Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Tajnama Maya po Meksiku


Čarobni gradovi Maya

Nakon obilaska brojnih manjih meksičkih gradova uputili smo se dalje Yucatanom, regijom drevne kulture Maya. Obilazimo Uxmal, još jedan u nizu starih gradova Maya. Arhitekti Uxmala, jednog od najvećih i najljepših gradova na Yucatanu, razvili su stil koji se po širini podudara s pejzažom! Njihove se palače protežu na stotine metara i naslanjaju se na trgove široke poput nogometnih igrališta.

Patuljkova palača je prvo što se ugleda u Uxmalu. Razlikuje se od svih do tada izgrađenih piramida po tome što su joj temelji ovalni, pa konstrukcija podsjeća na stožac. U Uxmalu ima više vodoravnih zgrada nego piramida.

patuljkova_palaca
Patuljkova palača

uxmal

uxmal_2

Slijedi Kabah, gradić na svetoj cesti prema cenotama i Chicenu. Veliki hram s maskama boga Chaca najljepša je zgrada kulture Maya.

hram_maski
Hram maski

Na putu prema Meridi posjetili smo i Haciendu Ochil. Nekada se ovdje proizvodilo platno za jutene vreće od sisala. Sisal se dobivao od posebne vrste agave. Na tome su se obogatili. Danas je hacienda samo još jedna turistička atrakcija.

hacienda_ochil
Hacienda Ochil

hacienda_ochil_2
Hacienda Ochil

Merida

Stižemo u Meridu, glavni grad meksičke države Yucatan. Na glavnom trgu, Plazi Mayor, nalazi se najstarija katedrala u čitavoj Srednjoj Americi, za čiju je gradnju upotrijebljen kamen od piramida koje su se prije nalazile na području današnje Meride. Merida se još naziva i "bijelim gradom" zbog bijele odjeće Maya i zbog svojih kolonijalnih građevina.

merida
Merida

merida_katedrala
Katedrala u Meridi

Chichen Itza, sveti grad Maya

Na sjeveru poluotoka Yucatana, duboko skriven u beskrajnih šumama, smjestio se tajanstveni sveti grad Maya Chichen Itza, najpoznatiji lokalitet Maya i jedno od sedam novih svjetskih čuda.

Chichen Itza na jeziku Maya znači "blizu vrela plemena Itza" ili "usta bazena naroda Itza". U središtu se nalazi Piramida Kukulcan. Pernata zmija ili Quetzalcoatl, jedno je od vrhovnih božanstava Indijanaca Srednje Amerike, koja je kod ovdašnjih Maya poznata pod imenom Kukulcan. Kipova pernatih zmija ima sa svake strane svakog ceremonijalnog stubišta svake piramide u Chichen Itzi!

piramida_kukulcan
Piramida Kukulcan

piramida_kukulcan_2
Piramida Kukulcan

chichen_itza

Maye su poznate po tome da su imali odlično razvijen kalendar, a njega su koristili i u gradnji piramide. Svaka strana piramide ima 91 stepenicu, što zajedno sa završnom platformom, zapravo hramom, čini 365 dana, simbolizirajući dane u godini. Dokaz njihovom poznavanju astronomije su proljetni i jesenji ekvinocij, kada posjetitelji imaju priliku vidjeti jedinstvenu igru svjetla. Na te dane poseban položaj sunca stvori odraz Pernate zmije koja kao da se spušta po ceremonijalnim stepenicama, sve dok se ne spoji s isklesanom zmijskom glavom pri dnu stuba.

Maye su nam pripremile još jednu posebnost. Riječ je o akustici. Ako pljesnete dlanovima u podnožju piramide, ona će vam uzvratiti melodijom ptičjeg pjeva!

Malo dalje je Hram ratnika i Dvorana tisuću stupova. Na vrhu Hrama ratnika nalazi se Chac Mool, žrtvenik u obliku poluležećeg čovjeka na kojem su se žrtvovale na tisuće ljudi. Original Chac Moola smo vidjeli u Arheološkom muzeju u Mexico Cityju.

hram_ratnika
Hram ratnika

Pelota na mayanski način

"Juego de Pelota" je igralište za pelotu 135 metara dugačko i najveće je u majanskom svijetu. Još uvijek, nakon toliko stoljeća, visoko na vrhu bočnih zidova stoje veliki kameni kolutovi s rupom u sredini kroz koju su igrači morali ubaciti loptu veličine ljudske glave, a težila je oko 2 kilograma. Pri tom su mogli igrati samo ramenima i bokovima. Suparnici su se u sportskoj igri borili za vlastiti život. Naime, kapetan gubitničkog tima, a često i čitav tim bili bi žrtvovani bogovima!

Tu je i Caracol, zvjezdarnica za promatranje Venere, koja je u životu Maya bila od presudnog značenja. Pogledali smo i cenotu Segrado, prirodni bunar. Maye su pored žrtvovanja raznih vrijednih predmeta u ovom vrelu prinosili i ljudske žrtve bogu kiše Chacu.

caracol
Caracol

cenota_segrado
Cenota Segrado

Gradić Valladolid

Nastavljamo prema Cancunu. Putem se zaustavljamo u gradiću Valladolid, koji se nalazi na pola puta između Meride i Cancuna. To je mali gradić, koji datira iz ranih dana španjolskih osvajanja. Znamenitosti su mu cenote, krške jame, prirodna udubljenja koja grade jezera. Posjetili smo cenotu Dzinup. Neki su se i okupali u njoj!

Cancun, meksički raj za turiste

Stižemo o Cancun, turistički grad na obali Karipskog mora. Smješten u Rivieri Maya na početku otoka Yucatan, naziva se meksičkim Miamijem zbog svojih predivnih i brojnih bijelih plaža i kristalno plavog mora koji odaju ambijent Kariba.

Meksiko godišnje posjeti 20 milijuna turista, većinom Amerikanaca. Oni su zainteresirani samo za hranu, piće, seks i plažu. To je "all inclusive" u Cancunu. Europski turisti klasično ljetovanje kombiniraju s obilaskom značajnijih povijesnih lokaliteta. Mi smo ovdje boravili dva dana i bilo nam je sasvim dovoljno!

cancun_1
Bijele pješčane plaže u Cancunu

cancun_2

cancun_3

cancun_4

I što na kraju reći o Meksiku? Predivna zemlja, predivna priroda, prebogato kulturno-historijsko nasljeđe, veseli i dragi ljudi, savršeno Karipsko more, nestvarne plaže, očaravajući bijeli pijesak i nacionalni parkovi, ukusna i začinjena kuhinja, savršena pića, dobra muzika... Sve to je MEXICO!

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila