Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Nova godina u Rimu


Vječni Rim

U Rim smo stigli u večernjim satima, nakon sva i pol sata vožnje od Pompeja. Lagano smo pronašli hostel te parking na cesti ispred. Još nam je ostalo vremena i za noćnu šetnju po Rimu. A trebam li uopće o njemu posebno pričati?

Trg

P1025069

Kada dođete u Rim imate osjećaj da ste sve to već negdje vidjeli (i jeste, na satovima likovne umjetnosti, u filmovima, na fotografijama s putovanja vaših prijatelja...). Po Rimu se lako kretati, možete pješice obići većinu centa, jedino je put do Vatikana zahtjevniji pa je zato tu metro.

Vrijeme nas je dobro poslužilo, temperatura oko 13 celzijevaca, sunčano, pa smo dosta šetali. Dva puta smo pokušali ući u Vatikanski muzej, no blagdansko vrijeme je učinilo svoje te su nas ogromni redovi u kojima se čeka i po pet sati obeshrabrili, to ostavljamo za idući dolazak!

vatikan pieta

katedrala_sv.petra

Što treba posjetiti u Rimu?

A u Rimu ćete htjeti vidjeti sve. Kamo god krenete nešto je za posjetiti. Koloseum također iziskuje živce za čekanje u redu, mene osobno nije posebno impresionirao, ali kako doći u Rim a ne posjetiti Koloseum?

koloseum

koloseum_dno

Tu je i Foro Romano, Fontana di Trevi, Domus Aurea, Panteon, Trajanovi stupovi, Trajanova tržnica, Rimske katakombe, Circus Maximus, Konstantinova vrata, Bocca della Verità, brojni obelisci, prekrasni trgovi ( Piazza Navona, Piazza di Spagna, Campo de' Fiori, Piazza Venezia, Piazza Farnese i Piazza della Minerva, Piazza della Republica, Piazza del Popolo), Castel Saint Angelo, Muzeo Nazionale... Grad vrvi životom, turistima, slatkim restorančićima, šopingholičarima u Via del Corso...

Bocca_dela_verita PC304787

foro_romano

PC304701

Most_na_rijeci_Tiber

piazza_del_popolo

pogled_na_vatikan_s_castelo_sant_angelo

Navečer zabava s društvom u hostelu

Svake večeri smo se vraćali u hostel na večeru, pasta milanese i vino, osim utorkom kad je domaća pizza i pivo, više ritualno kao i ostali sustanari, te smo se izvrsno zabavljali u društvu Engleza, Rusa, jednog Ukrajinca, te cijele horde Brazilaca i izmjenjivali dojmove. Tih pet dana smo bili kao jedna šarolika obitelj, neka tad sklopljena prijateljstva su ostala i trajna.

Na sam doček Nove Godine nakon fešte u hostelu otišli smo do Koloseuma, no nastup nama nepoznatog talijanskog izvođača nas baš i nije oduševio.

Rim je grad brojnih mogućnosti, u koji se iznova vraća s jednakim oduševljenjem. Zadnju noć prije odlaska smo pogledali "La Traviatu" Giuseppe Verdija, u Chiesa di san Paulo Entro le Mura, protestantskoj crkvi u kojoj se redovito održavaju izvedbe opera po pristupačnim cijenama. Potom smo zadovoljni i pomalo pospani nešto iza ponoći krenuli prema Zagrebu.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila