Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Šarmantni meksički gradovi


Jeste li već probali skakavce?

Nakon obilaska Mexico Cityja i Teotihuacana, o čemu ste mogli čitati u prethodnom putopisu krenuli smo u obilazak manjih meksičkih gradova. Obići ćemo i Palenque što je najznačajniji arheološki lokalitet klasičnog perioda kulture Maya kao i prekrasne slapove Aqua Azul.

Obilazak Taxcoa, grada srebra

Odlazimo prema Taxcu, gradu srebra, koji je uvršten u nacionalne spomenike. Popločane ulice vijugaju između kolonijalnih palača sve do Zocala i crkve sv. Prisce, bisera barokne umjetnosti. Građena je od ružičastog pješčanika i ubraja se među najljepše barokne crkve u Meksiku. Izgradio ju je Jos de la Borda pod geslom "Bog dao Bordi, Borda dao bogu". Borda je pronašao izuzetno bogat rudnik srebra, pa se gradnjom crkve zahvalio bogu.

Taxco je prekrasan kolonijalni gradić, koji me se posebno dojmio svojim uskim strmim ulicama po kojima jure "taxi-bube", tržnicom punom života gdje se šarene razne vrste voća i povrća, a u tacosima se jedu tortilje.

taxco_sv_prisca
Crkva svete Prisce

taxco taxco_2
Taxco

Obilazak Pueble

Slijedećeg dana nastavljamo naše putovanje prema Puebli, glavnom gradu istoimene države. To je plodna visoravan u podnožju vulkana Popocatepetl ("planina koja se dimi") i Iztacihuatl ("uspavana bijela ljepotica"). Grad je poznat po talavera keramici kojom su ukrašene mnoge zgrade.

puebla_2

puebla

puebla_3

Dan mrtvih u Meksiku

Sve je ukrašeno i spremno za Dan mrtvih, jednu od najvećih proslava u Meksiku. To nije oplakivanje onih kojih više nema, nego raskošno slavlje života i smrti uz ukrašavanje, ples i pjesmu. Koliko vole život i sve što im život daje, u Meksiku se osjeća u svakome dahu, u jarkim bojama, toplim i srdačnim pogledima, ljubavnoj pjesmi i strastvenom plesu.

Obilazak grada Oaxace

Sutradan nakon doručka vozimo se do Oaxace, "grad od žada", glavni grad države Oaxaca. To je tipičan meksički grad, miran i siguran za samostalna lutanja i istraživanja do kasno navečer. Glavna zbivanja se odvijaju na predivnome Zocalu. Tu je i jedan od najljepših samostana u Meksiku, Santo Domingo. U muzeju samostana izloženo je blago pronađeno u grobovima s Monte Albana, mnogo nakita od žada i zlata, te posmrtne maske.

santo_domingo
Santo Domingo

santo_domingo_2
Santo Domingo

Monte Alban, kulturni centar Zapoteka, izgrađen je na vrhu 400 metara visokog brijega s kojeg puca prekrasan pogled na dolinu Oaxace (ova je dolina prepuna plave agave od koje se proizvodi meskal i tekila), okolne planine i vulkanske vrhove. Nalazište se prostire na 22 hektara, na 1940 mnv, te uključuje središnji trg, dva glavna trga na sjeveru i jugu, piramide, palače, hramove, podzemne prolaze, grobnice, opservatorij i igralište za igru loptom.

monte_alban
Monte Alban

monte_alban_2
Monte Alban

Autentična i živopisna južna država Oaxaca, zemlja je čokolade i kave. Nadaleko je poznata po svojim "mole" umacima od čokolade ili raznog aromatičnog bilja.

Na tržnici se prodaju chapulines - karamelizirani skakavci, specijalitet Oaxace i deseci vrsta čilija. Čili se u Meksiku konzumira na razne načine: pije se s pivom, sipa po voću, stavlja u kavu, a djeca ga jedu u čokoladama i lizaljkama!

skakavci
Karamelizirani skakavci, popularni chapulines

monte_alban_3

Posebna predstava se radi za Dan mrtvih, kada navodno duše mrtvih posjećuju svoje kuće. Po šarolikim kolonijalnim kućicama Oaxace postavljeni su mali oltari ukrašeni cvijećem, svijećama i slikama svojih najmilijih, kao i predmetima koje su voljeli za života. Smrt je dio života i kao takva ona predstavlja meksički duh i tradiciju.

Savezna država Chiapas

Iz Oaxace preko Mexico Citya letimo do grada Tuxtla Gutierrez u saveznoj državi Chiapas, najljepšoj i najsiromašnijoj državi u cijelom Meksiku. Od aerodroma do starog kolonijalnog grada San Cristobal de las Casas vozimo se oko jedan sat autobusom.

Za ovaj grad kažu da je "najmeksičkiji" od svih meksičkih gradova. Odlikuje se interesantnom arhitekturom, popločanim uskim ulicama, impozantnom crkvom i prelijepim trgom, koji se svaku večer pretvara u tržnicu ručnih radova i nakita.

san_cristobal
San Cristobal de las Casas

san_cristobal_2

U ruralnim krajevima država Chiapas i Oaxaca žene prihod u kuću donose tkanjem tepiha, stolnjaka, odjeće i izradom nakita. Muževi trbuhom za kruhom odlaze ilegalno u SAD. I djeca ovdje moraju raditi, pa prodaju narukvice i ostale rukotvorine.

Kako bi se suprotstavili vlastima, u državi Chiapas, pojedine su se zajednice organizirale u pokret Zapatista. Nalaze podršku među majanskim stanovništvom i siromašnijim slojevima. Bore se za njihova prava i žele sami upravljati zemljom na kojoj žive. Južne se prašume zato smatraju opasnim za turiste. Mi nismo imali nikakvih problema.

Arheološko nalazište Pelenque

Chiapas je poznat po prirodnim ljepotama i arheološkim nalazištem Palenque. Na putu prema Palenqueu zaustavljamo se kod vodopada Aqua Azul. Slapovi su plavozelene boje, protežu se na 7 kilometara, okolna priroda je čarobna, a vlaga neizdrživa!

aqua_azul
Aqua Azul

aqua_azul_2 aqua_azul_3

Nakon razgledavanja i ručka nastavljamo vožnju i u poslijepodnevnim satima stižemo do Chan-kah resorta. Tu smo smješteni u prekrasnim bungalovima usred džungle, samo 3 kilometra udaljenih od lokaliteta Palenque.

palenque_chan_kah
Chan-kah

Palenque je najznačajniji arheološki lokalitet klasičnog perioda kulture Maya. Građevine Palenquea se nalaze raštrkane na 15 km2 površine, ali mnoge su još uvijek sakrivene u prašumi i potpuno nepristupačne turistima. Ovo je fascinantno majansko nalazište u potpunosti stopljeno s džunglom. Ne može se riječima opisati jedinstvena i monumentalna ljepota Palenquea. Od Hrama natpisa, zapravo mauzoleja Pakala II, najvećeg vladara Palenquea, grobnice Crvene kraljice, Hrama sunca do kompleksa Palača.

palenque
Palenque

hram_kriza
Hram Križa

hram_natpisa
Hram natpisa

hram_sunca
Hram Sunca

Meksički gradić Campeche

Nastavljamo naše putovanje i stižemo u Campeche, simpatičan gradić i luku na obali Meksičkog zaljeva. Stare zgrade obojene u raznovrsne boje odaju njegov kolonijalni duh. Na Zocalu se održava neka predstava, u crkvi vjenčanje. Ujutro, nakon ranog doručka, a prije nastavka putovanja, šećem obalom do centra i uživam u ljepoti jutra. Nema sinoćnje gužve, samo ja, ribič, džogeri i još po neki šetač koji voli ranojutarnje šetnje kao i ja.

campeche
Campeche

campeche_2
Campeche

U sljedećem putopisu pročitajte o obilasku Chichen Itza, tajanstvenog svetog grada Maya skrivenog u beskrajnoj šumi, kao i o obilasku drugih drevnih mayanskih gradova. Posjetila sam i popularno meksičko turističko odredište, Cancun, grad prekrasnih plaža, zabave i noćnog života!


SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila