Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Pustolovina na sjeveru Tajlanda


Sukhothai i Chiang Mai

Nakon povratka iz Kambodže u Bangkok avionom, odlučili smo potražiti alternativni prijevoz od aerodroma do hostela u centru. U hostelu su nam dobronamjerno čuvali torbe sa stvarima koje nismo vukli u Kambodžu.

Za razliku od prvi put, kada smo uz dosta sreće našli taxi za 350 bahta (jer taksisti su zadnjih par godina organizirani i ne vuku putnike za rukav, nego postoji štand na kojem se prijave i onda redom uzimaju mušterije kako dolaze, ali svi taksisti po istoj dogovorenoj cijeni od 450 bahta i nema cjenkanja), ovaj smo put uzeli vlak (skytrain) do poslovnog centra za 45 bahta po osobi i zatim tuk-tuk za još 80 bahta do historijskog centra. Znatno povoljnije ako putujete sami ili u paru jer vremenski traje vrlo slično.

Put na sjever Tajlanda

Nakon što smo se naspavali u našem baznom hostelu i prepakirali torbe, opet smo ostavili nepotrebnu prtljagu na čuvanje, i krenuli smo na put za sjever. Kako je Ayuthaya poplavljena, prva destinacija nam je bio Sukhothai. Do njega smo se zaputili iz Bangkoka busom za svega 350 bahta po osobi za 1.razred, što uključuje i obrok u autobusu te ručak na stajalištu. Za 7 sati vožnje stigli smo u novi Sukhothai.

Gradić Sukhothai

Novi Sukhothai je gradić 15 kilometara od arheološkog starog Sukhothaija u kojem je većina smještaja. Sam po sebi ne nudi previše zanimljivosti pa smo se nakon lagane vožnje biciklima (koje smo dobili u hostelu besplatno na korištenje) i večere na neizostavnom večernjem marketu uputili na spavanje.

sukhothai
Večernji market u Sukhothaiju

Prvotna ideja je bila cijeli dan provesti u obilasku staroga Sukhothaija i zatim se uputiti noćnim autobusom za Chiang Mai, no kako stari grad ipak nije toliko zanimljiv (ili se barem nama, još pod dojmom Angkor kompleksa hramova u Kambodži tako činilo) obilazak se pretvorio u poludnevni pa smo već navečer stigli autobusom u Chiang Mai.

historijski_dio_sukhothaija
Stari Sukhothai

historijski_dio_sukhothaija2

historijski_dio_sukhothaija580

Što se tiče Sukhothaijevog historijskog dijela, stari grad čini arheološko nalazište površine od neka četiri kvadratna kilometra. Na samom ulazu nude se bicikli koje možete iznajmiti za 50 bahta/dan, šta svakako preporučamo jer znatno ubrzavaju put od jednog do drugog hrama koji su solidno udaljeni.

Neki hramovi su očuvaniji, dok je od drugih ostao samo mali segment (banalno rečeno, "hrpica kamenja"). Sve u svemu nije loše za vidjeti ako imate vremena, ali po našem subjektivnom mišljenju nije vrijedno skretanja s puta ako ste imali priliku provesti par dana obilazeći Angkor kopleks prije toga.

Grad Chiang Mai

Chiang Mai je drugi po veličini grad u Tajlandu i ovisno s kim razgovarate (vozač tuk-tuka, vlasnik hostela, turistički vodič) ima od 240.000 do 1.800.000 stanovnika. U svakom slučaju grad je definitivno vrijedan posjete, odiše posebnim štihom. Kompletan stari dio grada okružen je kanalima i ostatcima zidina, pa imate dojam kao da ste na otoku.

Ulice Chiang Maija su znatno čišće nego u ostatku Tajlanda, a klima je pogodnija pa se lakše spava (nalazi se na 350 metara nadmorske visine). Stari grad je prošaran hrpom prekrasnih hramova za koje se teško odlučiti koji je ljepši. Tako da smo prvi dan pošli u laganu šetnjicu.

ulica_chiang_mai
Ulica u Chiang Maiju

chiang_mai

chiang_mai_2

hram_chiang_mai
Hram u Chiang Maiju

unutrasnjost_hrama_chiang_mai

unutrasnjost_hrama_chiang_mai_2

Naravno, večer je bila posvećena noćnom marketu, ali za razliku od ostalih koje smo imali prilike upoznati, većinom kaotičnih, ovaj je bio puno uređeniji i čišći, s posebnim mirnijim zonama za sladokusce i odmor od kupovine.

Velika većina robe na štandovima je bila ručne izrade i pored gotovo svakog štanda ste mogli vidjeti i prodavača kako izrađuje to što prodaje, tako da je stvarno teško odoljeti i ne kupiti unikatnu sitnicu. Dovoljno je reći da smo tu proveli preko tri sata uz večeru u hodu bez da smo primjetili koliko je prošlo vremena!

prodavac_izraduje_nausnice_od_stakla
Prodavač izrađuje staklene naušnice

nocni_market_chiang_mai
Noćni market u Chiang Maiju

nocni_market_chiang_mai_2

Chang Mai je, osim što je sam po sebi lijep, i centralno mjesto za izlete po sjevernom Tajlandu. U ponudi možete naći svašta, što dvodnevnih, što trodnevnih trekinga džunglom, tečaj preživljavanja u džungli u trajanju od pet do sedam dana, dvodnevni boravak u kampu za trening slonova gdje učite kako jahati i dresirati slona (posebno preporučljivo svim udanim ženama), do jednodnevnih ili višednevnih vožnji džipovima po prirodi, kao i posjete faramama leptira, orhideja, kraljevstvu tigrova... O našim izletima po sjevernom Tajlandu čitajte u sljedećem putopisu!

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila