Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Koliko znate o Hvaru?


Zaželite se mora i sunca

Ljeto i Hvar su dvije riječi koje uvijek idu jedna uz drugu. Što znate o Hvaru, osim da je najsunčaniji hrvatski otok. Evo nekih zanimljivosti koje smo pronašli. Krenimo od nekih poznatih činjenica.

hvar_580

hvar_3_flickr

hvar_5_flickr hvar_6_flickr

hvar_7_flickr

Svi volimo reći kako je Hvar najsunčaniji hrvatski otok s 2700 sati sunca godišnje, ali isto tako je i najsunčaniji otok u Europi.

Jedno od prirodnih obilježja je lavanda, ljubičasta polja lavande. Ako posjetite Hvar, jedan od suvenira je ručno pakirana lavanda koja će sigurno naći mjesto u vašem domaćinstvu ili ormaru. Lavanda cvijeta ljeti, a ljekoviti cvijet lavande se treba ubrati čim procvjeta.

Na Hvaru nema snijega! Ako ga doživite tijekom zime, taj dan nećete morati platiti smještaj.

Hvar vuče ime od grčkog naziva Pharos, a Grci su nastanili otok 384. godine prije Krista.

Jedan policijski činovnik iz Hvara, točnije Ivan Vučetić, prvi je u svijetu usavršio metodu identifikacije - daktiloskopiju, temelj današnjeg rada sudskomedicinskih ustanova.

Znate li da je pokraj današnjeg otočića Šćerdo odigrana jedna od najvećih morskih bitki Rimskog carstva? Točnije, 47. godine prije Krista Cezarova mornarica porazila je Pompeja i njegove podanike, a na otoku Šćerdo bila je smještena rimska Tautida.

Najstarije kazalište u Europi nije u Engleskoj ili Francuskoj, već u Hvaru, a nastalo je 1620. godine.

Hvar je danas popularno mjesto za turiste, ali Hvar i turizam su priča  koja traje još od početka 19. stoljeća. Naime, 1903. otvoren je prvi hotel koji se zvao Elizabeth, a  danas se zove Palace.

Znate li da je najveći hrvatski trg hvarska pjaca?

Ljubitelji sporta znaju tko je Igor Tudor, ali znate li da prezime Tudor u Milni na Hvaru ima veze s engleskim vladarima Tudorima? Postoje priče da je prije stotine godina engleski ratni brod potonuo blizu Hvara, a član engleske kraljevske obitelji Tudor doplivavši do obale uspio spasiti. Nije odlučio vratiti se u Englesku, jer se zaljubio u Hvar!

Jedan od svjetski najpoznatijih prikaza Posljednje večere (autor Matteo Pontoni), nalazi se Franjevačkom samostanu u Hvaru.

Kraljičina vodica je karakterističan hvarski proizvod. Radi se o destilatu ružmarinova ulje koji se proizvodi u ljekarnama od najmlađih vrhova ružmarina.

hvar_8_flickr hvar_9_flickr

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila