Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Grčki Meteori, stijene i meditacija


Meteori, tišina, utjeha i duhovni mir

Nakon osvajanja vrhova Bugarske i uspona na veličanstveni Olimp, mjesto gdje žive grčki bogovi, uputili smo se prema Meteorima. Meteori u Grčkoj idealno su mjesto za duhovno uzdizanje i meditaciju.

Ovo slikovito mjesto je zapravo grupa visokih i nepristupačnih stijena oivičenih manastirima. Ovaj predio je potpuno očaravajući i nestvaran, možda čak i jedan od najljepših na svijetu. Kao prirodni fenomen, Meteori su svakako jedinstveni!

DSC03568
Ovdje, na ovim jalovim stijenama koje su postale palače za tisuće isposnika, pravoslavni monasi uče da budu mudri u mislima i skromni u uvjerenjima.

DSC03546

Meteori su od 11. stoljeća snažan monaški centar koji je istovremeno mjesto za molitve, mjesto gdje se jača volja i učvršćuje vjera, i mjesto u kojem je neophodno biti poslušan. Meteori su i centar koji svojom jedinstvenom "kamenom šumom" privlači na tisuće posjetitelja iz cijelog svijeta.

Neobičnost i veličanstvenost ovog mjesta, mir i sigurnost koje ovdje vladaju, kao i želja mnogih ljudi da napuste ovosvjetovna bogatstva i osame se na izoliranim mjestima, stvorili su manastire Meteori. Kako je vrijeme prolazilo Meteori su postali snažan magnet koji privlači ljude kao duhovna oaza. U Meteorima su mnogi putnici života pronašli psihičku utjehu i duhovni mir.

DSC03551
Čak i danas stijene Meteora su arena za oštrenje duha i vjere, pročišćenje od grijeha i mjesto za oblikovanje ličnosti.

DSC03555

Tamo gore samoća i tišina su pravilo. Gdje god da pogledaš osjeća se jedinstveni mir i blagost.

DSC03561

Nakon obilaska Meteora krećemo na dugi put preko Makedonije, Albanije do Crne Gore i Žabljaka na Durmitoru. Tu smo prespavali i poslije doručka krenuli prema Tari na rafting. Poslije raftinga ručak i povratak preko Bosne u Hrvatsku.

Tako je završilo naše desetodnevno planinarsko-turističko putovanje. Bilo je savršeno!

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila