Mjesto za sve ljubitelje putovanja

Napulj, grad kriminala i mafije


Napulj, šarmantni grad pohaban godinama

Nakon obilaska Firence i San Gimignana krenuli smo u Napulj. Dolazak u Napulj oko 22 sata bio je jednostavniji od očekivanog. Odmah vas šokira količina oštećenih automobila na cesti! Ovdje su prometni znakovi, uključujući i semafore, samo preporuke, a ne obveze ponašanja na cesti, budući da svi voze kako im se svidi. Pravo je čudo da nema više ozbiljnijih nesreća!

Napuljska_uli_ica Napuljska_uli_ica2

Naš hostel i njegov zanimljiv vlasnik

Hostel nam je bio u staroj jezgri grada, što je značilo probijanje kroz uske, jednosmjerne ulice, široke koliko i automobil. U jednoj takvoj je bio i naš hostel - Giovanni's House. Obzirom na kolonu automobila iza nas, izašla sam sama ispred hostela dok je Nikola pokušavao pronaći parking. Pozvonila sam na interfon ispred metalne rešetkaste kapije koja štiti centralno dvorište okruženo zgradama, tako da nema načina da itko nepozvan uđe. Nedugo je potom sišao i otvorio mi vrata čovjek srednjih godina, obrijane glave, s naočalama, u crnoj majici i maskirnim hlačama, i posut bijelim prahom po licu i odjeći. Nakon prvotnog šoka, na kraju se ispostavilo da je naš domaćin Giovanni zapravo molekularni biolog po struci, uistinu divan!

Prvo nas je posjeo te nam isprintao kartu grada gdje je markerima u boji označio u koje dijelove nikako ne smijemo zalaziti jer su puni mafije, u druge dijelove u koje da ne zalazimo jer su puni kradljivaca torbica na skuterima, iscrtao jednu liniju kojom ako ćemo šetati ćemo vidjeti ono najbitnije u Napulju, ispričao statistiku koja dokazuje da je Napulj zapravo bezopasniji od Rima i Firenze po stopi ubojstava i silovanja i slično, jer mafija ne želi privlačiti pažnju policije nebitnim kolateralnim žrtvama. Nakon što nas je uvjerio da smo sigurni, objasnio je da je bijeli prah po njegovoj odjeći brašno jer je pripremao večeru, lazanje za koje je sam mijesio i tijesto, te da nas svake večeri u hostelu čeka domaća klopa koju on sprema!

Parkiranje u Napulju

Jupi! Potom smo mu objasnili da smo autom te zatražili savjet za parkiranje. Otišao je s nama po automobil te nas uputio u obližnju privatnu garažu gdje smo mogli ostaviti automobil u sigurnim rukama. Morali smo ostaviti i ključ budući da je garaža nečije dvorište te se nagurani automobili stalno preparkiravaju da bi netko mogao doći do svojeg zagrađenog u zadnjem redu. To nam nije ulijevalo povjerenje, ali što je tu je, odlučili smo da ćemo sada tako, a idući dan ćemo se negdje preparkirati, budući da auto noći skuplje od nas dvoje zajedno u hostelu! A potom smo se vratili u hostel, najeli se finih lazanja uz čašu vina te zapjevali uz Giovannija koji je svirao na gitari "Jama jama...funiculi funicular".

Sljedeći smo dan ponovo imali doživljaj s autom... Jedva su pronašli naš ključ od auta nakon što smo podmirili dug! Nakon toga smo na stražnjem sjedalu pronašli nečije čarape... Ne želim ni pomisliti što bi to moglo značiti! Bili smo presretni jer smo kasnije ulovili besplatno parking mjesto 10 minuta pješke od našeg hostela! Tu je auto proboravio ostatak putovanja u Napulju i iz njega izašao neoštećen!

Tajanstveni Napulj

Napulj je mediteranski, lučki grad, glavni grad talijanske pokrajine Kampanije, smješten na obali Tirenskoga mora. Zauzima čitav prostrani Napuljski zaljev, penje se do padina Vezuva i do brežuljaka u unutrašnjosti. Napulj je najveći grad južne Italije s oko milijun stanovnika, te je treći po veličini u Italiji poslije Rima i Milana. Povijesno središte Napulja uvršteno je 1995. godine u UNESCOV popis mjesta svjetske baštine u Europi.

PC264255

Napulj je grad koji vam se ili svidi ili ne. Nama se svidio! Stara jezgra koja je sinoć izgledala poput najgoreg geta ustvari je puna života, uske ulice obiluju štandovima na kojima se prodaju nevjerojatne tričarije koje ničem ne služe! Kuće i crkve su zbijene jedne uz druge da im gotovo niti ne vidite granicu, rublje se suši na žicama iznad glava, susjedi razgovaraju kroz prozore... Podsjeća na dalmatinske gradove ali pohabane godinama i duuugom poviješću.

PC264228

Naravno, ima tu i neskupljenog smeća, mnogo manje nego što smo očekivali, doduše. Grad također obiluje podzemnim tajnama, o kojima se i danas još uvijek malo zna. Obišli smo, između ostalog, takvo jedno podzemno grčko-rimsko kazalište iz 4. stoljeća prije Krista koje je slučajno otkriveno kada je u stambenoj zgradi propao krevet u rupu u podu spavaće sobe! Rupa je otvorila prolaz te se jedno vrijeme doslovno kroz rupu u privatnoj kući ulazilo razgledavati podzemlje! Hodanje kroz podzemni drevni grad je uistinu nešto za doživjeti! Naravno, probali smo i autohtonu napuljsku pizzu, i razočarali se!

Pogled_na_Vezuv_s_Tvr_ave

Slika507

Jedan dan boravka u Napulju iskoristili smo za odlazak trajektom na otok Capri, slavnu turističku destinaciju bogatih. O izletu na Capri, Vezuv i Pompeje više u sljedećem putopisu.

SvjetskiPutnik.hr - prijavaZaboravili ste pristupne podatke?
Registrirajte se !
Dodaj prijatelja
Slika profila