za Argentince. Gotovo po cijelom gradu mogu se vidjeti ulični plesači tanga, a posebice u San Telmu koja je umjetnička i boemska četvrt. Iako je ova četvrt nekada bila sjedište bogatih trgovaca i građana, danas je pretvorena u radničku četvrt prepunu oronulih kuća, no zadržala je duh Buenos Airesa.

Četvrt La Boca

Jedan od dana smo pješice išli do La Boce, gdje su neki skoro i odustali jer smo bili upozoreni da neke dijelove grada izbjegavamo radi uličnih bandi. Meni osobno je to i bio najzanimljiviji dio grada koji smo vidjeli!

La Boca je lučki dio grada, naselje koje su prije stotinu godina osnovali talijanski emigranti, a i do danas je ostala radnička četvrt. Ulica Caminito turistička je atrakcija zbog šareno obojenih limenih, sirotinjskih kuća, prepuna prodavača i zabavljača, no odlazak tamo siguran je samo preko dana.

la_boca la_boca_2

caminito

n1293543109_257592_8090_1_

n1396345410_217349_4569_1_

Tamo se nalazi i poznati stadion La Boca i jedan od najpoznatijih argentinskih nogometnih klubova Boca Juniors. Naravno meni je stadion bio najzanimljiviji jer inače obožavam nogomet, a i navijačica sam dINAMA.

IMG_2138

IMG_2141

n1540174080_30155785_1300_1_

n1293543109_256396_2483_1_

n1396345410_217376_4635_1_

Četvrt Recoleta

Obišli smo i Recoletu. Recoleta je dio grada koji se nalazi na sjeveru, tamo živi srednja i viša klasa građana. Ovaj dio grada čist je, siguran i dobro organiziran, za razliku od ostalih četvrti. Grad živi 24 sata, sedam dana u tjednu.

Što jesti u Argentini?

U hotelu smo imali puni pansion, ali od jutra do mraka smo se šetali pa smo jeli po restoranima. U Argentini je glavno jelo govedina koja se priprema na sto načina, a nacionalno jelo je Parilla, govedina s roštilja. Meni osobno je bila finija piletina, jer mi je govedina bila preslabo pečena, a bezuspješno sam im objašnjavala da ju želim jače pečenu.

Usto imaju izvrsna argentinska vina, a iako je zemlja prilično skupa, jelo se može kupiti po prihvatljivim cijenama za nas.

Muzej Evite Peron

Također smo imali u planu vidjeti muzej Evite Peron. Evita Peron, supruga nekadašnjeg argentinskog predsjednika, osvojila je simpatije Argentinaca zato što se solidarizirala s radničkom klasom i sirotinjom te je tako postala legenda koju Argentinci i danas štuju. Na žalost muzej je bio zatvoren, a sa zaposlenicima koji su tamo radili teško smo se sporazumjeli i ne znamo zašto nije radio.

muzej_evita_peron

Inače u Argentini samo pet posto stanovništva govori engleski, to je mali problem kod sporazumijevanja. Bez obzira na to meni je ovo definitivno bilo jedno od najzanimljivijih putovanja u životu. Izabrali su me za snimanje show-a, krenula sam sama na put, upoznala sedamnaest zanimljivih ljudi iz cijele Hrvatske i u tri dana vidjela i obišla jako zanimljiv grad...O autoru

Jelena Cvijić

Jelena Cvijić
Jelena živi u Zagrebu i radi u banci, a kada je na godišnjem ili ima slobodan dan, Jelena obožava putovati, slikati, crtati, voli sport, a najviše nogomet...
SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila