Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Prekrasne panorame Kitzbühela


Putovanje do alpskih panorama

Prije nego što vam opišem kako je Kitzbühel na mene ostavio samo najbolje dojmove, možda ne bi bilo loše da poslušate kako smo se kolege i ja odlučili jedan vikend provesti u hladnom skijaškom Kitzbühelu.

Bila je to neka vrsta neslužbenog teambuidlinga, a otišli smo tamo jer smo htjeli pogledati mješovito europsko prvenstvo u curlingu. Ajme meni, pa zašto ste to išli gledati, pitate se sada. Ne pitajte, ako vas stvarno zanima, pročitajte priču na narednoj stranici.

Kitzbühel je hram austrijskog,
ali i svjetskog skijanja te svaki
pobjednik skijaške utrke Svjetskog
kupa u Kitzbühelu ostaje
zapamćen u svim knjigama.
Kitzbühel je gradić na sjeveru Austrije koji službeno ima oko 8.000 stanovnika, no tokom zimskih praznika taj broj postane daleko veći. Uzmite u obzir da ovdje ima jako puno vikendica koje su stvarno idilične. Uzmite u obzir skijaše koji dolaze na svjetski poznate skijaške staze.

Zašto smo i kako posjetiti Kitzbühel?

Prije svega, zbog prekrasnog pejzaža, idilične atmosfere gradske jezgre te nevjerojatnog alpskog zraka. Smještaj smo pronašli na stranicama grada (www.kitzbuehel.com) u kući Haus Meier. Ljubazna Irene nas je uputila kako doći do apartmana, odnosno stana unutar kuće tipične alpske gradnje. Za nekih 100 eura na dan možete iznajmiti veliki apartman za pet odraslih osoba s tri sobe, kuhinjom, blagovaonicom i dvije terase. Stan je bio kompletno namješten i uređen u tipičnom alpskom stilu.

Do Kitzbühela smo od Zagreba putovali autom. Uzmite u obzir da smo na gorivo potrošili oko 150 eura, plus na vinjetu i prolaz tunelom nekih 20-30 eura. Ako računate da nas je bilo petero članova ekspedicije, dolazi se do cifre od nekih 75 eura po osobi.

Budući smo Kitzbühel posjetili krajem rujna, u gradu nije bilo snijega, no putujući petkom navečer vidjeli smo kako Austrijanci znaju zašto sezona zimskih guma počinje tokom rujna. Temperature krajem rujna se kreću oko 4-5 stupnjeva ujutro (dnevna do 12-13) te nema puno turista. Ono što će svakog posjetitelja ovog prekrasnog malog austrijskog alpskog grada fascinirati je nevjerovatna čistoća grada i okolnih planina.

Kitzbühel - Kuća Meier Kitzbühel - Kuća Meier Kitzbühel - tipične kuće alpske arhitekture

Kitzbühel - tipične kuće alpske arhitekture Kitzbühel - tipične kuće alpske arhitekture Kitzbühel - tipične kuće alpske arhitekture

Posjet vrhu Kitzbühela

Kada sam u ovom mini putopisu već toliko puta spomenuo planine i prirodu, red je da prvo istaknem vrhove Kitzbühela između kojih se smjestio grad. Prije svega tu mislim na Kitzbüheler Horn (1996m) i Hahnenkamm (1712m). Prvi je najviša točka na kojoj se nalazi televizijski toranj i povezan je s gradom pomoću moderne žičare, no onaj koji je pobudio naš interes je slavni Hahnenkahm, vrh na kojem se nalazi staza spusta gdje su kojoj su veliki skijaši poput naših Kostelića ostvarili zavidne rezultate.

Do startne kućice skijališta vozi žičara čije kabine nose ime i prezime svih skijaša koji su pobijedili na nekoj od utrka Svjetskog kupa u Kitzbuehelu. Koliko se sjećam, Ivica je tek 2010. prvi put osvojio prvo mjesto u Kitzbuehelu pa valjda sada i on ima svoju kabinu. Ako posjećujete Hahnenkamm izvan vremena skijaških utrka, tada se možete popeti do startnih kućica, odglumiti start i spuštanje po strmini spusta.

Na vrhu ćete se iznenaditi čistim zrakom, čistoćom prirode, pogledom na mistične vrhove. Jedina stvar koja može smetati je miris kravljeg izmeta, no nakon pola sata ćete tu aromu početi doživljavati kao dio ugođaja. Za one koji ne znaju, na planinama Kitzbühela su snimane scene filma "Moje pjesme, moji snovi". Bio sam uvjeren kako je Hahnenkamm ugostio glumce iz uvodnih par minuta filma.

Kitzbühel - planina Hahnenkamm, "hram austrijskog skijanja" Kitzbühel - planina Hahnenkamm Kitzbühel - vrh Kitzbüheler Horn (rog)
Kitzbühel - planina Hahnenkamm Kitzbühel - planina Hahnenkamm, panorama Kitzbühel - planina Hahnenkamm i krave pod ručnom
Kitzbühel - planina Hahnenkamm, kućica za spust Kitzbühel - planina Hahnenkamm, kućica za spust Kitzbühel - planina Hahnenkamm, žičara s imenima skijaša

Što valja posjetiti u Kizbuehelu?

Osim žičare (koja se plaća par eura) i posjete planinske panorame,Berghaus Holzmeister gostionice na Hahnenkammu, isplati se posjetiti prekrasni centar grada, jako lijep primjerak alpske arhitekture. Valja posjetiti i crkve Svete Katarine i Svetog Andrije iz 13. stoljeća.

Noćni život

Što se tiče noćnog života, otišli smo u lokalni pub i kafić Beck's. Iznenadili smo se koliko mladih Austrijanaca, ali i Nijemaca izlazi van. Bavarska je jako blizu Kitzbühela te mnogi mladi Nijemci odlaze van preko granice jer im je jeftiniji izlazak nego odlazak u recimo München. Cijene pića i hrane su tipične za Austriju ili Njemačku. Pića su od 3-4 eura pa nadalje.


SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila