Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Slastice Portugala


Na misiji kušanja kolača Portugala

Ako planirate put u Portugal, onda ćete na jako puno mjesta pročitati kako se tamo dobro jede i pije. Osim ribe i bakalara na sto načina te odličnih portugalskih vina, ljubitelji putovanja puno pišu o slasticama i kolačima tipičnim za Portugal. Njam, njam, njam!

Prvo ćete u svim vodičima da u Portugalu ima stvarno fantastičnih građevina, da su morskim istraživanjima financirali velebne građevine, samostane, dvorce. Onda ćete pročitati kako Portugal ima odlična vina. Nakon toga zaključit ćete kako bi bio red pojesti neku dobru i jeftinu ribu o kojoj svi pričaju.

Meni je u vodiču (Rough Guide to Portugal) zapelo za oko da u svakom od opisanih gradova treba isprobati neki lokalni kolač ili slatkiš. Prošao sam kroz vodič i nakon toga zapisao plan - u kojem portugalskom gradu treba isprobati koji kolač. Plan za putovanje je bio spreman.

Pasteis de Belem - lisnati kremasti kolačić

pasteis_de_belem

Ako putujete u Portugal, minimalno 50% šansi da će vam prva stanica biti Lisabon (45% je Porto), a tamo je najpoznatiji desert Pasteis de Belem (grubo rečeno - pastejš d belem) ili Pasteis de Nata. Riječ je o lisnatom kolaču ovalnog oblika koji je ispunjen kremom od jaja i posut cimetom i šećerom u prahu. Obično se ovaj desert jede dok je vruć.

Receptura je nastala u 18. stoljeću u samostanu Sv. Jeronima koji se nalazi u četvrti Belem, a najpoznatije mjesto za kušati ovaj desert je Casa Pastéis de Belém gdje se dnevno ispeče oko 60.000 komada dnevno.

Naravno, originalni recept se prenosi s koljena na koljeno i po njemu se radi samo u navedenoj Casi koja je uređena u tipičnom portugalskom stilu - bijele pločice s plavim crtežima. Pasteis de Nata možete kupiti u gotovo svakoj pekari ili trgovini, tamo su nešto jeftinije, od 0.60 eura.

Meni osobno je kolač ostavio dojam sličan kremšniti, ali cimet i tajni sastojci čine razliku. A i oblik im je privlačan, niti su malene niti velike pa se čine kao zgodan usputni zalogaj. Na kraju su dobile kodno ime - pituljice :)

Queijadinha da Sintra - muffin od sira

queijadinha

Sintra je zanimljiv i prostran gradić pokraj Lisabona kojeg još nazivaju i gradom portugalskih vladara, jer su tamo imali svoje dvorce i vile za odmor. Za vrijeme našeg putovanja preporučeno nam je da probamo quesijada da Sintra ili kraće queijadinha (grubo rečeno - kvejžadinja). Dobro, nije baš puno kraće. Riječ je o kolaču u obliku muffina, masnijeg biskvita, a glavni okus mu daje slatki svježi sir. Kao i Pasteis de Belem, kolač je dovoljne veličine da jednostavno ne možete pojesti samo jedan.

Lukavi su ti Portugalci, naprave nešto fino veličine da ne možete stati samo na jednom komadu, a uvijek imate mjesta za još jedan komad.

Ginjinha de Obidos - višnjevac kao slatkiš

ginjinha_de_obidos

Ok, možda ovo nije mjesto za Ginjinhu, ali valjda ima smisla staviti na popis slatkiša i višnjevac koji se u Obidosu poslužuje u čašicama od čokolade. Pa to je kao da kažete da Grijote nisu bombonijera. E pa ako jesu, onda se i Ginjinha može staviti na ovaj popis.

Obidos je prekrasan srednjovjekovni gradić u Portugalu u kojem se ovaj liker od višnje poslužuje u lokalnim kafićima kao turistička atrakcija. Pazite samo na koštice. A o Obidosu možete pročitati i naš ranije objavljeni tekst: Obidos - selo za kraljice. Inače, kodno ime ovog likera bilo je žinžinja ili kraće žinža.

ginjinha_de_obidos_2

Ovos Moles - superslatki desert samo za hrabre

ovos_moles_aveiro_1

Već ste mogli pročitati našu priču o Aveiru - Veneciji zapada. Vodič je spomenuo kako tamo moramo probati ovos moles (grubo izgovoreno - ovoš moleš). U prijevodu na hrvatski to bi značilo - meko kuhana jaja. A tako ovos moles i izgleda. Sjećate se kada su vam roditelji dok ste bili mali napravili desert tako što su izmutili par žumanjaka i pošećerili ih te vam servirali takav desert? Ovaj portugalski desert će vas podsjetiti na neka prošla vremena.

Ovos moles je jaje oblikovano pjenom od bjelanjka koje u sebi sadrži tu kremu od žumanjaka. Ide odlično uz slabo pošećerenu kavu, ali ako uspijete pojesti dva komada - svaka čast. Mislim da smo nas četvero  podijelili dva ovosa.

ovos_moles_aveiro_2

Puno slatkoga u Guimarãesu

melindres_touchino_de_ceu

U Guimarães smo stigli rano ujutro na jednodnevni izlet (naravno, detalje ste već mogli pročitati - jednodnevni izlet u Guimarães) te nam je prva stanica bilo mjesto gdje možemo popiti kavu i pogledati što moramo prekrižiti na našem popisu. Čekao nas je zadatak melindres i touchino do ceu.

Melindres (melindreš) su ukusni slatki medenjaci mekanog biskvita s dodanim bademom i odlično idu uz kavu, a okusom i izgledom podsjećaju na jako ukusnu i slatku pracnu (valjda je to pravi književni izraz) dok bi touchino do ceu bio kolačić / košarica napravljena od šećera, badema, jaja i limuna. To je ova košarica gore lijevo na slici. Namjerno sam izostavio izgovor, a onaj tko ga bude znao, častim ga pituljicom prilikom sljedećeg susreta u Guimarãesu.

Kao što vidite, ima puno finih stvari u Portugalu, a uskoro očekujte i priču o konkretnoj hrani iz Portugala.O autoru

Ivan Ilijašić

Ivan Ilijašić
Autor i urednik Svjetskog Putnika
Ljubitelj putopisnih dokumentaraca, putovanja, lokalnih običaja (pogotovo hrane i pića). Od omiljenih mu destinacija valja izdvojiti Lisabon i Berlin, te naše Jadransko more.
SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila