Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Istraživanje crnogorskog Durmitora, 1.dio


Durmitor u lipnju

Zašto uopće ići na Durmitor? Pa, radi se definitivno o jednom od najljepših mjesta za planinare u regiji. Atraktivnost Durmitora proizlazi iz činjenice da ima 48 vrhova viših od 2000 metara. U njedrima planina, u vrletima i vrtačama uzdahe mami 18 jezera, nedodirljiva, manje ili više istražena, kao vječna zrcala puna zlatne vode. Svako od njih je "oko zemlje", a zajedno su gorske oči.

Krenuli smo iz Križevaca. Put nas vodi preko Slavonskog Broda, dolinom rijeke Bosne do Zenice, Sarajeva i dalje preko Foče do graničnog prijelaza Šćepan Polje. Cesta prema Žabljaku je uska i problematična za velika vozila poput našeg autobusa, ali naš vozač Darko vozi nas sigurno.

Žabljak je najviši grad u Crnog Gori i na Balkanu (oko 1450 mnv) i turističko je mjesto. Preko zime skijaški centar, ljeti planinarski.

zabljak
Žabljak

U kasnim večernjim satima stižemo u Pitomine gdje nas čekaju naši ljubazni domaćini, sobe i večera.

Uspon na Prutaš

Prvog dana boravka odlučili smo se za 5-satnu turu do vrha Prutaša (2393 mnv). Uspon kreće od Todorovog dola i dosta je direktan i strm. Opasnosti gotovo da i nema, tek tu i tamo pokoji penjački detalj za koji je potrebno spremiti štapove, jer su potrebne obadvije ruke.

Prutaš je izuzetan planinski vrh s kojeg se pružaju najljepši pogledi. Krase ga blage linije grebena, zelene planinske stranice, te čudesni kosi slojevi "prutovi" po kojima je dobio ime. Radi se o liticama vertikalno uzdignutih slojeva paralelno složenih u jednu ogromnu cjelinu.

uspon_na_prutas uspon_na_prutas_2
Uspon na Prutaš

uspon_na_prutas_3

prutas
Prutaš

silazak_s_prutasa
Silazak s Prutaša

Kanjon rijeke Tare

S vrha smo se spustili s druge strane preko livada prepunih cvijeća i s pogledom na Bobotov kuk i Šarene pasove. U povratku smo posjetili vidikovac Ćurevac (1625 mnv). S ovog mjesta s jedne strane vidimo panoramu Durmitora, a s druge kanjon Tare u kome vijuga rijeka usječena u kamene litice.

vidikovac_curevac
Vidikovac Ćurevac

Tara, tako lijepa i čista čitavim svojim tokom, natjera čovjeka da je tepajući nazove suza Europe. Kanjon Tare, kao jedinstvena pojava, sa dubinom od 1.000 metara (mjestimice i 1.300 metara) svrstava se odmah iza Velikog kanjona rijeke Kolorado u SAD-u.

tara
Rijeka Tara

Ledena pećina, simbol Durmitora

Drugi dan krećemo prema Ledenoj pećini i Obloj glavi. Ovo je bila najduža ruta pješačenja. Išlo se od početka pješice, bez autobusa. Putem prolazimo pokraj katuna Lokvice (1.700 mnv) na kojem se nalazi malo planinsko sklonište i koliba Vuka Kovačevića, koji sa stadom ovaca ovdje boravi od početka lipnja do kraja kolovoza i planinarima nudi svoje mliječne proizvode.

I tako, korak po korak, stigosmo do Ledene pećine, jednog od simbola Durmitora. Skrivena podno vrha Obla glava i ljeti je ukrašena ledenim skulpturama stalagmita i stalaktita, čudo prirode na visini od 2.164 metra.

prema_ledenoj_pecini
Prema Ledenoj pećini

ledena_pecina
Ledena pećina

Nakon razgledavanja Ledene pećine dio ekipe je krenuo na vrh Obla glava bez ruksaka i štapova. Uspon na Oblu glavu (2.303 mnv) je na dijelovima bio zahtjevan, ali isplatilo se. Pogled na Žabljak i Crno jezero je fantastičan.

uspon_na_oblu_glavu
Uspon na Oblu glavu

obla_glava
Obla glava

Crno jezero

U povratku smo otišli do Crnog jezera, najvećeg i najpoznatijeg jezera na Durmitoru. Zaodjenuto gustim četinarima koji se ogledaju u njegovim modro-zelenim dubinama, smješteno je ispod gorostasnog Međeda kao čuvara i zaštitnika.

crno_jezero
Crno jezero

crno_jezero_2

Kanjon rijeke Mrtvice

Treći dan smo obišli dio korita rijeke Mrtvice i kameni most na Đurđevića Tari. Kanjon Mrtvice je, nakon Tare, drugi najpoznatiji kanjon u Crnoj Gori. Nalazi se jugoistočno od Žabljaka i da bi došli do njega prevalili smo gotovo pola Crne Gore.

kanjon_mrtvice
Kanjon Mrtvice

kanjon_mrtvice_2 kapija_zelja
Kanjon Mrtvice i kapija želja

Posjetili smo "kapiju želja" gdje izletnici kroz stjenovito okno bacaju kamenčiće u zelenkastu vodu, a vila sa Maganika ispunjava svaku želju, ako je čista i iskrena. Kameni most na Đurđevića Tari sagrađen je 1940. godine. Duljina mosta je 365 metara, a visina 168-172 metra i ima pet lukova od kojih je središnji raspona 116 metara.

djurdjevica_tara
Đurđevića Tara

DSC00324 DSC08763


SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila