Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Capri, Vezuv i Pompeji


Popularna talijanska turistička odredišta

Izlet iz Napulja na otok Capri

Jedan dan boravka u Napulju iskoristili smo za odlazak trajektom na otok Capri, slavnu turističku destinaciju bogatih. Trajekti za Capri voze često, a sama vožnja traje oko sat i pol, za mene mučnih zbog velikih valova, ali isplatilo se.

Pogled_Capri

Pogled_na_Capri

Unatoč tome što je bio prosinac, na Capriju je vladalo proljeće, lijepa priroda uz obilje cvijeća i zelenila, mir, brojne šetnjice okolo otoka pa i zahtjevnije rute za one sklone planinarenju. Obišli smo dva gradića Capri i Anacapri, jeli prefinu domaću čokoladu od naranče i limuna koja se može kupiti u anacaprijevim brojnim suvenirnicama, te se pokušali uspeti žičarom do vidikovca na samom vrhu otoka no bezuspješno jer je puhao jak vjetar pa su obustavili rad. Obišli smo Vilu San Michell koja nas je očarala vrtovima i pogledom.

setnjica_po_Capriju Vila_San_Michelle

setnjica_oko_Caprija

Casa_Rossa_u_Anacapriju

Talijanski vulkan Vezuv

Odjavivši se iz hostela i pozdravivši s Napolijem, u rano smo jutro krenuli prema Vezuvu, poznatom talijanskom vulkanu koji od 1944. godine nije eruptirao, ali i dalje predstavlja veliku opasnost za stotine tisuća stanovnika napuljske regije koji teško da mogu izbjeći prijeteću prikazu koja dominira horizontom svojom grandioznom pojavom.

Put od Napulja do Vezuva je jednostavan automobilom, pred samim vrhom je parkiralište za turističke autobuse i automobile, a potom se uspon nastavlja pješice do kratera nekih 20 minuta. Poseban je osjećaj šetati se po ugasloj lavi specifične bakreno-smeđe boje te zavirivati u krater s čijih se bočnih strana probijaju stupovi prijetećeg dima.

Krater

Krater3 krater__2_

Na samom vrhu postoji nekoliko štandova gdje možete kupiti razne suvenire izrađena od vulkanskog kamena. Pogled s vrha je nevjerojatan te smo jednu od klupa odlučili iskoristi za doručak te čas pogledavali u krater, čas na panoramu Napulja i okolice koja se prostirala kao na dlanu! Izabrali smo pravi trenutak jer uskoro potom nas je ovio oblak smanjujući vidljivost te smo polako krenuli maglovitom stazom prema nastavku putovanja.

pogled_s_vezuva

Pompeji, zakopani grad

Nakon obilaska Vezuva krenuli smo prema Pompejima. Osim Pompeja tu je i manji, ali navodno očuvaniji Herkulanej, kojeg je zatrpalo blato velikom brzinom te je ostao konzerviraniji. Nakon prvotne ideje da u jednom danu obiđemo i Herkulanej, brzo smo uvidjeli manjkavost takve ideje. Trebalo nam je mnogo da pronađemo pravu cestu za Pompeje, gubili smo se u lošim putokazima pa zaglavili u gužvi na cesti.

Po dolasku na odredište budite oprezni ukoliko putujete automobilom. Naime, sa svih strana će vas zaustavljati zaposlenici okolnih restorana koji će vam nuditi povoljni obrok uz besplatan parking. S obzirom da smo došli neinformirani te sa zakašnjenjem koje nam je ostavilo ograničeno vrijeme obilaska Pompeja, to nam se to učinilo kao dobra ideja. Na kraju dana smo pojeli preskupi neukusni obrok u pretjerano ušminkanoj, ali ipak običnoj pizzeriji. No kada smo saznali cijenu hrane, te htjeli platiti samo parking, izračunali su nam nevjerojatno veliku cifru te smo tako bili primorani koristiti usluge restorana.

pompeji

pompeji2

pompeji3

pompeji4

pompeji5

Sami otkopani Pompeji su ogromni kompleks kroz koji smo šetali šest sati i to nam nije bilo dovoljno! Poseban je osjećaj šetati tim drevnim ulicama i zamišljati kako je nekada život izgledao u tom gradu koji je u trenutku neposredno pred uništenje 79. godine n.e. brojao nevjerojatnih 20.000 stanovnika! Još je mnogo toga zakopano, a veliki dio iskopina se polako restaurira. Zanimljivo je kako stari grad okružuju moderne stambene zgrade gdje ljudi žive doslovno udaljeni širinom ceste od takve teške prošlosti.

Potom smo nastavili, još pod dojmovima, put prema Rimu. O obilasku Rima više u sljedećem putopisu.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila