Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Hramovi skriveni u prašumi Kambodže


Mistična Kambodža

Nakon tri dana u Bangkoku i okolici, o čemu ste mogli čitati u prethodnom putopisu, odlučili smo se na petodnevni put u Kambodžu uz neizostavni posjet Angkor kompleksu hramova. Mali problem je što ne postoji direktna veza između Bangkoka i Siem Reapa u Kambodži (pored kojeg se nalaze spomenuti hramovi), odnosno postoji cestovna veza, ali prelazak granice mora biti pješke.

Put iz Tajlanda u Kambodžu

Najjeftinija varijanta je dovesti se tajlandskim javnim prijevozom do granice, već od 150 Bahat (30 kuna) i zatim kambodžanskim od granice za 10000 riala (15 kuna). No ova varijanta iziskuje odlazak na autobusni kolodvor i dosta gnjavaže pa smo se odlučili za varijantu prijevoza koju je nudio naš hostel za 400 bahta (80 kuna) do granice, zatim prijelaz granice uz vodiča i na kraju njihov bus od granice.

Cesta je vrlo kvalitetna i cijeli put je trajao oko šest sati. Čitajući forume može se doći do krivog dojma, naša isustva su vrlo pozitivna! Vodič nas je dok smo prijelazili granicu pokušao isplašiti, da umjesto busa odaberemo taxi za dodatnih 200 kuna. Bus je po njegovim riječima jako loš i spor, no nismo se dali nagovoriti na taxi i isplatilo nam se! Bus je ustvari kombi u kojem smo uz ugodno šaroliko društvo iz cijelog svijeta doputovali u Siam Reap.

Siam Reap u Kambodži

Siem Reap je gradić koji živi isključivo od turizma i prilagođen je turistima u potpunosti! No kako Kambodža ipak nije London ili Pariz, sve je to jakoo jakoo simpatično, puno štandova, barova, salona za masažu nogu, tijela ili čega god poželite na svakom čošku, a sve za smiješno male novce za naše prilike. U Kambodži još uvijek prosječne plaće ne prelaze 100 USD mjesečno, pa je njima i masaža od 2 dolara za 15 minuta preskupa.

Kao i u Tajlandu sve su cijene informativne i podložne više nego prepolavljanju, no kako je i početna vrlo niska, a vidjevši bijedu u kojoj žive, bude vam u jednu ruku i žao pretjerano se cjenkati! Dan smo završili odlaskom do grada u kojem je bila svečanost svjetla i vode, a sastoji se u puštanju vijenaca cvijeća sa svijećama niz vodu, grad je okićen poput naših za Božić i sve to skupa daje jedan jako lijep ugođaj.

siem_reap_festival_vode
Siam Reap, festival vode

Hramovi u Kambodži

Prespavavši u klimatiziranom apartmanu hotela s tri zvjezdice s doručkom za 8 dolara noć, krenuli smo u obilazak. Angkor Wat, najpoznatiji hram u Angkor kompleksu hramova, je samo jedan od mnogih sličnih, ali opet posebih. Za obići sve hramove ne bi bilo dovoljno niti sedam dana!

angkor_wat2
Angkor Wat

angkor_wat
Angkor Wat

Za obilazak Angkor kompleksa hramova postoji nekoliko opcija: rentanje bicikla (u tropima na +30 odmah je otpalo), cjelodnevni taxi za cca 20 dolara ili opcija za koju smo se mi odlučili, a to je privatni tuk-tuk vozač za 12 dolara koji vas vozi od hrama do hrama, čeka dok završite s obilaskom i ujedno služi kao turistički vodič!

U prvom danu obišli smo Angkor Thom, glavni grad Kmerskog carstva iz 12. i 13. stoljeća u kojem je posebno poznat hram Bayon, zatim smo otišli do Ta Phroma, meni najljepšeg hrama jer je skroz obrastao u prašumu što mu daje poseban ugođaj. Ovaj je hram proslavio film Tomb Raider za koji je u njemu snimano dosta scena.

ta_phrom
Ta Phrom

ta_phrom1
Ta Phrom

ta_phrom2
Ta Phrom

ta_phrom3
Ta Phrom

ta_phrom4
Ta Phrom

ta_phrom5
Ta Phrom

angkor_thom
Angkor Thom

majmuni_kod_angkor_thoma

bayon
Hram Bayon

Zatim smo posjetili Angkor Wat, najveći i najočuvaniji hram u regiji. Svi su hramovi okruženi prašumom tako da je uistinu poseban doživljaj popeti se na vrh hrama i vidjeti spoj hramova s nepreglednom prašumom! Dan smo završili odlaskom na Phnom Bakheng koji je na brdu, gdje smo gledali zalazak sunca. No kako u svim vodičima to mjesto preporučuju za promatranje zalaska sunca, nakraju je bilo toliko turista da je bilo zanimljivije slikati njih nego zalazak, koji sve u svemu i nije bio nešto posebno...

Drugi dan smo odlučili posvetiti manje poznatim hramovima i znamenitostima, tako da smo obilazak započeli na brdu Kbal Spean. Put vas vodi 1.500 metara hodom uzbrdo, uz riječicu punu brzaca i vodopada, a na samom se vrhu u riječnom dnu na stijenama nalaze izrezbareni razni hinduistički simboli i prikazi.

kbal_spean1
Kbal Spean

Sljedeći je bio Banteay Srei hinduistički hram posvećen Šivi, jako očuvanih rezbarija i znatno drugačiji od budističkih hramova koje smo obilazli dan prije. Nastavili smo s vrlo sličnima, Banteay Samre, Pre Rupom i još nekolicinom kojima nismo zapamtili imena.

banteay_samre
Banteay Samre

banteay_samre2
Banteay Samre

banteay_srei
Banteay Srei

banteay_srei2
Banteay Srei

ne_znam_kako_se_ovaj_zove

Uglavnom, svakako bi preporučili svakome tko dolazi pogledati kambodžanske hramove da odvoji barem dva dana, jer koliko god hramovi bili slični svaki ima svoju posebnost. Veliki razvikani hramovi vrve turistima, ali svakako ih se isplati vidjeti, dok drugi manji koje smo obilazili drugi dan sadržavaju posebnu dozu mističnosti jer je znalo biti situacija da smo skoro sami u cijelom hramu.

Večer smo začinili odlaskom na ples Apsara, tradicionalni kambodžanski ples uz švedski stol sa svim zamislivim i nezamislivim delicijama kmerske kuhinje koje smo po redu degustirali.

ples_apsara

U sljedećem putopisu povesti ćemo vas na krstarenje jezerom i rijekom i prikazati vam život u glavnom gradu Kambodže, Phnom Penhu.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila