Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Osvajanje Olimpa i pogled za bogove


Vihren, Poležan, Bezbog i Olimp

U prethodnom putopisu o osvajanju vrhova Balkana mogli ste čitati o bugarskim vrhovima Musali i Maljovici kao i o stobskim piramidama i Rilskom manastiru. Slijedi nastavak ovog zanimljivog putopisa koji će oduševiti sve ljubitelje planinarenja i prekrasnih fotografija!

Vihren (2914 mnv)

Planina Pirin nazvana je prema Perunu, vrhovnom slavenskom bogu, bogu groma i munja. Većina Pirina je zaštićeno područje nacionalnog parka. Najviši vrh je Vihren. Planina je poznata po 176 planinskih jezera, koja Bugari nazivaju "očima planine". Najznačajniji turistički grad je Bansko koji rapidno raste. Stari dio je prepun mehana, a novi dio hotela, apartmana i pansiona i zastrašujući je. Kažu da zimi ovdje boravi i do 100.000 turista!

Za uspon na Vihren treba oko tri sata. Zadnji dio, oko jedan sat, naporniji je. Hoda se cik-cak po ogromnoj kupoli.

DSC03219
Hiža Vihren

DSC03241
Zadnji, najteži dio uspona na Vihren

DSC03242 DSC03261
Na vrhu Vihren. Magla se razmaknula i cijeli se vrh pokazao. Čudan je i ćudljiv Vihren. Nama je dozvolio da ga osvojimo.

Poležan (2851 mnv) i Bezbog (2645 mnv)

Poležan je jedan od najljepših vidikovaca na Pirinu. Od kuće Bezbog i istoimenog jezera stiže se do vrha za oko dva sata.

DSC03311
Kuća i jezero Bezbog

Vrh je u biti kupola napravljena od kamenja. S vrha se pruža prekrasan pogled na pirinska jezera, vrhove Bezbog, Kajmakčalan i na Vihren. Vrijeme nam je išlo na ruku, tako da smo uživali u lijepom pogledu.

DSC03357 DSC03363

DSC03365
Još jedan pogled na vrh Bezbog

OLIMP, sjedište grčkih bogova

Olimp se nalazi na Tesaliji. Četiri petine grčkog kopna je planinsko ili poluplaninsko, no more je odasvud vidljivo. Olimp, ujedno i nacionalni park, je najviša i najljepša grčka planina, jedan od malobrojnih primjeraka netaknute prirode, a od 1983. godine je pod zaštitom UNESCO-a. Ljudska noga je na vrh Olimpa kročila tek 2. kolovoza 1913.god. Na Olimpu postoji 46 vrhova viših od 2000 i 47 viših od 1000 mnv!

U Litohoro smo stigli u popodnevnim satima i autobusom otišli još 18 km u planinu do odmorišta Prionija (1100 mnv), što je zadnja točka do koje se može doći vozilom.

DSC03412

DSC03414 DSC03419

Uspon do doma je šumovit, staza je široka, ima postavljenih klupa za odmor, ali nama je bilo naporno jer je uspon konstantno pod kutom. Trebalo nam je tri sata do doma.

Dom je jedan od najljepših u kojima sam bila. Sanitarni čvor savršeno čist, hrane i pića ima po izboru i nije preskupo. Ujutro ustajanje u 5 sati, rani doručak i put prema vrhu.

DSC03440

Danas nas čeka naporan dan. Uspon do vrha, povratak u dom po stvari i odmah silazak do odmorišta Prionija, gdje nas čeka autobus.

Cijelim putem najviši vrh Olimpa, Mytikas (2917 mnv) nalazi nam se s desne strane. Staza je relativno jednostavna i puna krasnih i otvorenih pogleda. Prvo se dolazi na Skalu (2866 mnv), a prije samog izlaza na vrh staza postaje oštrija, sipar i potreban je oprez! Vidjeli smo puno divokoza. Do Skale nam je trebalo oko dva sata.

DSC03500
Skala (2866 mnv) - ovdje smo ostavili ruksake i štapove i nas 19 je krenulo u osvajanje Mytikasa - drugog najvišeg vrha na Balkanu

Uspon je vrlo strm i zahtjevan. Da je to Slovenija osiguranja bi bilo ko u priči, no ovdje ga nema, pa treba biti jako pažljiv. Spretni se na vrh popnu za pola sata. Nama je trebao jedan sat.

DSC03455

DSC03461 DSC03482
Na vrhu Olimpa

A što reći? Osjećaj da si gore sa svim grčkih bogovima je fantastičan. Ostavljamo svoje tragove u upisnoj knjizi koja je prepuna raznih rukopisa i jezika, slikamo se i polako i oprezno započinjemo silazak sa vrha. Vrijeme je bilo savršeno. Bogovi su nam dozvolili da se popnemo na vrh Olimpa, a u povratku su nam poslali oblake, tako da nam nije bilo prevruće pri silasku.

U domu kratko odmaramo, uzimamo svoje stvari i nastavljamo silazak prema autobusu. Krećemo prema Paraliji na Egejskom moru, gdje ćemo se okupati i prenoćiti. Ujutro krećemo prema čudesnim Meteorima. O Meteorima više u sljedećem putopisu.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila