Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Istraživanje crnogorskog Durmitora, 2.dio


Najviši vrh Durmitora

Četvrti dan našeg prekrasnog putovanja rezerviran je za osvajanje najvišeg vrha Durmitora. Obzirom da su temperature za ovo doba godine bile izuzetno visoke, krenuli smo ranije. Od Pitomina do prijevoja Sedlo (1.907 mnv), odakle započinjemo uspon na Bobotov kuk, ima tridesetak minuta vožnje autobusom.

Penjemo se vijugavim putem, spuštamo/penjemo/spuštamo i tako sve do najvišeg jezerceta na Durmitoru, Zeleni vir. Od Zelenog vira do vrha dijeli nas 500 metara visinske razlike. To nam je zadnje pravo odmorište prije penjanja.

zeleni_vir
Zeleni vir

Uspon na Bobotov kuk (2.523 mnv) je vrijedan planinarski poduhvat, što zbog iznimno strmih dijelova, što zbog opasnih dijelova gdje se po krajnje uskoj stazi vere po litici pri čemu su ruke od velike pomoći. Sama stijena Bobotovog kuka nije osigurana (na nekim mjestima je pripremljeno da se može provući uže), ali to nije neophodno jer je površina stijene neravna i pogodna za hvatanje i oslanjanje, a uglavnom se ne odlama.

uspon_na_bobotov_kuk
Uspon na Bobotov kuk

uspon_na_bobotov_kuk_2 uspon_na_bobotov_kuk_4

Napredujemo ispod kuka i uskoro stižemo do prijevoja koji predstavlja jedan od najljepših vidikovaca na Durmitoru, Škrčki pogled. 800 metara ispod nas pojavljuju se Škrčka jezera. Veliko na 1.700 mnv i Malo na 1.730 mnv. Nalaze se u prostranom cirku između Prutaša, Šarenih pasova, Bobotovog kuka i Soja.

skrcki_pogled
Škrčki pogled

Do vrha nas dijeli 15-ak minuta hoda. Ustvari, od sada to više postaje pentranje nego hodanje, jer pomoć ruku postaje neophodna. Ostavljamo štapove. Put skreće desno i vodi strmo po vrlo uskoj polici. I napokon vrh. Trebalo nam je četiri sata! Nakon slikanja i uživanja u prelijepim pogledima na Crno jezero, Šarene pasove i Škrčka jezera slijedi povratak. Dio grupe se spustio istim putem do Sedla i autobusa, a dio je krenuo preko katuna Lokvice do Pitomina.

bobotov_kuk
Bobotov kuk

bobotov_kuk_2

Jablan jezero i Zminje jezero

Jablan jezero na 1.791 mnv nalazi se u podnožju Crvene grede i svojom ljepotom nadopunjuje ljepotu čitavog ovog kraja. Teško je zaboraviti rosne gorske pašnjake i friški gorski zrak.

Zminje jezero na 1.520 mnv nalazi se na samom izvorištu vrela Mlinski potok. Skriveno u dubini šume, ledene tišine, kao da je namijenjeno da podsjeća na usamljenost i razmišljanje o njoj. Malo po dimenzijama, usađeno u tijesni ovalni pojas smrča, najvjerodostojnije dočarava "gorsko oko", koje između četinarskih trepavica gleda na Crvenu gredu i obližnje vrhove. Onako puno dragocjenog močvarnog bilja utonulo u stoljetne crnogorice, izgleda kao lik iz bajke.

prema_jablan_jezeru
Idiličan put do Jablan jezera

jablan_jezero
Jezero Jablan

zminje_jezero
Jezero Žminje

Pivsko jezero

Zadnji dan našeg boravka na Durmitoru. Stvari su spakirane i krećemo prema Plužinama kraj Pivskog jezera. Veći dio grupe odlazi na rafting, a nas sedmero na vožnju čamcem po Pivskom jezeru. Ja se odlučujem za vožnju po jezeru, jer sam prošle godine bila na raftingu.

Pivsko jezero nastalo je 70-ih godina gradnjom akumulacijske brane, pri čemu je potopljeno nekoliko naselja. I same Plužine su tada izmještene na višu visinu. Jezero je dugo oko 40 kilometara , a na najdubljem mjestu duboko je do 188 metara (ovisno o vodostaju).

pivsko_jezero
Pivsko jezero

brana_na_pivskom_jezeru
Brana na Pivskom jezeru

I što na kraju putovanja reći za nekadašnje odmaralište bogova? A bogovi, oni na Durmitoru, kao i oni na Olimpu, uvijek su stremili nebu i visinama. I zaista, gledajući gore prema vrhovima, čini se da tu zemlja dotiče nebo i da se ova nebeska plavet odmara na džinovskim plećima Durmitora. Imena kamenih zubaca, koje durmitorci i danas zovu "Soe nebeske", potvrđuju da Durmitor služi za podupiranje nebesa.

A rijeka Tara je drska ljepotica, dječje razigrana, strasna, divlja, neobuzdana i uvijek kristalno bistra i mladenački svježa...

DSC00043 DSC00063

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila