Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Pleme Dugih vratova i slonovi


Izleti iz Chiang Maija

U prošlom putopisu mogli ste pročitati o našim doživljajima i obilasku gradova na sjeveru Tajlanda, Sukhothaija i Chiang Maija. Chiang Mai je, osim što je sam po sebi lijep, i centralno mjesto za izlete po sjevernom Tajlandu. U ponudi možete naći svašta, što dvodnevnih, što trodnevnih trekinga džunglom, tečaj preživljavanja u džungli u trajanju od pet do sedam dana, dvodnevni boravak u kampu za trening slonova gdje učite kako jahati i dresirati slona (posebno preporučljivo svim udanim ženama), do jednodnevnih ili višednevnih vožnji džipovima po prirodi, kao i posjete faramama leptira, orhideja, kraljevstvu tigrova...

Dvodnevni treking u džunglu

U silnoj zbrci i ograničeni na tri dana do leta na jug, odlučili smo se na dvodnevni treking u džunglu. Počelo je tako što su nas u 8 sati pokupili ispred hostela, te provozali po gradu dok se grupa od nas 10 nije oformila. Putem ka džungli stali smo na polusatni obilazak farme leptira i orhideja, prelijepo za sve koji vole tu vrstu cvijeća jer ih ima nevjerojatna količina svih veličina i boja.

farma_orhideja
Farma orhideja

Pleme Dugih vratova 

Stali smo na polusatni posjet selu plemena Dugih vratova koje je dobilo ime po ženama pripadnicima plemena porijeklom iz Burme, kojima se od djetinjstva na vrat stavljaju prstenovi kako bi im se vrat što više izdužio. Na kraju su im vratovi dugi i preko 25 centimetara!

selo_long_necka_gdje_prenocili
Selo plemena Dugih vratova

selo_plemena_long_neck

Nakon još nekih skoro sat vremena vožnje napokon smo krenuli na pješačenje šumom uz vodiča. Ostatak dana od oko šest sati proveli smo hodajući džunglom i uživajući u njenoj veličanstvenosti, uz kratki predah od 45 minuta u malom planinskom selu. Putem smo brali zrele banane s drveća, skupljali plodove pashon fruita te promatrali palme pune plodova papaje, manga i kokosovih oraha, grmove kave te drveće kaučukovca.

dzungla
Neprohodna džungla

grm_kave
Grm kave

Predvečer smo stigli u drugo planinsko selo gdje smo i noćili u tradicionalnoj kolibi na stupovima, na prostirkama na podu. Prije spavanja smo uz logorsku vatru uživali u tradicionalnoj večeri koju nam je skuhao naš vodič uz asistenciu lokanih ljudi (noć je hladna!). Nakon večere uživali smo u druženju i svirci lokalnog seoskog glazbenika.

spavaonica_u_selu
Spavaonica u selu

Kamp slonova

Drugi dan je bio znatno lakši jer je uključivao manje hoda te sat vremena jahanja na slonovima. Kako smo kao grupa bili prvi koji smo stigli do kampa slonova (nakon još sat vremena hoda prekrasnom bambusovom šumom) dobili smo zadatak da sudjelujemo u pranju slonova u rijeci, što je možda i jedan od najemotivnijih doživljaja koje smo do tada iskusili na putovanju.

jahanje_slonova

slonic

Splavarenje i rafting

Osim jahanja slonova tu je još bilo i splavarenje na bambusovoj splavi kao i rafting na divljim vodama. Taman je prošla kišna sezona pa je razina vode i dalje uzbudljiva, dok kasnije u prosincu, siječnju i veljači vode gotovo da nema pa rafting i nije neki doživljaj. U kolovozu, rujnu i listopadu rafting je izrazito opasan i samo za iskusne.

bamboo_splavarenje
Priprema za splavarenje na bambusovoj splavi

Slijedilo je kupanje pod vodopadima (ne može se mjeriti s našim slapovima Krke), da bi nas uvečer mrtve umorne vratili u hostel. Pod dojmom prekrasna dva dana odlučili smo i zadnji provesti slično pa smo si na brzinu u hostelu bukirali jednodnevni izlet u Nacionalni park Doi Inthanon.

bambusova_suma
Bambusova šuma

Nacionalni park Doi Inthanon

Sam nacionalni park je prekrasan i uključuje dva od sedam velikih vodopada u Tajlandu pri čemu su oba znatno veća od bilo kojeg u Hrvatskoj, i po visini i po količini vode. Teško mi je i zamisliti kako izgledaju u srcu kišne sezon!  Tu je i najviši vrh Tajlanda 2.565 metara visok Doi Inthanon, kao i dvije kraljevske pagode. Sve to okruženo kombinacijom kišne šume i džungle, na površini od nekoliko desetaka kvadratnih kilometara.

vodopad__watvhirathan
Vodopad Watvhirathan

vodopad_mali

pagoda
Pagoda

Potom smo posjetili selo jednog plemena gdje smo svjedočili ručnoj izradi tkanina te pili "tursku" kavu od plodova domaćih grmova iz njihova vrta.

zene_u_selu_izraduju_tkanine
Ručna izrada tkanina

Tajlandska masaža u Tajlandu

Po povratku u grad odlučili smo se za tajlandsku masažu kako bi nam brže prošlo par sati koje smo imali do polaska na let. Relaksirani, oprostili smo se od sjevera te krenuli ka jugu i moru. O jugu i plažama Tajlanda više u sljedećem putopisu!

Sve u svemu sjever Tajlanda je prekrasan i ako imate imalo avanturističkog duha i put vas nanese u Tajland odvojite si par dana za prekrasnu prirodu! Naravno, kao i oko svega, i oko izleta se obavezno cjenkati i pitati barem na pet mjesta i svakome reći da vam neko drugi nudi jeftinije jer razlike u cijenama mogu biti i dvostruke! Mi sa sjevera krećemo na jug Tajlanda... Vidimo se u sljedećem putopisu!

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila