Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Vrući studeni u Bangkoku


Potpuno drugačiji svijet

Putovanje iz Zagreba za Bangkok

06.11.2011. godine krenuli smo na naše putovanje dugo 30 dana po Tajlandu i Kambodži. Sve je počelo mjesec i pol ranije rezervacijom povratnog leta iz Zagreba za Bangok preko Istanbula za dvoje, po cijeni od 11.004,00 kn uključujući sve takse i namete...

Kako se približavo dan polaska uzbuđenje je raslo, a sve je kulminiralo pet dana prije leta kada su javili da nam je let otkazan. Prebacili su nas na drugi let, dan poslije predviđenog! Nakon 20 minuta pregovaranja sa službenicom Turkish airlinesa uspjeli smo dogovoriti novi termin, 05.11., što je značilo dan više na putu, odnosno polazak dan ranije. Jupiii! Sam let je prošao izrazito ugodno, iz Zagreba do Istanbula smo stigli za dva sata, potom pričekali dva i pol sata na aerodromu, potom još devet sati leta do Bangkoka. Sve u svemu za proputovati preko 7000 kilometara prava sitnica.

bangkok

bangkok2

wat_arun_hram_zore
Hram Wat Arun

U Bangkoku je ljeto, kod nas zima i magla!

Pravi šok doživjeli smo sletivši u Bangkok na temperaturu od 33 celzijevca u dugim hlačama i rukavima! Bangkokški aerodrom ja jako moderan i lako se snaći na njemu, tako da smo bez većih problem podigli novac na bankomatu, obavili sve carinske formalnosti i za tren oka se našli pred aerodromom u pregovorima s taxistima oko cijene do hostela.

Na kraju je dogovor pao s jednim za 350 Bahta, što je otprilike 65 kuna za vožnju od oko 25 kilometara. Prvotni strah da nam je hostel poplavljen (jer sve televizije javljaju već tjednima o najgorim poplavama u Bangkoku u zadnjih 100 godina) zamjenilo je oduševljenje jako ugodnim dočekom i divnim domaćinima! Za 7 eura po noćenju smješteni smo u apartmanu s klimom!

Tuk-tuk vozači u Bangkoku

Raspremivši se, još umorni od puta i u šoku što zbog vrućine što zbog vremenske razlike (+6 sati u odnosu na Hrvatsku) odlučili smo se za kratku šetnjicu gradom. Nakon svega par minuta na foru su nas uhvatli tuk-tuk vozači (tuk-tuk je nešto kao otvorena taxi trokolica), koji vas za zbilja sitnu lovu vozaju od znamenitosti do znamenitosti i pri tome vas lijepo čekaju da završite s razgledavanjem svake!

ulica_u_bangkoku
Ulica u Bangkoku

ulica_u_bangkoku2

Ako nemate vremena morate dobro paziti, jer stvar je u tome da osim što vas odvezu od točke A do točke B gotovo uvijek stanu i na točku C i D po svom izboru (što su u našem slučaju bile neka krojačka radnja i tvornica nakita od dragog kamenja), jer od vlasnika tih mjesta dobivaju kupone za besplatno gorivo. Isto je i ako vas odvezu u turističku agenciju TAT. Tako da dok objasnite prodavačima da vas to što nude zapravo ne zanima i da nemate što više pitati u turističkom uredu jer ste sve već pitali u prethodna dva, prođe barem desetak minuta vašeg dragocjenog vremena!Ipak, obzirom da smo mi imali vremena sve skupa nam je bilo veoma zanimljivo, pomalo smiješno i zabavno.

Kraljevska palača u Bangkoku

Idući dan smo si odvojili za posjet Kraljevskoj palači, prekrasnom kompleksu građevina u sklopu kojeg je i smaragdni buda, isklesan iz jednog komada tog dragocijenog materijala. Isti smo dan posjetili poznati hram What Pho, s ležećim budom dužine 37 metara i visine 3 metra. Obišli smo još nekoliko hramova, ali s hramovima je kao i s crkvama, kad vidiš par vidio si sve.

grand_palace
Kraljevska palača

grand_palace2

grand_palace3

grand_palace4

what_pho
Hram What Pho

Predvečerje smo ostavili za laganu šetnju, no na našu sreću i oduševljenje slučajno smo nabasali na veliki budistički festival koji se održava svakog studenog, tako da je cijelo područje oko hrama Golden Mounta u samom centru grada pretvoreno u veliki sajam s hrpom štandova zabavnog, prehrambenog ili trgovačkog sadržaja, koji vas jedostavno obuzme šarenilom, smijehom i mirisima delicija tajlandske kuhinje. Sve smo začinili večerom od skakavaca (jako ukusni) i crvića (bezukusni), jako friganih i zaslađenih.

budisticki_festival
Budistički festival

prodavacica_ulicnih_delicija
Prodavačica uličnih delicija

Plutajuća tržnica

Zadnji dan u Bagkoku smo odlučili posjetiti plutajuću tržnicu, no kako je bangkoška tržnica zatvorena zbog poplava uzeli smo poludnevni izlet do najveće dostupne u Tajlandu udaljene nekih 100 kilometara od Bangkoka. Jedinstven je osjećaj polako ploviti u čamcu obilazeći štandove uz rijeku, kao i kupujući ručak od prodavača iz drugih čamaca pretvorenih u prave male plutajuće kuhinje!

plutajuca_trznica2

plutajuca_trznica580

Nažalost, ovdje je kao i s većinom tradicionalnih običaja koji kada postanu zanimljivi turistima budu pretvoreni u zabavu za njih te izgube svoju tradicionalnu čar, tako da 90% robe na tržnici čine suveniri i hrana i jako je malo tradicionalnog ostalo, no ipak je doživljaj tu.

Vrativši se u hostel još smo malo istraživali ulice Bangkoka, a potom se spakirali za put u Kambodžu u kojoj smo naumili provesti idućih pet dana. Sve u svemu Bangkok je destinacija koja vas vjerojatno neće oboriti s nogu (naravno, ovisi o ukusima), ali je lijep uvod u drugačiji svijet od onoga kojeg imamo prilike vidjeti u Europi. Nakon Bangkoka došlo je vrijeme da otputujemo u Kambodžu. O tome čitajte u sljedećem putopisu!

selo_uz_rijeku
Selo uz rijeku

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila