Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Što posjetiti u New Yorku, 2.dio


Korisne informacije i linkovi

Brooklyn

Kada planiraš obilazak Brooklyna svakako uzmi sa sobom plan Brooklyna i Lower Manhattna (za Brooklyn je super kopirati stranicu 266/267 iz Eyewitness vodiča prevednog na hrvatski, lakše je nego nositi teški vodič cijeli dan).

Od bruklinske vijećnice prati plan grada - u svakom slučaju ciljaj na Montauge Street do obale East Rivera i uživaj u pogledu. Kreni prema bruklinskom mostu, ali uz put obiđi okolne ulice, jer je Brooklyn prekrasan.

brooklyn_1_flickr

brooklyn_bridge_2_flickr
Popularni most u Brooklynu

Kada stigneš ispod mosta u Old Fulton Street naći ćeš pizzeriju Grimaly's (www.grimaldis.com). Vidjet ćeš neuglednu kućicu s gomilom ljudi koji čekaju u redu za stol. Mene pizza baš nije oduševila, ali možda sam krivo naručila.

old_fulton_street_brooklyn_flickr
Old Fulton Street

Na most ćeš se popeti tako da kada izađeš iz pizzerije kreneš lijevo i ideš sve dok dođeš do mjesta gdje možeš proći ispod mosta - s druge strane su stube. Most je dug 1,5 kilometar, ali i duži s prilazima, no isplati ga se propješačiti.

Dok hodaš, s vremenom na vrijeme okreni se i pogledaj odakle si došao (to vrijedi i inače, jer uglavnom gledamo naprijed, lijevo i desno, a sasvim se druga panorama pokaže kad se okreneš i pogledaš što je iza tebe!).

Kada siđeš s mosta došao si u Civic centar. Ispred tebe u parku je gradska vjećnica (City Hall), a okolo su sudovi, policija itd. Na desnoj strani vidjet ćeš visoku zgradu s krovom koji izgleda ko svadbena torta. To je Municipal Building.

municipal_building_flickr
Pogled na Municipal Building s bruklinskog mosta

Cheese cake uz panoramu New Yorka

Kada ideš po Fulton Street prema South Street Seaport, tu su dokovi 17 i 18, gdje možeš sjesti na kolač od sira i uživati u panorami zbog koje se definitivno isplatio let preko Atlantika - www.southstreetseaport.com (no zbog kolača nije potrebno potegnuti čak do NYC, bolji ćeš sigurno naći u vlastitoj kući, ali kako kažu - kad si u New Yorku ponašaj se kao newyorčanin i jedi cheese cake).

Panoramski restoran The View

Na West 45. Street je ulaz u hotel Marriott Marquis (www.marriott.com). Na posljednjem katu je restoran koji se okreće The View (www.theviewnyc.com). Gore se ide pokretnim stubama i običnim liftom, a dolje panoranskim staklenim liftovima koji jure u holu hotela gore/dolje. Gore ne moraš jesti (švedski stol), a piće ima normalnu cijenu.

pogled_s_marriott_marquis_flickr
Pogled iz hotela Marriott Marquis

Izlet na Liberty Island i Ellis Island

U Battery Parku prođi kroz Vrt Nade u koji je premješteno Sunce, koje je stajalo do 11. rujna 2001. godine na trgu ispred blizanaca, i sada tako ranjeno stoji u Vrtu Nade. Nastavi zatim do Clinton Castle i kroz njega do doka na kojem te čeka brod za Liberty Island i Ellis Island. Sada se opet može popeti na krunu Kipa Slobode, ali uz prethodnu rezervaciju (www.statuecruises.com).

battery_park_flickr battery_park_2_flickr
Battery Park

battery_park_3_flickr
Battery Park

Ulica Broadway i Wall Street

Kada se vratiš na Lower Manhattan kreni natrag kroz Battery park do Bowling Green - tu počinje ulica Broadway koja ide dalje u + - beskonačno i tu se nalazi The Bull. Fotkanje obavezno! Tu je i Muzej Indijanaca sa lijepim postavom - ulaz je gratis! (www.nmai.si.edu)

bowling_green_flickr
Bowling Green

trinity_crkva_wall_street_flickr
Crkva Trinity

wall_street_flickr
Wall Street

Nakon indijanaca nastavi po Broadwayu do crkve Svetog Trojstva sa starim grobljem (www.trinitywallstreet.org). Preko puta crkve počinje Wall Street s burzom (na uglu s Broadway Street) i kipom Georgea Washingtona na mjestu gdje je položio predsjedničku zakletvu. Tu malo sjedni na stube i uživaj u pogledu na burzu (sa čuvarima naoružanima do zuba) i Wall Street.

Kreni dalje po Wall Street, ali prije nego skreneš lijevo u William Street okreni se prema crkvi Svetog Trojstva (to je još jedno mjesto za fotkanje). Po William Street idi kratko do Liberty Street - tu se nalazi Federal Reserve Bank u koju možeš ući, ali isto uz prethodnu najavu. (www.newyorkfed.org)

Chinatown u New Yorku

Chinatown šetnjom obiđi uzduž i popreko (savjetujem da se koristiš planom iz Eyewitness vodiča na str. 94/95, a svakako obiđi Mott Street, Pell Street, te Bloody Angel), skreni malo u zanimljiv i živahan Columbus Park, pa po Mulberry Street kreni u Little Italy - do Spring Street. Tu je između Mulberry Street i Mott Street najstarija pizzerija na Manhattnu Lombardi's - između moja dva boravka lokal je preuređen i proširen, a pizza je odlična www.firstpizza.com.

chinatown_flickr

"Ilegalna" točionica alkohola

Chumley's u Bedford Street na broju 86 (između Barrow i Grove Street) nema izvana nikakvu oznaku jer i dalje "glumi" ilegalnu točionicu alkohola - ali kad nađeš kućni broj 86, jednostavno uđi u doba prohibicije! Mi smo imali sreću da smo se priključili grupi s vodičem, pa nam je gazda otvorio ulaz u podrum odakle je piće stizalo s Hudson River, koja je u to doba bila puno bliže nego što je sad (u međuvremenu je grad proširen nasipavanjem). Ovo je bilo i omiljeno mjesto Hemingwaya.

East Village

U kvartu East Village nikako nemoj propustiti McSorley's Old Ale House u East 7. Street (između 2. i 3. Avenije) www.mcsorleysnewyork.com. Radi se o najstarijoj irskoj taverni u New Yorku.

east_village_flickr

U nastavku je St. Mark' place, mjesto gdje je nastao hippy pokret. Vrlo živopisno, nemaj straha ući u dućane iako prodavači izgledaju kao vanzemaljci, svi su jako ljubazni, vrlo je zanimljivo i živopisno.

st_marks_place_east_village_flickr

Na križanju 23. Ulice/Broadwaya i Pete Avenije nalazi se prvi newyorški neboder - trokutasti Flatiron Building. Možeš malo odmoriti u Madison Square Parku, a zatim ti predlažem da se prošećeš do dućana Abracadabra u West 19. Street, ako se već nije zatvorio. (www.abracadabrasuperstore.com)

O Times Squareu detaljne podatke naći ćeš na www.timessquare.com.

flatiron_building_flickr
Flatiron Building

madison_square_park_flickr
Odmor u Madison Square Parku

times_square_flickr
Times Square

Pročitajte i prvi putopis s korisnim savjetima, linkovima i informacijama o New Yorku!

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila